Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Ankara’da ‘Seçime Giderken Neden Yeşil Sol?’ konulu panel


ANKARA –  “Seçime Giderken Neden Yeşil Sol?” konulu panelde konuşan Yeşil Sol Parti MYK üyesi Ahmet Asena, 14 Mayıs’ın politik enkazı kaldırma günü olduğunu belirtirken,  HDP’li Tülay Hatimoğulları ise “HDP’nin ‘kapattım’ diyerek kapatılmayacağını Yeşil Sol Parti ile göstermiş olduk” dedi.

Yeşiller Sol ve Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde “Seçime Giderken Neden Yeşil Sol?” başlıklı panel düzenlendi. Panelde Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç, HDP Seçim İşleri Komisyonundan Sorumlu Eş Başkan Yardımcısı Emirali Türkmen ve Yeşil Sol Parti MYK üyesi Ahmet Asena konuşmacı olarak yer aldı. Panelin yapıldığı Sabahattin Ali Konferans Salonu’na “Dîsa Cıvak Dîsa Azadî”, “Dîsa Em”, “Buradayız, Emekçilerle Değiştireceğiz” “Dîsa Em Dîsa Serkeftin” kuşakları asıldı.  Yoğun katılımın olduğu panel, 11 ili etkileyen Mereş Pazarcıx ve Elbistan Merkezli depremlerden etkilenen depremzedelerin yaşadıklarını anlattıkları video derlemesi ile başladı.

‘BAŞTA DEPREMZEDELER OLMAK ÜZERE HAKLARIMIZI TALEP EDELİM’

Panelde ilk olarak söz alan Hatimoğuları, deprem bölgesinde yaşanan zorluklara ilişkin konuştu. Deprem bölgesinde halkın yalnız bırakıldığının altını çizen Hatimoğulları, “Acımıza bu kadar büyük acı katan şey, bu kadar yalnız bırakılmamızdı. Biz de ilk saatlerden itibaren oradaydık. 3 gün boyunca insanların çığlıklarını duyuyorduk. İnsanlar, içeride ‘bizi kurtarın’ diyor dışarıdakiler ‘biraz dayanın’ diyor. Biz orada büyük bir yalnızlığa terk edildik. Hiçbir zaman yalnızlığı bu kadar iliklerimizde hissetmemiştik. Şu ana kadar toplumsal dayanışma ağları ile geldik ve insanlar orada hala toplumsal dayanışma ile nefes alıyor. İlk 3 gün asker sahaya inseydi çok daha fazla canımızı kurtarabilirdik. Acımızı katmerleyen kamusal alanda yalnız bırakılmamızdı. Elinde kazma küreği olmayan, ağlayan. ‘biz buraya niye geldik’ diyen AFAD görevlisi gördüm. Kentlerimizin yaralarını ülke olarak sarmak, toplumsal dayanışma ağlarını devam ettirmek zorundayız. Depremzedeleri unutmayalım, dayanışma ağlarına katkı verelim. Başta depremzedeler olmak üzere, sesimizi tüm Türkiye’de yankılandırmaya, haklarımızı talep etmeye devam edelim” diye konuştu.

EZİLENLERİN YOLU

Kürt sorununda barışçıl çözüm ve barış için Yeşil Sol Parti ile yol aldıklarını söyleyen Hatimoğluları, “Bu seçime deprem gerçeğini göz önünde tutarak gitmemiz gerek. Bu depremi görmeyen bir siyaset önümüzdeki süreçte başarılı olma ihtimali yok. Yeni bir kurucu anlayışı başarma imkanı da yok. Bu acılardan sonuçlar çıkarmak zorundayız. Son 10 seneye baktığımızda ne kadar büyük felaketler yaşadığımızı görüyoruz. Karşımızda iki ittifak var. Cumhur ve Millet ittifakı. Bizim yapacağımız şey, HDP’nin kuruluş paradigmasını oluşturan 3’ncü yol. Biz bu iki ittifakın tarihsel olarak yönetme biçimine karşı çıkan ezilenlerin yoluyuz. HDP’nin ‘kapattım’ diyerek kapatılmayacağını Yeşil Sol Parti ile göstermiş olduk.” diye konuştu.

‘İYİ BİR ORGANİZASYONLA GERÇEK OYLARI TOPLUMA ULAŞTIRABİLİRİZ’

Ardından söz alan Türkmen, kendisini Ankara’dan milletvekili adayı olduğunu belirtti. Türkmen, tarihsel bir sürecin içerisinde bulunulduğunu belirterek şunları söyledi: “Bir sayfayı 14 Mayıs’ta kapatmak ve hepimizin bu sokaklarda el ele tutuşup sloganlar attığımız, Yüksel caddesinde bir araya geldiğimiz, ‘özgürlüğü yeniden birlikte inşa edebiliriz’ mücadelesini büyütmek için aday oldum. Ben doğrudan demokrasiye inanan bir yaklaşıma sahibim. Yan yana mücadele edersek bu coğrafyaya demokrasi getireceğimizi biliyorum. Türkiye’de trafolara kedi girdi ve ‘Atı alan Üsküdar’ı geçti’ modeli ile karşılaştık. Önceliğimiz bir halk iradesini yükseltmek, toplumsal barış için birlikte yaşamı yeniden inşa etmek, sandığa gidip bu rejimi yıkmak, sandıktan yurttaş iradesinin çıkmasını sağlamak. Oyların sandıktan doğru bir bizimde çıkmasını sağlamak Türkiye’nin temel meselesi haline geldi. Sandıkların nasıl kontrol edileceği endişesi hepimizde var ama bizim de deneyimlerimiz var. İyi bir planlama ve organizasyonla sandık sonuçlarını, sandığa atılan gerçek oyaların topluma ulaşmasını sağlayabiliriz.”

‘CUMHURİYETİN 100’ÜNCÜ YILINDA DEMOKRATİK CUMHURİYET’

HDP’ye yönelik kapatma davasını HDP Eş Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ başta olmak üzere birçok HDP’linin tutuklandığına, HDP’li belediyelere kayyum atandığını anımsatan Türkmen, “HDP olarak bu süreçte halkımıza ‘sizi alternatifsiz bırakmayacağız’ sözünü verdik. Türkiye her an seçime gidebilir diyerek, 1 yıldır sandıklara sahip çıkma noktasında çalışıyorduk. Şimdi, ‘kader’ diyenleri göndermenin zamanı. Partimize büyük bir sorumluluk düştüğünün farkındayız. Bizi diğer siyasal ittifaklardan ayıran iki temel özellik var. Millet ittifakının bir restorasyondan farkının olmadığı kanısındayız. Bizim iddiamız bu düzeni değiştirmek ve bu düzeni yeniden inşa etmek. Cumhuriyetin 100’ncu yılı itibariyle de demokratik bir cumhuriyet kurabileceğine inanıyoruz. Bu seçimler bunun için büyük bir imkan sağlıyor. Şimdi tek adam rejimini yıkmak zamanı” diye belirtti. 

’14 MAYIS POLİTİK ENKAZI KALDIRIP ATMANIN GÜNÜ’

Panelde son olarak Ahmet Asena söz aldı. Asena konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Yeşil Sol, 10 sene önce doğanın sömürüsüne, eşitsizliğe, kadınların, emekçilerin sömürülmesine karşı çıkmak için kurulduğuna dikkat çekerek şunları kaydetti: “HDP üzerindeki baskıların yoğunlaşması ve kapatılması riski ortaya çıkınca bizim için demokratik bir görev doğdu. Demokratik görevimizi yerine getirdik. Bugün seçimlere Yeşil Sol olarak girdik. Kaderin cilvesi, 10 yıl önce hep beraber yapacağımız işi bugün hep beraber yapıyoruz. Önümüzde iki görev var. Birincisi Erdoğan’ı göndermek ama bununla işimiz bitmiyor. Beraberinde bu tek adama dayalı merkeziyetçi yapıyı değiştirmek zorundayız. Deprem yerinden ve yerelden olmayan her şeyin çöktüğünü gösterdi. Biz demokratik Cumhuriyete gitmek zorundayız. Bu politik enkazı bir an önce kaldırıp atmak durumundayız. 14 Mayıs tam da bunun günü. Barış için, ‘Jin jiyan azadî’ diyenlerin haklarını alabilmesi için, tecridin kalkması için bu enkazı 14 Mayıs’ta kaldırmak zorundayız.”

’15 MAYIS SABAHI BİRLİKTE DEĞİŞTİRECEĞİMİZİ GÖSTERECEĞİZ’

Yeşil Sol Parti beyannamesinin politik enkazı kaldırmak için bir kitapçık olduğunu söyleyen Asena, “Seçim çalışmalarında beyannamenin ruhunu referans almamız lazım. Bu hakların sahiplerine bu haklar ile neler yapılacağını anlatmamız lazım. Biz vaatler üzerinden politika yapan bir parti değiliz. Siyasi anlayışımız halkla beraber yapmak, halkın taleplerini siyaset kürsüsüne yansıtarak yapmak. Bu anlamda seçim beyannamemiz herkes için bir kılavuz. Sahada bu kılavuzun rehberliğine uygun davranırsak, gençlerle, emekçilerle, kadınlarla temas kurarsak ciddi anlamda bir patlamayı gerçekleştirebiliriz. Buradayız, birlikte başaracağız birlikte dönüştüreceğiz diyoruz ve bunu 15 Mayıs sabahı göstereceğiz” şeklinde konuştu. 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version