Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Amed ‘ten Êlih’e seçim coşkusu


HABER MERKEZİ –  Yeşil Sol Parti Amed’te ve Êlih’te gerçekleştirdiği büro açılışlarında “Bê serok jiyan nabe” sloganı eksik olmadı. 

 

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Amed ve Êlih’te seçim bürosu açılışlarını gerçekleştirdi. 

 

AMED

 

Partinin Amed İl Örgütü, bugün 3’üncü seçim bürosunu Rezan (Bağlar) Newroz Parkı’nda açtı. Açılışına Yeşil Sol Parti Amed milletvekili adayları Halide Türkoğlu, Adalet Kaya, Mehmet Emin Aktar, Azad Barış, Ceylan Akça, Sorgül Aytek Avşar, parti yöneticileri ve çok sayıda yurttaş katıldı. Açılış öncesi “jin, jiyan, azadi”, “Be serok jiyan nabe” sloganlarıyla halaylar çekildi. Davul zurna eşliğinde miting havasında halaya duran kitleye, zafer işaretleri ve Yeşil Sol Parti bayrakları renk kattı. Çevredeki apartmanlarda yaşayan yurttaşlar da açılışa pencerelerinden eşlik etti. 

 

Adayların tanıtıldığı açılışta konuşan milletvekili adayı Ceylan Akça, “Amed halkı öyle güzelsiniz ki sanki şu an 15 Mayıs sabahı. Cezaevindeki tüm siyasetçi ve TJA’lı kadınlara selam gönderelim.14 Mayıs günü göreceğimiz bir hesap var.  O bir kaç adam sanıyor ki biz azız” dedi. Akça’nın “Em kine? (Biz kimiz)” sözlerine kitle, “Em Kurdin (Biz Kürdüz)” yanıtı verdi. 

 

‘KÜRTLER BİR OLMALI’

 

Ardından konuşan milletvekili adayı Avukat Mehmet Emin Aktar, Kürt halkı üzerindeki baskılara dikkati çekti. Aktar’ın “Bizlere ‘yürümeyin, konuşmayın, slogan atmayın’ diyorlar ama bu halk çok çalışkan, her zaman yenisini bulabiliriz. Biz bir olursak kimse sırtımızı yere koyamaz. Zulüm ve zorla bizi baskı altına almak istiyorlar ama biz bir olunca ayağa kalkabiliriz. Halkıma 35 yıldır avukatlık yapıyorum, ben yerimi 35 yıldır belli ettim” sözlerinin ardından kitle “ Her biji” diyerek slogan attı. 

 

Konuşmaların ardından Barış Anneleri, “Jin, jiyan, azadî” sloganları eşliğinde coşkulu bir şekilde büro açılışını gerçekleştirdi. Açılış, halaylar ve zılgıtlarla son buldu. 

 

ÊLIH 

 

Parti’nin Êlih İl Örgütü de kentteki 6’ncı seçim bürosunu büyük bir coşkuyla açtı. 19 Mayıs Mahallesi’nde gerçekleşen açılışa HDP Êlih Milletvekilli Felkanas Uca, kentin adayları Zeynep Oduncu, Nurten Ertuğrul ve Ekrem Bayram ile Tevgera Jinên Azad (TJA), Barış Anneleri Meclisi, HDP, DBP, Yeşil Sol Parti İl Örgütleri ve çok sayıda yurttaş katıldı.  Saygı duruşuyla başlayan açılışta, sık sık,  “Bê serok jiyan nabe”,  “Bijî serok Apo”, “Bijî berxwedana zîndanan”, “Jin jiyan azadî”, ve “Direne direne kazanacağız” sloganları atıldı.  

 

‘KENTİN DİRENİŞİ’

 

Kitlenin her geçen dakika artığı büro açılışında konuşan Zeynep Oduncu, kent halkının tarihsel direnişinin bu seçimde kendini göstereceğini söyledi.  Nurten Ertuğrul da Kürt halkını inkar eden iktidarın kadınlar ve gençler öncülüğünde yürütülen mücadele karşısına yenileceğinin altını çizdi.

 

Ekrem Baran ise AKP-MHP iktidarının Kürt halkına yönelik gerçekleştirdiği baskı ve zulüm politikalarını hatırlatarak, halkın buna sandıkta cevap vereceğini söyledi. Yapılan konuşmaların ardından seçim bürosuna onlarca genç “Bijî serok Apo” ,”Bê serok jiyan nabe” ve “Şehid namirin” sloganları eşliğinde girişi yaptı. 

 

Büro açılışı çekilen halaylar ile son buldu.

 

RIHA

 

Riha’nın  Haliliye ilçesinde de  kadın seçim irtibat büro açılışı gerçekleştirdi. Açılışa TJA aktivistleri, HDP il ve ilçe yöneticileri, milletvekili adayları Dilan Kunt Ayan, Ayşe Tutku, Cemile Şahin ve HDP Rıha milletvekili Ayşe Sürücü ile çok sayıda kadın katıldı. Ulusal kıyafetlerini giyen kadınlar Yeşil Sol Parti bayrak ve flamalarını sallayarak halaya durdu. Kadınlar, sık sık zılgıt ve  “Jin jîyan Azadî” sloganını atarak coşkusunu büyüttü. 

 

‘HEP BİRLİKTE KAZANACAĞIZ’

 

Açılışta konuşan milletvekili adayı Dilan Kunt Ayan, kadınların mücadelesi ve coşkusu ile tek adam rejiminin yıkılacağını belirtti. Aytan, “AKP-MHP bloğunun yapmış olduğu savaş tecrit, talan ve zulme karşı biz kadınlar dur diyeceğiz, hep birlikte kazanacağız” dedi.  

 

HDP milletvekili Ayşe Sürücü de kritik bir süreçte seçime gidildiğini belirterek, “Türkiye âdeta bir kadın mezarlığına dönüşmüş durumda. Biz de 14 Mayıs’tan sonra İstanbul Sözleşmesi’ni tekrardan hayata geçireceğiz. Sonuna kadar mücadele gösterip Demokratik, ekolojik ve kadın özgürlükçü paradigmayı inşa edeceğiz. Mahalle mahalle çalışmalarımızı büyüteceğiz ve AKP-MHP faşizmini sandıkta nefessiz bırakacağız” diye konuştu. 

MERSİN

 

Yeşil Sol Parti Mersin’in Akdeniz ilçesinde kadın seçim bürosu açtı. Binlerce kadının katılımıyla Güneş Mahallesi’nde gerçekleştirilen açılış etkinliğine Yeşil Sol Parti kadın adayları, HDP, DBP il ve ilçe yöneticileri katıldı. Açılış öncesi mahalle Yeşil Sol Parti flamalarıyla süslenirken alanda bulunan kadınlar zılgıtlar eşliğinde halay çekti.

 

Miting havasına dönüşen etkinlikte kadınların yanı sıra gençler ve çocuklar da açılışa yoğun katılım gösterirdi. Alanda sık sık “Jin, jiyan, azadi” ve “Biji Serok Apo” sloganları atıldı. Sahneye çıkan kadın müzik grubu Jin Awaz  erbane eşliğinde müzik dinletisi gerçekleştirdi. Müziklere halayla eşlik eden kadınlar alanda yoğun bir coşku yarattı.

 

Ardından kadın bürosunun kurdelesi adaylar ve kadınların zılgıtları eşliğinde kesildi.

 

ADANA 

 

Yeşil Sol Parti  Adana’nın Yüreğir ilçesinde kadın bürosunun açılışını gerçekleştirdi. Koza Mahallesi’nde gerçekleştirilen açılış programına yüzlerce kadın ve genç katıldı. Açılışa Yeşil Sol Parti’nin adaylarının yanı sıra HDP, TJA, Barış Anneleri ve çok sayıda kişi katıldı. Çalınan müzik eşliğinde kitle dakikalarca halaya durdu.

 

Açılış öncesi  Yeşil Sol Parti’nin kadın adayları tek tek halka tanıtıldı. Partinin kadın adayları açılışta tek tek söz alarak, halktan oy istedi.  Konuşmalar ardından adaylar ve Barış Anneleri alkış ve zılgıtlar eşliğinde  kadın bürosunun açılışını gerçekleştirdi.

 

 

MÊRDÎN

 

Yeşil Sol Parti, Mêrdîn’in Dêrik, Kerboran (Dargeçit), Stewr (Savur) ilçelerinde halkla bir araya geldi. 

 

Kerboran’daki çalışmalar sırasında polisler bildiri dağıtan partililer ve adayların zılgıt atmaması yönünde uyarılarda bulundu. Polislerin partililere “Bildiri dağıtabilirsiniz ancak zılgıt yok. Zılgıt provokasyon yaratıyor” sözleri dikkati çekti. Partililer, buna rağmen zılgıtlar eşliğinde bildirilerini dağıtarak, çalışmalarını sürdürdü. 

 

SÊRT

 

Sêrt’te seçim çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Yeşil Sol Parti Sêrt İl Örgütü, Merkez ilçeye bağlı Aşitî (Çakmak) Mahallesi’nde halk ile bir araya geldi. Yeşil Sol Parti Sêrt milletvekili adayları Tuncer Bakırhan, Abdullah Çetin, Sebahat Erdoğan Sarıtaş ve beraberindeki heyet mahalleli tarafından büyük bir coşkuyla karşılandı. Davul, zurna eşliğinde halay çeken kitleye eşlik eden milletvekili adayları, Kaçarlar Meydanı’nda coşku dolu anlar yaşadı. Mahalle meydanına toplanan kadınlar, gençler ve çocuklar zafer işareti, zılgıt ve alkışlarla kitlenin ruhunu yansıtarak renkli anlar yaşattı.

 

Mahallenin büyük coşkuyla karşıladığı adaylardan Abdullah Çetin, kitleye seslenerek, “Bizim için mühim olan bu heyecanınıza ve direnişinize layık olmaya çalışmaktır. Biz bu mahallenin çocuklarıyız. Bu mahallede büyüdük, birçok anımız var burada. Bugün de bu halkın bir emekçisi olarak adayınız olduk. Anlamlı çalışmalarla sizlere layık olmaya çalışacağız. Sizin ruhunuzla yürüyenler, en kıymetli insanlardır. Sizin gibi değer, emek ve bedel sahibi halkın temsilcileri olduğumuzdan dolayı çok şanslıyız. Sizlerle başımız dik, sizin için ne yaparsak az” ifadelerini kullandı.

 

‘KADINLARLA BERABER SALTANATINI YIKACAĞIZ’

 

 

Ardından konuşan Sebahat Erdoğan Sarıtaş, süreci hep beraber sahiplenme çağrısında bulunarak, “Sokak sokak, ev ev, mahalle mahalle, bir vekil ve yönetici gibi görev ve misyonu üstlenmenizi istiyoruz. İrademize göz dikenleri, kayyım atayanları göndermek için bu seçim çok önemlidir. 15 Mayıs’ta sevgili eş başkanımız Berivan Helen Işık’ı tekrar belediyede görmek için çok önemlidir. Cezaevindeki kadın arkadaşlarımızı ve yoldaşlarımızı tekrar sahalarda görmek için çok önemlidir. Özellikle kadınların bu seçimi sahiplenmesi gerekiyor, çünkü bu iktidarın düşman bellediği kadınlardır. Bu iktidar kadınlardan korkuyor. Kadınlarla beraber onların saltanatını yıkacağız. Onların yarattığı yıkımı yeniden kadınlarla beraber inşa edeceğiz” diye kaydetti.

 

‘BU REJİMDEN HALKIMIZI KURTARACAĞIZ’

 

Sonrasında söz alan Tuncer Bakırhan şu şekilde konuştu: “Adı, dili, türküsü yasak olan bir halkın mücadelesine canla başla, alın teriyle yapmış olduğunuz katkıdan dolayı sizlere minnettarız. Bizler de arkadaşlarımızla birlikte sizin bu onurlu ve dik duruşunuza layık olmaya çalışacağız. Kürdü, dilini, iradesini reddeden Kürdün iradesine kayyım atayan, Kürdün demokratik hak ve özgürlüklerini baskıyla ve zulümle bastıran, Kürdün iradesini cezaevlerine tıkan, bu ülkenin kaynaklarını bir avuç sermayedara, bir avuç partidaşına harcayan, bu ülkeyi yoksullaştıran ve bir kilo kuru soğana muhtaç eden bu rejimden, halkımızı kurtaracağız”.

 

İZMİR 

 

Yeşil Sol Parti İzmir’in konak ilçesinde ikinci kadın seçim bürosunu açtı. Açılışa Yeşil Sol Parti İzmir kadın milletvekili adayları, HDP İzmir İl Örgütü kadın temsilcileri, TJA, İzmir Barış Anneleri İnisiyatifi üyeleri ve HDP İzmir İl binasında katledilen Deniz Poyraz’ın annesi Fehime Poyraz katıldı. Kadınların yoğun ilgi gösterdiği açılışta sık sık “Jin, jijan, azadi” “Be serok jiyan nabe” “Deniz Poyraz ölümsüzdür” “Biji berwxedana zindana” sloganları atıldı.  Yeşil Sol Parti ayrıca İzmir’in Selçuk İlçesi’nde de seçim bürosu açtı.

 

Büro açılışında söz alan Yeşil Sol Parti İzmir 1’inci bölge 1’inci sıra Milletvekili adayı Burcu Gül Çubuk, kirli savaşın bütün yükünü kadınların omuzlarına yüklendiğini belirterek meclise kadınların barışını örgütlemek için gideceklerini söyledi. Çubuk, “Kendi barışımızı kendimiz kazanacağız, birbirimizin yurdu olarak kazanacağız. Seçilebilecek yerlerden birçok kadın adayımız var. Meclisin en güçlü kadın grubunu kurmaya gidiyoruz. Erkek devletin kalbinde kadın mücadelesini yükseltmeye gidiyoruz. Bizi köleleştirmek istedikleri evlerimizden mücadele ile çıktık. Mücadele ile gideceğiz. Bizim İstanbul Sözleşmemiz var, kadın örgütlerimiz ve gücümüz, mücadele birikimimiz var” dedi..

 

‘İRADEMİZİ KORUCAĞIZ’

 

İzmir Milletvekili adaylarından Barış Annesi Hediye Korkut ise yaptığı Kürtçe konuşmasında cezaevindeki tutsaklar için de seçimlerden müjde ile çıkılmasını beklediğini belirterek “Sandıkları koruyacağız, irademizi koruyacağız. Eğer özgürlük suç ise biz suç işlemeye devam edeceğiz. Biz sadece Kürtler için değil Araplar, Türkler ve diğer halklar için de çözüm istiyoruz. Başarı da özgürlük de bizimdir” şeklinde konuştu.

 

Kadın seçim bürosu açılış kurdelesini Barış Anneleri ve katledilen Deniz Poyraz’ın annesi kesti. Açılışın ardından halaylar devam etti.

 

‘DEMOKRATİK CUMHURİYET’

 

Yeşil Sol Parti İzmir’in Selçuk ilçesinde seçim bürosunu açtı. Açılışa Yeşil Sol Parti İzmir milletvekili adayları, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Örgütü ve yurttaşlar katıldı. Seçim büro açılışının kurdelesini, Milletvekili adaylarla birlikte barış anneleri kesti.

 

Selçuk İlçesinin büro açılışında konuşan İzmir Yeşil Sol Parti 1’inci bölge 3’üncü sıra milletvekili adayı Semra Kıratlı, 14 Mayıs seçimlerinden sonra Türkiye’nin eski Türkiye olmayacağını, demokratik cumhuriyetin inşası için mücadele edeceklerini söyledi.

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version