Artı Gerçek – Bartın’ın Amasra ilçesinde, Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) ait maden ocağında 14 Ekim 2022 tarihinde meydana gelen ve 42 işçinin yaşamını yitirmesine neden olan grizu patlamasına ilişkin davanın sanıkları bugün Bartın 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıkacak.
Mahkemenin spor salonu talebinin Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından reddedilmesi sonucu adliye koridorunda yapılan duruşmaya tutuklu sanıklar Amasra Müessese Müdürü Cihat Özdemir, İşletme Müdürü Selçuk Ekmekci, İş Güvenliği ve Eğitim Başmühendisi Volkan Soylu ve Başmühendis Mehmet Tural bağlı bulundukları cezaevinden getirilirken, diğer sanıklar ve taraf avukatları da duruşmada hazır bulundu.
Maden faciasında yaralananlar ve ölenlerin yakınları da duruşmaya katıldı. Tutuklu sanıklar duruşmanın yapıldığı koridora getirilirken kazada ölenlerin yakınları “Allah belanızı versin” diyerek tepki gösterdi. Kimlik tespitinin ardından yargılamaya başlandı.
AVUKAT İŞLER: KOLONLARDAN MÜVEKKMİLİMİ GÖREMİYORUM
Müşteki avukatları, adliye koridorunda sağlıklı ve adil bir yargılamanın yapılamayacağını belirterek duruşmanın ertelenmesini talep etti. Müşteki avukatlarından Evren İşler, “Ben kolonlardan müvekkilimi göremiyorum. Böyle bir ortamda duruşmanın yapılamayacağı çok açık. Yargılamayı ertelemeyi istemiyoruz ama bu koşullarda bir yargılamanın yapılamayacağını düşünüyorum” dedi.
DÖRT SANIK BİN YILIN ÜSTÜNDE CEZA İSTEMİYLE YARGILANIYOR
İddianamede, tutuklu Amasra Müessese Müdürü Cihat Özdemir, İşletme Müdürü Selçuk Ekmekci, İş Güvenliği ve Eğitim Başmühendisi Volkan Soylu ve Başmühendis Mehmet Tural hakkında 42 kez ‘olası kastla öldürme’ suçundan toplam 840 yıldan bin 50 yıla, 4 kez ‘olası kastla yaralama’ suçundan da 4 yıl 16 aydan 12 yıla, toplamda 844 yıl 16’şar aydan bin 62’şer yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.
İddianamede, diğer 4’ü tutuklu 19 şüphelinin ise ‘bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma’ suçundan 2 yıl 8’er aydan 22 yıl 6’şar aya kadar hapis cezasına çarptırılması isteniyor.
‘İHMAL VE KUSURLAR VAR’
İddianamede, metan gazı değerlerinin patlama anına kadar yüzde 1 ikaz seviyesini 85, yüzde 1,5 alarm seviyesini ise 5 kez, karbonmonoksit değerlerinin 25 ppm ikaz seviyesini 47 kez, 50 ppm alarm seviyesini 13 kez geçtiği, havalandırma vantilatörü değerlerinin 53 kez ikaz, 355 kez alarm seviyesinde değerleri gösterdiği göz önünde bulundurulduğunda gerekli tedbirlerin alınmadığının anlaşıldığı aktarıldı.
‘2018’DEKİ EKSİK HUSUSLARIN 2022 RAPORUNDA GİDERİLMEDİĞİ ANLAŞILDI’
“Patlamanın gerçekleştiği kısımda bulunan fanın çalışmadığı, bir gün öncesinden itibaren sürekli uyarı ve alarm kayıtları olmasına rağmen gerekli tedbir ve tamir işleminin yapılmadan patlatma yapıldığı” tespitine yer verilen iddianamede, 2018’deki eksik hususlara ilişkin 11 Ekim 2022’de düzenlenen teftiş raporunda mevzuata aykırılıkla ile eksiklerin giderilmediğinin anlaşıldığı aktarılıyor. (ANKA)
Amasra maden katliamı duruşmasına yer vermeyen müdürlükten AKP’ye salon tahsisi
Kaynak: Artı Gerçek
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***