Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

‘Akademi susturulamaz’: İTÜ’deki bildiri sansürüne karşı eylem çağrısı

'Akademi susturulamaz': İTÜ'deki bildiri sansürüne karşı eylem çağrısı


Artı Gerçek – Maraş depremlerinin ardından bölgede yerleşim ve yapılaşmayla ilgili çıkarılan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’ne karşı ortak bildiri nedeniyle İstanbul Teknik Üniversitesi’nde (İTÜ) yaşanan sansür ve işten çıkarma kararına tepki büyüyor. İTÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Başkanı Prof. Dr. Funda Yirmibeşoğlu’nun, kararnameye karşı bilimsel birikim vurgusu yapan ortak bildiri nedeniyle görevden alınmasına ve soruşturma başlatılmasına karşı yarın eylem düzenlenecek.

‘SAAT 13.00’DA TAŞKIŞLA’YA DAVET EDİYORUZ’

Eğitim Sen İstanbul 6 Nolu Üniversiteler Şubesi ve İTÜ bileşenleri, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’ne yönelik sansür ve Bölüm Başkanı Prof. Yirmibeşoğlu’nun görevden alınmasına karşı “Akademiyi savunmak için bir araya geliyoruz” diyerek eylem çağrısı yaptı. Sendikanın Twitter hesabından şu paylaşım yapıldı:

“İTÜ yönetiminin haksız ve hukuksuz bir şekilde yaptığı bu uygulamayı protesto etmek üzere üyelerimizi ve İTÜ bileşenlerini 6 Nisan 2023 Perşembe günü, saat 13.00’da Taşkışla’da yapılacak basın açıklamasına davet ediyoruz.”

ORTAK BİLDİRİDE NE DENİYORDU?

İTÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü öğretim üyeleri ve yardımcıları, 23 Şubat 2023’te yayınlanan “Olağanüstü Hal Kapsamında Yerleşme ve Yapılaşmaya İlişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi”ne karşı 28 Mart’ta ortak bir bildiri yayımladı.

Üniversitenin internet sitesinden de yayımlanan bildiride, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin “endişe verici sonuçlar ortaya koyacağı” vurgulanarak şu ifadeler kullanıldı: “Bu kararname, kısa sürede deprem sonucu ortaya çıkan barınma ihtiyacına yanıt verme hedefine sahip olmasıyla, Türkiye’de köklü bir geçmişe sahip Şehir ve Bölge Planlama bilim alanı ve mesleğinin birikimlerini göz ardı etmekte, daha orta ve uzun vadede büyük sorunlara yol açabilecek bir nitelik taşımaktadır.”

Bildirinin kamuoyunda ses getirmesinin ardından İTÜ yönetimi, 31 Mart’ta bölümün internet sitesini erişime engelleyip bildiriyi kaldırdı.

AKADEMİSYENLERDEN TEPKİ YAĞDI

İTÜ yönetimi bununla da kalmayarak, kurumun Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Başkanı Prof. Dr. Yirmibeşoğlu’yu görevden aldı. Bildirinin bölümün internet sitesinde yayımlanmasına ilişkin soruşturma da başlatılırken, çok sayıda akademisyenden tepki geldi.

(HABER MERKEZİ)


Kaynak: Artı Gerçek
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version