Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Ağabeyini cezaevinde yitirdi: Birini daha kaybetmek istemiyorum


İSTANBUL – Ağır hasta tutuklu ağabeyi Turgay Deniz’i cezaevinde yitiren Bawer Deniz, tüberküloz hastası tutuklu ağabeyi Ulaş Deniz’in infazının yakılmasına, “Bir ağabeyimi kaybettim diğerini de kaybetmek istemiyorum” diye tepki gösterdi.  

 

Cezaevlerinde bulunan yüzlerce ağır hasta tutuklu ölümle karşı bırakılırken, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın imzasıyla Ocak ayında yayımlanan “Sürekli Hastalık, Sakatlık ve Kocama Sebebiyle Kişilerin Cezalarının Hafifletilmesi veya Kaldırılması Hakkında İşlemler” genelgesi siyasi tutuklular için çözüm niteliği taşımıyor. Binlerce hasta tutsağın durumu ciddi risk barındıran cezaevi koşullarında daha da kötüleşirken, söylemde kalan genelge kaygıları artırmaktan öteye gitmiyor. 

 

Cezaevi koşulları nedeniyle hastalığa yakalananlardan tutuklulardan biri de Ulaş Deniz. 

 

PİŞMANLIK DAYATILDI, İNFAZI YAKILDI 

 

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 2011 yılında yürütülen soruşturma kapsamında İstanbul Sultanbeyli’deki evindeki gözaltına alınan Ulaş, 3 günlük gözaltının ardındın sevk edildiği Sulh Ceza Hakimliği tarafından tutuklanarak, Metris Cezaevi’ne gönderildi. Hakkındaki iddianameyi kabul eden İstanbul 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki yargılamada ise “Patlayıcı madde bulundurmak”  iddiasıyla 20 yıl hapis cezası verildi. Sırasıyla Ankara ve Tekirdağ’daki cezaevlerine sevk edilen Deniz, şu an Kandıra 1 No’lu F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuluyor.

 

Daha önce Tüberküloz hastalığı bulunan Deniz’’in cezaevi koşullarından dolayı hastalığı ilerken ayrıca kalp ve göz hastalıkları başladı. 28 Mart’ta İdare Gözlem Kurulu’na çıkarılan Deniz, “pişmanlık” dayatmasını kabul etmediği için infazı yakılarak, tahliyesi 6 ay ertelendi. 

 

CEZAEVİNDE HASTALIKLARI ARTTI 

 

Konuya ilişkin konuşan Deniz’in kardeşi Bawer Deniz, yaklaşık bir sene önce hastalıklarına rağmen tahliye edilmeyen ağabeyi Turgay Deniz’i cezaevinde kaybettiklerini belirterek, “O da hastaydı ama tahliye etmediler. Bizim için çok zor bir süreçti. Şuan aynı durumu tekrar diğer ağabeyim için yaşayacağız diye çok korkuyorum. Sürekli belirsiz bir durum var. Bir ağabeyimi kaybettim diğerini de kaybetmek istemiyorum” diye belirtti. 

 

AĞABEYİ TURGAY DENİZ 

 

Hastane raporuna ve tüberküloz nedeniyle 12 yıl tüple yaşamasına rağmen tahliye edilmeyen Turgay Deniz, fenalaşması üzerine ailesine bilgi verilmeden Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. Ameliyat edilen Turgay Deniz’in sağlık durumunun kötüye gitmesi üzerine ailesini arayan cezaevi yönetimi, Deniz hakkında tahliye kararı verildiğini ve hastanede tedavisinin sürdüğünü söyledi. Ancak Deniz, 2 Şubat 2022 tarihinde yaşamını yitirdi.  

 

 

Turgay Deniz’den geriye ise “Hiçbir sığınağım yok. Çarşaflarım ancak haftada bir kere değiştiriyorum. Hastalandığımdan beri çok az uyku yüzü görüyorum. Hayat bana bir yük haline geldi”  notu kaldı. Adli Tıp Kurumu’nun (ATK) ağabeyi yaşamını yitirmeden önce “cezaevinde kalabilir” raporu verdiğini hatırlatan Deniz, ancak fenalaşması üzerine kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdiğini belirti. 

 

Anne Gülnaz Deniz de şunları belirtti: “En son Turgay’la yaptığım telefon görüşmesinde ‘Anne beni burada bilinçli bir şekilde öldürüyorlar’ dedi.”

 

 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version