Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

ABD’de enflasyon beklentilerin altında arttı, altın tarihi seviyeye yükseldi

ABD'de enflasyon beklentilerin altında arttı, altın tarihi seviyeye yükseldi


ABD Çalışma Bakanlığı, mart ayı enflasyon verilerini açıkladı. Buna göre manşet enflasyon yıllık yüzde 0,1 artarken, yıllık bazda yüzde 6’dan yüzde 5’e geriledi. Beklenti, enflasyonun yüzde 5,2 olacağı yönündeydi.
Yavaşlamaya devam eden enflasyon, böylelikle Mayıs 2021’den bu yana en düşük seviyesine geriledi.

Öte yandan, değişken enerji ve gıda fiyatlarını içermeyen çekirdek enflasyon beklentilere paralel olarak, martta aylık yüzde 0,4 ve yıllık yüzde 5,6 arttı.

EN FAZLA BARINMA FİYATLARI ARTTI, GIDA DEĞİŞMEDİ

Söz konusu dönemde barınma fiyatlarındaki artış, enflasyondaki aylık yükselişte en etkili kalem oldu. Barınma endeksi, martta aylık bazda yüzde 0,6 ve yıllık bazda yüzde 8,2 arttı.

Aynı dönemde enerji fiyatlarında ise düşüş kaydedildi. Enerji endeksi, martta aylık yüzde 3,5 ve yıllık yüzde 6,4 azaldı.

Gıda endeksi ise martta aylık bazda değişim göstermezken, yıllık yüzde 8,5 arttı.

FAİZ KARARINI ETKİLEYECEK

Manşet enflasyonun beklenenden iyi gelmesi, ABD Merkez Bankası’nın (Fed), mayıs toplantısındaki 25 baz puanlık artış sonrası faiz yükseltmelerine ara vereceği beklentisini güçlendirdi. Fed’in faiz artışlarını mayıstan sonra durduracağı beklentisi ise altın fiyatlarına yükseltiyor.

GRAM ALTIN 12 LİRA YÜKSELDİ

ABD enflasyon verisi öncesi 1286 lira olan gram altının fiyatı 1298 liraya fırlayarak, tarihi rekor seviyeye geldi. Günü 2 bin 10 dolardan açan ons altın ise 2 bin 21 dolara yükseldi.

Öte yandan dolarda da hareketlilik oldu. Küresel piyasalarda dolar endeksi, ABD enflasyon verisinin ardından 101,51 seviyesine kadar gerileyerek gün içi en düşük seviyesini gördü. Euro/dolar paritesi yüzde 0.7 artışla 2 Şubat’tan bu yana en yüksek seviye olan 1.0988’e çıktı.

TÜRKİYE’DE TERSİ SEYİR

Türkiye’de ise dolar tersi bir seyir izledi. Serbest piyasa ve bankalarda güne 19,65 liradan başlayan dolar, saat 16:00 itibariyle 19,77 lira oldu. (EKONOMİ SERVİSİ)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version