Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

ABD Yüksek Mahkemesi’nden Halkbank kararı: Cezai kovuşturmaya olanak sağlayan karar iptal edildi

ABD Yüksek Mahkemesi'nden Halkbank kararı: Cezai kovuşturmaya olanak sağlayan karar iptal edildi


ABD Yüksek Mahkemesi, Halkbank’ın Amerikan yaptırımlarını delmesi için İran’a yardım etme suçlamasıyla yargılandığı davadaki temyiz başvuru hakkındaki kararını açıkladı. Mahkeme, Halkbank lehine karar vererek, bankanın ABD’de suçlamalardan kaçınmak için yaptığı itirazı kabul etti. Yüksek Mahkeme yargıçları, bir alt mahkemenin Halkbank’a yönelik kovuşturmanın devam etmesine izin veren kararını reddetti.

ALT MAHKEMEYE GERİ GÖNDERİLDİ

Yüksek Mahkeme kararında, Manhattan merkezli ABD 2’inci Temyiz Mahkemesi’ne Halkbank’ın davayı reddetme çabasını yeniden gözden geçirme talimatı verildi. Böylece dava, alt mahkemeye geri gönderildi.

‘DOKUNULMAZLIK’ İDDİASI REDDEDİLDİ AMA…

Halkbank, itiraz dilekçesinde Türkiye hükümetine ait olması nedeniyle Türkiye ile aynı yasal korumalara sahip olması ve kovuşturmadan muaf olması gerektiğini savunmuştu. Yüksek Mahkeme ise bankanın, yabancı ülkelere karşı açılan davalarda Amerikan mahkemelerinin yargı yetkisini sınırlayan Bağımsız Yabancı Devlet Dokunulmazlığı Yasası (FSIA) adlı 1976 tarihli yasası kapsamında korunduğu yönündeki bu görüşünü reddetti. Ancak mahkeme, ABD 2’inci Temyiz Mahkemesi’nin bankanın “teamül hukuku’ ilkeleri kapsamında dokunulmazlığı olup olmadığını tam olarak değerlendirmediğini tespit etti.

Manhattan merkezli 2’inci ABD Temyiz Mahkemesi 2021’de Halkbank aleyhine karar vermiş, FSIA yasası bankayı korusa bile, suçlandığı davranışın ticari faaliyet istisnası kapsamına girdiği sonucuna varmıştı.

HALKBANK NEYLE SUÇLANIYOR?

ABD’li savcılar, Halkbank’ı 2019’da petrol gelirlerini önce altına sonra da nakde çevirerek İran’ın çıkarlarına hizmet etmekle ve petrol gelirlerinin transferini haklı çıkarmak için sahte gıda sevkiyatlarını belgelemekle suçlamıştı. Ayrıca Halkbank’ın İran’a gizlice 20 milyar dolarlık kısıtlanmış fonu transfer etmesine yardım ettiğini ve en az 1 milyar doların ABD mali sistemi aracılığıyla aklandığını söylemişlerdi. Halkbank ise ABD yaptırımlarından kurtulmak için İran, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki para servislerini ve paravan şirketleri kullandığı iddiasıyla banka dolandırıcılığı, kara para aklama ve komplo suçlamalarını reddetmişti.

Halkbank davası, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın bankaya yönelik ABD’den gelen suçlamalar “hukuka aykırı, çirkin bir adım” olarak nitelendirmesiyle ABD-Türkiye ilişkilerini karmaşık hale getirmişti. Kararın ardından Halkbank hisseleri yüzde 9,9 yükseldi. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version