Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

ABD Başkanı Biden’ın gelecek hafta adaylığını ilanı bekleniyor

Biden: En derin başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz


ABD’de konuyla ilgili bilgi sahibi olan iki kaynağın Reuters’a yaptığı açıklamaya göre ABD Başkanı Joe Biden, Kasım 2024’teki başkanlık seçimlerinde yeniden yarışacağını salı günü video ile açıklayabilir. Biden Demokrat Parti’den aday adaylığını açıklayınca Cumhuriyetçi selefi Donald Trump ile olası bir rövanşın zeminini hazırlamış olacak. 80 yaşındaki Biden’ın salı günü yapacağı olası duyuru ayrıca 2020’deki seçim kampanyası lansmanından tam dört yıl sonra gelecek.

Reuters’a konuşan kaynaklardan biri, kesin zamanlamanın değişebileceği konusunda uyarı da yaptı. Biden geçen cuma günü kampanya duyurusu hakkında gazetecilere “Bunu nispeten yakında açıklayacağız. Planımın yeniden yarışmak olduğunu söylemiştim” ifadelerini kullanmıştı.

ABD’nin en yaşlı başkanı unvanına sahip Bıden eğer kazanırsa ikinci dört yıllık dönemin sonunda 86 yaşında olacak. Biden’ın 2024’te Başkanlık Seçimi’nde yarışabilmesi için önce Demokrat Parti’nin başkan adayı seçilmesi gerekiyor.

ANKET: BIDEN’A ONAY YÜZDE 39’A GERİLEDİ

Reuters/Ipsos anketi, Amerikalıların yalnızca yüzde 39’unun Biden’ın başkanlık performansını desteklediğini gösterdi. 14-16 Nisan’da yapılan ankete göre, Biden’ın politikalarına kamuoyu desteği geçen aya göre 3 puan geriledi. Bu oranın, Biden Ekim 2021’de en yüksek seviyeye ulaştığı onay oranı olan yüzde 44,1’in 5 puan altında olması dikkati çekti. Başkanlık koltuğuna oturduğundan beri başta Covid-19 salgını ve yüksek enflasyon rakamları ile mücadele eden Biden’a halk desteği, 2022’nin mayıs ve haziran aylarında ise yüzde 36’lara kadar gerilemişti.

Biden’ın karşılaştığı en önemli sorunlardan biri halkın ekonomiden memnuniyetsizliği olurken, ankete katılanların yüzde 10’u ülkenin en büyük sorunları arasında çevre ve suç oranları olduğunu belirtti. Diğer yandan kadınların kürtaj hakkına verdiği destek, Biden’ın desteklenme nedenleri arasında yer aldı.

DEMOKRAT PARTİ’DE CİDDİ RAKİBİ BULUNMUYOR

Demokrat Parti’den 2024 başkanlık seçimleri için Biden’ın rakipleri arasında adaylıklarını resmen duyuranlar arasında ünlü yazar Marianne Williamson ve eski ABD Başkanı Kennedy’nin yeğeni Robert F. Kennedy Jr yer alıyor. Ancak siyasi gözlemciler bu rakiplerin Biden karşısında ciddi bir tehdit olmadığını vurguluyor. Mart ayında yapılan bir başka Reuters anketi ise Demokratların yüzde 45’inin Biden’ın 2024’te tekrar aday olmaması gerektiğini düşündüğünü, yüzde 48’inin aday olması gerektiğini düşündüğünü göstermişti.

TRUMP CUMHURİYETÇİ PARTİ ADAY ADAYLIĞINI DUYURMUŞTU

Cumhuriyetçiler de 5 Kasım 2024 başkanlık seçimleri için adaylarını henüz seçmedi. Cumhuriyetçi Parti’de ise ABD tarihinde hakkında ceza davası açılan ilk eski başkan Donald Trump daha önce seçimlerde yarışacağını açıklamıştı. Anketler, Trump’ın Florida Valisi Ron DeSantis, eski Başkan Yardımcısı Mike Pence ve eski BM büyükelçisi Nikki Haley’nin de aralarında bulunduğu bir grup beyan edilmiş ve beyan edilmemiş Cumhuriyetçi adayın önünde olduğunu gösteriyor.

Biden’ın Demokratları, Batı Virginia, Ohio ve Montana gibi Cumhuriyetçi eğilimli eyaletlerde koltukları savunacakları 2024’teki ABD Senatosu seçimleriyle de karşı karşıya kalacak. Senato’da Demokratlar 51’e karşı 49’luk az bir çoğunluğa sahipler. Cumhuriyetçiler geçen yılki ara seçimlerde Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğunu kazanmıştı. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version