Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

30 yıldır cezaevinde olan ağır hasta mahpus Süsin için tahliye talebi

30 yıldır cezaevinde olan ağır hasta mahpus Süsin için tahliye talebi


Artı Gerçek – Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, hasta tutukluların durumuna dikkat çekmek amacıyla eylemlerinin 449’uncu haftasında İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi önünde toplandı. “Tedavi haktır engellenemez, hasta mahpuslar serbest bırakılsın” pankartının açıldığı eylemde Giresun Espiye L Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan Mehmet Emin Süsin’in durumuna dikkat çekildi. Açıklamaya Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Ankara 1’inci bölge milletvekili adayları Ali Özkan, Ercan Sadık İpekçi, Sıla Altun, Çağdaş Sinan Küpeli, Zişan Kürüm Yılmaz, Mehmet Akın Atauz, Hatice Gözen, Bülent Kaya, Erol Akkuş Ve Ufuk Özel’de katıldı. Açıklama öncesi Galatasaray Meydanı’nda yakınlarının akıbetini soran Cumartesi Anneleri’nin gözaltına alınması protesto edildi.

‘KOŞULLAR HASTALIK YARATTI’

Eylemde konuşan İHD Merkezi Hapishaneler Komisyonu Eşsözcüsü Nuray Çevirmen, 1993’te tutuklanan Mehmet Emin Süsin’ın yaklaşık 30 yıldır çeşitli hapishanelerde tutulduğunu belirterek, “Uzun hapislik süresi boyunca ve kötü koşullardan kaynaklı pek çok hastalık meydana gelmiş ve gün geçtikçe de durumu ağırlaşmıştır. İlk tutuklandığı 1993 yılından, 2000 yılına kadar Diyarbakır’da hapishanede tutulan olan Süsin daha sonra Adıyaman E Tipi Hapishanesine gönderilmiş ve 2000-2011 yılları arasında burada tutulmuştur. Sonrasında Karabük, Şırnak, Van, Erzurum, Giresun E Tipi Kapalı hapishanelerinde tutulmuş ve son olarak Giresun/Espiye L Tipi açıldığında buraya getirilmiş ve yaklaşık 2 yıldan fazla bir süredir de bu hapishanede bulunmaktadır” bilgilerini paylaştı.

‘SAATLERCE ELLER KELEPÇELİ YOLCULUK YAPTI’

Süsin’in hipertansiyon ve şeker hastası olduğunu, şeker hastalığından dolayı fiziksel engellerinin bulunduğunu belirten Çevirmen, “Hastalıklarına bağlı olarak neredeyse tüm dişleri dökülmüş durumda ve bundan kaynaklı olarak beslenmede sorun yaşıyor. Şeker hastası olmasına rağmen sıvı gıdalarla beslenmek zorunda kalmıştır. Bu hastalıklarının yanı sıra kalp hastasıdır. Tek başına ihtiyaçlarını karşılayamıyor ve arkadaşlarının desteği ile yaşamını devam ettirebiliyor. Aile görüşüne ve telefona ancak koluna girilerek ve yürüteç desteği ile çıkabilecek duruma gelmiştir. Daha önce hastalıkları nedeni ile 2017-18 yılları arası Giresun Devlet Hastanesinde sağlık kuruluna çıkarılmış ancak heyet oy çoğunluğuyla cezaevinde kalabilir raporu verdiği için tahliye edilmemiş ve durumu her gün daha da kötüleşmiştir. 2020 yılında yapılan avukat görüşünde de sonraki süreçlerde de Adli Tıp Kurumuna sevk için başvuru yaptığını, hastaneye gidişlerde dar ve havasız ring araçlarında saatlerce elleri kelepçeli bir şekilde yolculuk ettiğini, yolculuk sırasında nefes dahi alamadığını bu sebeple rapor almak için ATK kurumuna gitmek istemediğini aktarmıştır” ifadelerinde bulundu.

TAHLİYE TALEBİ

Ailesinden uzak cezaevinde tutulduğuna bundan kaynaklı olarak ziyaretlerinin gerçekleştirilemediğine dikkat çeken Çevirmen, şunları kaydetti: “Bu durum da ayrıca hem aile bireyleri hem de hasta mahpus üzerinden olumsuz bir duruma ve tahribata neden olmaktadır. 30 yılını doldurmasına 6 ay kalan Mehmet Emin Süsin’in hapishanede yaşamını devam ettiremeyeceği açıktır. Mehmet Emin Süsin’in hastalıklarından kaynaklı olarak acil olarak tahliyesinin gerçekleştirilmesi ve tedavisine ailesinin yanında sağlıklı koşullarda devam edilmesi gerekmektedir. 30 yılını tamamlamasına zaten 6 ay kalmış olan mahpusun, hapishanede kaldığı her gün durumunun geri dönülemeyecek duruma gelmesi demektir. Yaşam hakkının korunması için Mehmet Emin Süsin acil olarak tahliye edilmelidir.”

Kaynak: Artı Gerçek
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version