Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

2011’den bu yana ilk: Suudi Dışişleri Bakanı, Şam’a gitti

2011'den bu yana ilk: Suudi Dışişleri Bakanı, Şam'a gitti


Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan Al Suud, Suriye’nin başkenti Şam’a gitti. Suriye’de 2011’de savaşın başlamasından bu yana ilk kez bir Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı ülkeye gitmiş oldu. Suriye resmi haber ajansı SANA, Bin Ferhan ile Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın bir araya geldiğini duyurdu.

Suudi Dışişleri Bakanlığı da yaptığı açıklamada, Bin Faysal’ın ziyaretinin “Krallığın, Suriye krizinin tüm yankılarını sona erdiren ve Suriye’nin birliğini, güvenliğini, istikrarını ve Arap kimliğini koruyan siyasi bir çözüme ulaşma konusundaki istekliliği ve ilgisi çerçevesinde olduğunu” duyurdu.

Suudi bakanın ziyareti, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın savaş nedeniyle yaklaşık 10 yıldır süren bölgesel tecridine son verme yolunda atılmış en önemli adımlardan biri olarak görülüyor.

ESAD’I ARAP BİRLİĞİ ZİRVESİ’NE DAVET EDEBİLİR

Bu ay Reuters’a konuşan iki kaynak, bin Ferhan’ın Esad’ı Arap Birliği’nin 19 Mayıs’ta Riyad’da yapılacak bir sonraki zirvesine davet etmek için Şam’a gidebileceğini söylemişti. Suudi Arabistan geçen hafta Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad’ı ağırlamış, ardından Cidde’de Körfez İşbirliği Konseyi dışişleri bakanları, Mısır, Ürdün ve Irak arasında Suriye’nin Arap Birliği’ne olası dönüşünü tartışmak üzere bir zirve düzenlemişti.

2011’den sonra Suriye’nin Arap Birliği üyeliği askıya alınmış ​​ve Suudi Arabistan da dahil olmak üzere birçok Körfez Arap ülkesi, Esad’ı iktidardan devirmek için savaşan cihatçı grupları desteklemeye başlamıştı. Esad, ana müttefikleri İran ve Rusya’nın yardımıyla Suriye’nin büyük bölümünde kontrolü yeniden ele geçirmişti. Suudi Arabistan ve Suriye ardından geçen ay diplomatik ilişkileri sürdürme konusunda anlaşmıştı.

(DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version