Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

15 adet TOGG, 30 Nisan’da teslim edilecek; üretim bandı hâlâ devlet sırrı!

15 adet TOGG, 30 Nisan’da teslim edilecek; üretim bandı hâlâ devlet sırrı!


YUSUF DERELİ | HABER İNCELEME

İktidarın ‘yerli ve milli’ olduğunu ileri sürdüğü TOGG’un sipariş hakkı kazananlara 30 Nisan’da teslim edilmeye başlanacağı duyuruldu. TOGG’un twitter hesabından gece yarısı yapılan paylaşımda, “Çekilişle sipariş hakkı kazanan kullanıcılarımız, 30 Nisan Pazar günü T10X’leriyle buluşmaya başlıyor.” ifadeleri kullanıldı.

Teslimatlarımız söz verdiğimiz gibi devam ediyor.

Çekilişle sipariş hakkı kazanan kullanıcılarımız, 30 Nisan Pazar günü T10X’leriyle buluşmaya başlıyor.

Bizi izlemeye devam edin.#Togg

— Togg (@Togg2022) April 27, 2023

Bu açıklamaya göre TOGG’un T10X için çekilişle sipariş hakkı kazanan kullanıcılar, pazar gününden itibaren otomobilleriyle buluşmaya başlayacak. Teslim tarihi daha önce iki kez ertelenmişti. Bu arada seçim öncesi apar topar ‘piyasaya’ çıkarılan Togg’un nasıl üretildiğini bugüne kadar gören de olmadı!

TOGG’da ön siparişler 16-27 Mart arasında alınmış, 29 Mart’ta da kura çekilmişti. Kura sonucunda 20 bin kişi ön sipariş hakkı kazandı. Ayrıca, 20 bin kişi de yedek listeye alındı. ‘Akıllı’ otomobil TOGG’da ilk teslimatların 16 Nisan’da yapılacağı açıklandı. Ardından söz konusu tarih 24 Nisan’a kaydırıldı. Ancak teslimatlar yine yapılmadı. Konunun uzmanlarına göre teslimatların iki kez ertelenmesinin sebebi yazılım sorunu. TOGG’un CEO’su Gürcan Karakaş’a göre ise talebin yoğun olması.

SADECE 15 ADET TESLİM EDİLECEK

Yukarıda aktarılan son açıklamaya göre ‘akıllı cihaz’ TOGG’lar 30 Nisan Pazar gününden itibaren sahipleriyle buluşmaya başlayacak. İlk 15 kişiye araçlarının teslim edileceği öğrenildi. Otomotiv muhabiri Emre Özpeynirci’nin aktardığına göre peşin verenler bu pazar, krediyle alacaklar ise 4-5 Mayıs’ta teslim alacak. Seçim öncesinde ‘algı’ çalışması için muhtemelen Türkiye’nin farklı noktalarında ‘göstermelik’ teslimatlar yapılacak.

Teslimatı yapılacak olan ‘tek motorlu’ TOGG’ların nerede ve nasıl üretildiği bilinmiyor. İktidar temsilcilerine göre ‘akıllı cihazlar’ Gemlik’te kurulan fabrikada üretiliyor. Ancak bugüne kadar söz konusu fabrikada bu ‘akıllı cihazların’ nasıl üretildiğini gören olmadı.

İSKENDER ARUOBA: YERLİ DEĞİL, MONTAJ OTOMOBİL!

Otomotiv endüstrisinin duayen isimlerinden İskender Aruoba, geçtiğimiz günlerde bu konuyla ilgili çok önemli açıklamalarda bulundu. Aruoba, “Bu otomobil dünyanın en ünlü İtalyan tasarım firması Pininfarina tarafından tasarlandı. Vietnam için tasarlanmıştı. TOGG, tasarım haklarını Pininfarina’dan satın aldı. TOGG muhtemelen mutlu sonla bitmeyecek. Yerli değil, montaj otomobil; nokta! Hazır alındı, getirildi buraya konuldu. Kaç kez fabrikayı gezmek istedim ama davet etmediler. Gemlik’te otomobil yapılıyor ama nasıl yapılıyor ben bilmiyorum. Sacını, koltuğunu kim veriyor? Bunları bilmiyoruz.” dedi.

BANTTA ÜRETİM YAPILDIĞINI GÖREN YOK!

Gemlik’te kurulan fabrika 29 Ekim 2022’de şaşalı bir törenle açılmıştı. Açılışın üzerinden aylar geçti. İktidar temsilcilerine göre sözde fabrikada üretim yapılmaya başlandı ancak aylardır ‘seri üretime’ dair 5 saniyelik bir görüntü bile yok!

Otomotiv muhabiri Emre Özpeynirci de dün konuyla ilgili sosyal medyada yöneltilen bir soruya şöyle cevap verdi: “Kasım ayında seri üretim öncesinde gördük. Fabrika güzel, makinalar, robotlar ve boyahane son teknolojiydi. Ama az sayıda araç vardı ve deneme üretim yapıldığı söylenmişti. Yani banta bir noktadan girip diğerinden çıkan araç görmedik.”

Sadece Emre Özpeynirci değil; kimse görmedi!

TOGG fabrikasında ne üretiliyor kimse bilmiyor… Erdoğan’a göre fabrikada 3 dakikada bir otomobil üretimi yapılıyor. İyi de madem seri üretim var; neden 10 saniyelik bir görüntü bile paylaşılmıyor? Neden bağımsız gazeteciler ve otomotiv sektörünün önemli isimleri fabrikaya götürülmüyor?  TOGG’un üretim bandı devlet sırrı mı? 

Gemlik’teki fabrikada otomobil üretilmediği sadece montaj yapıldığı/yapılacağı iddiaları ağırlık kazanıyor. ‘Yapılacağı’ diyoruz zira vatandaşlara teslim edileceği açıklanan ‘tek motorlu’ TOGG’ların bile Gemlik’teki fabrikada montajlandığına dair görüntü şu ana kadar yayınlanmadı.

Bakanların kullandığı TOGG’lar yurtdışında üretilip prototip olarak gelen çift motorlu versiyon. Türkiye’de üretildiği söylenen tek motorlu versiyonun teslimatı iki kez ertelenmişti. Uzmanlara göre sebep yazılım sorunu; fabrikanın CEO’su Gürcan Karakaş’a göre yoğun talep. Fotoğrafta Mustafa Varank, çift motorlu olan TOGG’unu yıkarken görülüyor…

 

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇


Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version