Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Yunanistan’da tren kazasına öfke büyüyor: İşçiler grevi uzattı, binlerce kişi protestolara katıldı

Yunanistan'da tren kazasına öfke büyüyor: İşçiler grevi uzattı, binlerce kişi protestolara katıldı


Yunanistan’da salı gecesi tamamına yakını öğrencilerden oluşan 57 kişinin öldüğü, yolcu listesindeki 56 kişinin hala kayıp olduğu ve 66 kişinin yaralandığı tren kazasının ardından öfke büyüyor. Binlerce kişi eylemlerin ikinci gününde başkent Atina, Selanik, kazanın yaşandığı Larisa kentinin Tempe ilçesi ve üçüncü büyük kent Patras’ta sokağa döküldü.

‘BU SUÇ UNUTULMAYACAK’

Atina’da yağmura rağmen eylemciler özelleştirilen Hellenic Train şirketinin genel merkezinden parlamentoya kadar yürüyerek “Bu suç unutulmayacak” sloganları attı. “Kaza değil, cinayet” yazılı dövizler taşıyan göstericiler, suçluların bulunmasını talep etti. Tempe’de de eylemciler demiryolları şirketi ofislerine taş atarken, polis eylemcilere göz yaşartıcı gazla müdahale etti.

Başkent Atina’da parlamento önünde slogan atan eylemciler / Reuters

Selanik ve Patras’ta da binlerce eylemci protestolara katıldı. Polis eylemlerde ciddi şiddet olaylarının yaşanmadığını aktarırken bazı yerlerde eylemcilerin polise taş ve molotof kokteyl attığı açıklandı.

Eylemcilerden Stelios Dormarazoglou, “Ölüler tek ses olacak, kanları peşinize düşecek” diye bağırarak, “Örtmeye çalışacaklar ama izin vermeyeceğiz. Yunan devleti isteseydi bu kazanın önlenebileceğini herkes biliyor. Kendi oğlum dokuz yıl önce sinyalizasyon sistemini iyileştirmek için çalıştı. Ancak bu durduruldu çünkü şirketler yalnızca karla ilgileniyor” dedi.

HÜKÜMET İLK KEZ DEMİRYOLU SİSTEMİNDEKİ SORUNLARI KABUL ETTİ

Nisan ayında seçimlere hazırlanan ülkede merkez sağ hükümet de ilk kez kamuoyu önünde ülke genelindeki demiryolu sistemindeki sorunları ilk kez kabul etti. Başbakan Kiryakos Miçotakis hükümetinden ülkenin demiryolu projelerinin “kronik kamu sektörü sorunları tarafından kuşatıldığı” açıklaması geldi.

Hükümet sözcüsü Giannis Oikonomou düzenlediği basın toplantısında, “Bu trajik olay hepimizi mahvetti. Bunun neden olduğu kayıp ve travma, hayatta kalanların fiziksel ve zihinsel travması ve bu ülkenin endişesi çok büyük ve özellikle şimdi yönetmek zor” dedi. Oikonomou,”Hükümetin ortadan kaldırmayı beceremediği Yunanistan’ın kamu sektöründeki kronik sorunlardan kaynaklandığını söylediği demiryolu projelerinin uygulanmasındaki gecikmeleri” ve “kazanın nedenlerini” yetkililerin araştıracağını söyledi. Kazanın ardından Yunanistan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Kostas Karamanlis istifa etmişti.

Miçotakis’in daha önce kazanın sebebinin büyük oranda insan hatasından kaynaklandığını söylemesi tepki çekmişti.

DEMİRYOLU VE METRO İŞÇİLERİ GREVLERİNİ HAFTA SONUNA UZATTI

Diğer yandan ülkedeki demiryolu ve metro işçilerinin iş bırakma eylemi cumartesi gününe kadar uzatıldı. Sendikalar işçileri birbiri ardına gelen hükümetlerin Yunan demiryollarına karşı gösterdikleri saygısızlığı” protesto etmeye çağırmıştı. Sendikalar, maliyetlerin düşürülmesi, personel eksiklikleri, eski ekipman ve yetersiz altyapının ülkenin demiryolu ağında yıllardır sorun yarattığını söylüyor. Hellenic Train şirketi Yunanistan’ın uzun süredir devam eden borç krizinin zirvesinde özelleştirilen birçok kamu hizmeti şirketi arasında yer almıştı.

TUTUKLANAN İSTASYON ŞEFİ CUMARTESİ HAKİM KARŞISINA ÇIKACAK

Kaza sırasında çıkan yangın nedeniyle arama kurtarma çalışmalarında ve enkazdan çıkarılan bazı cesetlerin tanınmasında zorluk yaşandığı belirtiliyor. Kayıp ailelerin DNA testi için örnek vermişti. Cumartesi hakim karşısına çıkması beklenen 59 yaşındaki Larissa istasyon şefinin avukatı, müvekkilinin kendi payına düşen sorumluluğu aldığını söyleyerek, “Bundan sonra tek bir ağaca değil, ormana odaklanmalıyız” ifadesini kullandı. ERT’nin haberine göre istasyon şefi, ihmal sonucu adam öldürme, ihmal sonucu yaralama ve ulaşım araçlarına tehlikeli şekilde müdahalede bulunma suçlamalarıyla karşı karşıya. Yunan medyasında polis kaynaklarına dayandırılan haberlerde, istasyon şefinin hatasını kabul ettiği, “Yanlış yaptım ve yolcu trenini Katerini’den gelen ticari trenle aynı hata gönderdim” dediği iddiası yer aldı. (DIŞ HABERLER)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version