– Yunanistan’ın Larisa kentinde 28 Şubat’ta meydana gelen ve 57 kişinin öldüğü tren kazasının ardından öfke dinmiyor. Grevdeki binlerce ulaşım işçisi, öğrenci ve öğretmen, Yunanistan’ın tarihindeki en ölümcül tren kazasını protesto etmek için bugün de eylemlerini sürdürdü. Başkent Atina ve Selanik başta olmak üzere pek çok kentte yapılan eylemlerde kazaya Yunanistan’ın on yıldır devam eden borç krizinin mirası olan ihmal, yetersiz yatırım ve yetersiz istihdamın sebep olduğu vurgulandı. Görev süresi temmuz ayında dolacak hükümet ise bugün yaptığı açıklamada, demiryolu sistemini iyileştirme sözünü yineledi.
DEMİRYOLU İŞÇİLERİNİN GREVİ BÜYÜYOR: ATİNA’DA 40 BİN KİŞİ YÜRÜDÜ
Atina’daki Sintagma meydanında toplanan yaklaşık 40 bin kişi, “Katiller” ve “Hepimiz aynı vagondayız” diye slogan atarak hükümete tepkisini dile getirdi. Demiryolu işçileri geçen hafta perşembe gününden bu yana devam ettikleri grevlerini sürdürerek ülkedeki demiryolu ağını durma noktasına getirdi. İşçiler, “Güvenlik protokollerinde iyileştirme taleplerinin yıllardır duyulmadığını” dile getirerek, “Benzer bir kazanın tekrar yaşanmaması için güvenlik önlemleri alınana kadar grevde kalma sözü verdiklerini” yineledi. Ülkedeki en büyük demiryolu işçileri sendikası yaptığı açıklamada, “Kazada yitirdiğimiz yurttaşlarımıza ve meslektaşlarımıza karşı bir sorumluluğumuz var” dedi. Eylemler sırasında polisle göstericiler arasında zaman zaman gerilim tırmanırken, polis göz yaşartıcı gazla müdahale etmeye çalıştı.
YENİ ULAŞTIRMA BAKANI: ÖFKEYİ ANLIYORUM
Grevler nedeniyle büyük ölçüde duran demiryolu ağındaki durumla ilgili konuşan yeni Ulaştırma Bakanı George Gerapetritis, en üst düzeyde güvenlik önlemi alındığından emin oluncaya kadar hiçbir trenin hareket etmeyeceğini söyledi. Gerapetritis, “Kazanın yol açtığı öfkeyi anladığını” ileri sürdü.
KAMU İŞÇİLERİ VE LİMAN İŞÇİLERİ DE DESTEK GREVİNDE
Yunanistan’ın en büyük kamu sektörü sendikası ADEDY de demiryolu işçilerinin grevine destek için iş bıraktı. Grev nedeniyle, başkentte metro, tramvay ve otobüs seferlerini yapılamadı. Liman işçilerinin de destek verdiği grevler nedeniyle gemiler limanlarda demirli kaldı. Öğretmen sendikası da grevlere destek vereceğini duyurduğu açıklamada, “Sessiz kalmanın zamanı değil” dedi.
DEMİRYOLU ŞİRKETİNİN SATIŞI IMF İLE İMZALANAN ANLAŞMANIN ŞARTLARINDANDI
Yunanistan, 2008 küresel ekonomik krizinin ardından ülkede yaşanan borç krizi sırasında Uluslararası Para Fonu (IMF) ile imzalanan anlaşma kapsamında 2017’de devlete ait demiryolu işletmesini özelleştirmiş ve İtalya’nın devlete ait ‘Ferrovie dello Stato Italiane’ şirketine satmıştı. Şimdiki adı ‘Hellenic Train’ olan şirketin satışına karşı çıkan sendikalar o dönemde de grevler örgütlemişti. (DIŞ HABERLER)
Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***