Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Yunanistan’da genel seçim 21 Mayıs’ta: Son anketler ne diyor?

Yunanistan'da genel seçim 21 Mayıs'ta: Son anketler ne diyor?


– Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Bakanlar Kurulu toplantısı öncesi yaptığı açıklamada, 2019 yazından bu yana elli tur Bakanlar Kurulu toplantısı yapıldığını ifade etti. Yaklaşık dört yıllık Yeni Demokrasi iktidarı sürecinde atılan adımlara ve yaşanan zorluklara değinen Miçotakis, seçimlerin dört yıllık sürenin sonunda 21 Mayıs’ta yapılacağını kaydetti.

“Seçimler 21 Mayıs Pazar günü yapılacak. Basit nispi temsil sistemi macerasını arkamızda bırakmak için ikinci bir tura ihtiyaç duyulursa, bu da en geç temmuz ayı başında gerçekleştirilecek” diyen Miçotakis, seçimlerin ikinci tura kalması halinde ikinci turun ise temmuz ayı başında düzenleneceğini ifade etti. Miçotakis’in lideri olduğu Yeni Demokrasi Partisi, Temmuz 2019’daki genel seçimlerde yüzde 39,85 oy alarak tek başına iktidara gelmişti.

YÜZDE 3 BARAJI BULUNUYOR

Yunanistan, 2016 yılında kazanan partiye verilen 50 sandalyelik primi kaldırmış, yerine daha adil olduğuna inanılan nispi seçim sistemi getirilmişti. Seçimlerin nispi temsil sistemi ile yapılması, herhangi bir adayın kesin olarak kazanmasını zorlaştırarak ikinci tur oylamaya zemin hazırlıyor.

Nispi temsil veya oransal temsil sistemi, çoğunluk partisi dışındaki partilerin de kuvvetleri oranında üye seçmelerini sağlayan seçim biçimidir. Bu sistemde partiler oyları oranınca milletvekili çıkarırlar. Partilerin dört yıllık bir dönem için parlamentoya girebilmeleri için oyların en az yüzde 3’ünü almaları gerekiyor. 300 üyeli parlamentoda 151 sandalye ile çoğunluğu elde etmek için gereken oy oranı, genel sonucun partiler arasında nasıl bölündüğüne bağlı. Bu sistemde kesin zafer eşiği, yüzde 3’lük barajı geçemeyen partilere kaç oy gittiğine bağlı. Barajı geçemeyen partilerin oyları, onu geçen partiler arasında oransal olarak paylaştırılacak.

ÜLKEDE 30 YILDIR YÜZDE 46 OY ORANI GÖRÜLMEDİ

Anket kuruluşlarına göre, önde gelen adayın doğrudan kazanması için oyların yaklaşık yüzde 46’sını alması gerekebilir. Anketler, hiçbir partinin gerekli eşiğe yaklaşmadığını gösteriyor. Yunanistan, otuz yıldır seçimlerde yüzde 46 oy oranı sonucunu görmedi. 1993’te Sosyalist lider Andreas Papandreu, oyların yüzde 46.88’ini alarak iktidara gelmiş ve ana rakibi Konstantinos Miçotakis’in yerine başbakan olmuştu. Şu anki başbakan Kiryakos Miçotakis’in babası olan Konstantinos Miçotakis de 1990 seçimlerini yüzde 46,89 oyla kazanmıştı.

SON ANKETLER NE DİYOR?

Şimdiye kadar, Miçotakis’in Yeni Demokrasi partisi, 2015-2019’da Yunanistan’ı borç krizinin zirvesinde yöneten ana muhalefetteki sol Syriza partisine ilişkin kamuoyu yoklamalarında önde gidiyor. Ancak 28 Şubat’ta meydana gelen ülke tarihinin en ölümcül tren kazasıyla su yüzüne çıkan uzun yıllara yayılan ihmal Yeni Demokrasi’nin Syriza’ya karşı liderliğinin daralmasına yol açtı. Ocak ayından bu yana yapılan anketlere göre Yeni Demokrasi’nin oy oranı yüzde 35,6, Syriza ise yüzde 30,7 oy oranına sahip Sosyalist PASOK partisi son aylarda yüzde 9,3 ile yüzde 13,9 arasında değişen reytingleriyle üçüncü sırada yer alıyor. Ancak her ankette, 300 sandalyeli parlamentoda çoğunluğu sağlamak için gerekli olduğuna inanılan yüzde 46’ya hiçbir parti yaklaşamıyor.

KESİN KAZANAN OLMAZSA NE OLACAK?

Kesin bir kazanan olmazsa, Cumhurbaşkanı Katerina Sakellaropoulou en büyük partinin liderine koalisyon kurması için üç günlük yetki verecek. Bu başarısız olursa, yetki ikinci gelen partiye, ardından da üçüncü partiye verilir. Taraflar anlaşamazlarsa, cumhurbaşkanı parti liderleriyle bir hükümet veya seçim çağrısı yapacak geçici bir hükümet kurmak için son bir toplantı yapar. Hala anlaşamazlarsa, yeni seçimler yapmak için geçici bir hükümet atar. Yunanistan’ın en önemli üç mahkemesinden birinin başkanı olması gereken üst düzey bir yargı yetkilisi geçici başbakan olarak atanır.

SEÇİM İKİNCİ TURA KALIRSA YARI-NİSPİ TEMSİL SİSTEMİNE DÖNÜLÜYOR

Siyasi analistler, ilk tur seçim sonunda bir hükümet kurulma olasılığının düşük olduğunu ve ikinci tur seçiminin ilk oylamadan sonraki yaklaşık 40 gün içinde, büyük ihtimalle de Temmuz başında olacağını tahmin ediyor. İkinci tur seçimde yarı-nispi temsil sistemine geri dönülüyor. Bu sisteme göre, kazanan parti oyların en az yüzde 25’ini alırsa doğrudan 20 sandalye ve oyların yaklaşık yüzde 40’ını alırsa 50’ye kadar sandalye alabilir. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version