– Avrupa sosyetesinin gözde tatil mekanlarından olan ve ‘parti adası’ olarak anılan Mikonos, son zamanlarda ada, turistik parıltısının perde arkasında inşaat rantı için yaşanan kapışmayla gündemde. Yunanistan Kültür Bakanlığı’na bağlı olan ve kültürel mirası korumakla görevli birimde arkeolog olarak çalışan Manolis Psarros, bu ayın başında uğradığı saldırı sonucu ağır yaralandı.
Saldırının ardından polis soruşturma açarken, Yunan Arkeologlar Derneği’nden Despoina Koutsoumba, “Bu saldırıyla ilgili her şey, Mikonos’taki durumun ne kadar kontrolden çıktığını gösteriyor” dedi.
MİÇOTAKİS’TEN ‘DEVLET İÇİNDE DEVLET’ TESPİTİ
Koutsoumba, Manolis’in işten çıktıktan sonra uğradığı mafyatik tarzda saldırının, arkeologları korkutarak adanın kültürel mirasının ticari çıkarlara peşkeş çekilmesi amacını güttüğünü söyledi. Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis de çarşamba günü meseleyi görüşmek üzere kurmaylarıyla yaptığı toplantıda, Mikonos’taki durumu ‘devlet içinde devlet’ olarak niteledi.
Miçotakis, adada gerekli asayiş tedbirlerinin uygulanacağı konusunda da uyarıda bulunarak, “Bazı insanların yasaların üzerinde olduğu ada diye bir şey yoktur” dedi. Yunanistan Başbakanı, bu anlayışla mücadeleye devam edeceklerini ekledi.
100 KİŞİLİK MÜFETTİŞ EKİBİ GÖNDERİLECEK
Önümüzdeki günlerde takviye polis gücüyle birlikte, mali suç müfettişleri, çevre ve yapı müfettişleri de dahil olmak üzere 100 kişilik ekibin adaya gönderilmesi bekleniyor. Ekibin çalışmalarını Mikonos ve ona komşu Ege adalarında yoğunlaştırması bekleniyor.
ARKEOLOGLAR RANTIN ÖNÜNDE ‘SON KALE’ GÖREVİ GÖRÜYOR
İş çıkışı arabasına binerken arkadan saldırıya uğrayan arkeolog Manolis, 8 Mart’ta bir hastane yatağında kendine geldiğinde, kaburgaları ve burnu kırılmış şekilde yatıyordu. Gözleri o kadar ciddi şekilde morarmıştı ki, görüşü hâlâ bozuktu. 10 yıldır bulunduğu birimin başında çalışmalarını sürdüren 52 yaşındaki arkeoloğun 7 Mart akşamı Atina’daki ofisinin önünde uğradığı saldırı, ülkedeki tüm arkeologların inşaat rantı perspektifinden nasıl bir ‘tehlike’ olarak görüldüğünü ortaya koyuyordu.
Yunanistan’da Kültür Bakanlığı bünyesinde çalışan yaklaşık 1000 arkeolog, korumakla görevli oldukları tarihi miras için adeta ‘son kale’ görevi görüyor. Ekskavatörler ve araştırmacıların da dahil olduğu birimler, Yunanistan’ın kültürel mirasının turizm gelirlerini artırmak için tahrip edilmesine karşı mücadele ediyor.
YUNANİSTAN GSYH’SİNİN DÖRTTE BİRİ TURİZMDEN
Yunanistan’ın Gayri Safi Yurtiçi Hasılası’nın dörtte birini oluşturan turizm gelirlerinin devamı için, kültürel mirasın korunması zorunluluğu adadaki çıkar çatışmasının tırmanma olasılığını da içinde barındırıyor. Mikonos Belediye Başkanı Konstantinos Koukas geçen hafta “Devletin, adayı korumak için bir müttefik olmasını istiyoruz” dedi.
Koukas, “Kontrol mekanizmalarının güçlendirilmesini istiyoruz ve elbette devlet çalışanlarına yönelik herhangi bir tehdidi kınıyoruz. Bugün arkeologlar. Yarın sırada biz olacağız” diye ekledi. (DIŞ HABERLER)
Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***