Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Yeşil Sol Parti’den seçim güvenliği için ‘görev al’ çağrısı

Yeşil Sol Parti’den seçim güvenliği için ‘görev al’ çağrısı


İSTANBUL – Marmara Bölgesi’nde en az 50 bin sandık kurulacağını belirten Yeşil Sol Parti Merkezi Seçim İşleri Koordinasyonu Üyesi Ela Hasanoğlu, sandık güvenliği için çalışmalara başladıklarını belirterek, herkesi sandıklarda görev almaya çağırdı.

 

Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinin 14 Mayıs’ta yapılacağının duyurulması ardından siyasi partiler, çalışmalar için kolları sıvadı. Emek ve Özgürlük İttifakı da, seçmen oylarının doğru şekilde sonuçlara yansıması için seçim güvenliği çalışmalarına başladı. Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Anayasa Mahkemesi’nde süren kapatma davası nedeniyle listelerinde seçime gireceği Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti), seçim hazırlıklarını sürdürüyor.    

 

Yeşil Sol Parti Merkezi Seçim İşleri Koordinasyonu Marmara Bölgesi Eş Sözcüsü Ela Hasanoğlu, en az 20 milyon yurttaşın oy kullanacağı bölgede, sandık güvenliği için sürdürdükleri çalışmalarla ilgili konuştu. 

 

EN AZ 50 BİN SADIK 

 

Henüz Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) sandıklar için herhangi bir rakam vermediğini belirten Hasanoğlu, bölgedeki son seçimleri hatırlatarak, bu yıl ki seçimler için İstanbul’da 30 bin, Marmara Bölgesi’nde ise toplam en az 50 bin sandığın kurulacağını düşündüklerini aktardı. Hasanoğlu, tüm hazırlıklarını da bu yönde sürdürdüklerini ifade etti.

 

SANDIK GÜVENLİĞİ 

 

Yeşil Sol Parti’nin Meclis’te temsili olarak bulunmamasından dolayı sandık kurullarında görev alamayacaklarını dile getiren Hasanoğlu, bu durumun güvenlik anlamında sorun oluşturacağını bildiklerini ancak buna karşı da önlem aldıklarını söyledi. Hasanoğlu, “Tabi geçmiş yıllara oranla bir fark var. Sandık kurulu resmi üyeliğinden müşahitliğe geçtik. Bu seçimlerde hedefimiz her sandıkta bir müşahitle partimizi temsil etmek, her okulda en az bir okul sorumlusu bulundurarak, koordinasyonu sağlamak. Onun ötesinde avukatlarımıza destek birimleri oluşturmak, il, ilçe seçim kurullarında temsilcilerimizle itirazlarımızı yapabilecek örgütlenmeyi sağlamak üzere hazırlanıyoruz” dedi. 

 

Seçim güvenliği için müşahitliğin önemini hatırlatan Hasanoğlu, “Müşahit olduğumuzda tüm haklarımızı yitirmiyoruz. Seçim kurulunda sadece oy hakları farkı var. Müşahitlerimizi ve okulda bulunan okul sorumlularımızı mümkün olduğunca itirazı yetkili kişi belgesiyle donatıyoruz. İtiraz ve müdahale hakları var. Hatta ‘Emin değilim bir daha sayın?’ deme hakkı da var. Bu seçimde tüm muhalefet partileri aynı amaçla bulunduğumuz için o itirazın seçim kurumlarında da karşılığını bulacağını düşünüyoruz. Bu da önemli. İtirazda yetkili kişilerimiz ilçe seçim kurumlarında tüm itirazlarımızı hukuken dile getirebilecek durumda olacak. Hep merak ettiğim ve pek bir sonuca varamadığım şey; bizden başka hangi ülkelerde sadık güvenliği için çalışılıyor? 2015’ten beri bu çalışmalar yürütülüyor. Sandık meselesinde Türkiye’de bir takım oyunların yapıldığını hepimiz biliyoruz. Yapılma ihtimallerini de biliyoruz ve inanıyoruz. Bunu göz ardı eden bir yerden elimiz kolumuz bağlı duramayız. Sahip çıkacağız. Bunun bir sivil hareket olduğunu da düşünebiliriz, sadece siyasi parti meselesi değil. ‘Vatandaşım, seçmenim oyumu verdim ve oyumun sayıldığından emin olmak istiyorum’ diyen bir noktada sahiplenmek durumundayız. Bekli de en geniş, örgütlü eylemimiz budur. Çok net çünkü güvenmiyoruz” ifadelerini kullandı.

 

GÖREV ÇAĞRISI 

 

Sandık güvenliğinin sadece sandıkların açılmasından ibaret olmadığını vurgulayan Hasanoğlu, buna dair şunları belirtti: “‘Sandık güvenliği’ dediğimiz olay sandıkların açılmasıyla başlamıyor. Aslında güvenlik seçim sabahında saat 06.00’da başlıyor. Sabah saatinde tüm görevlilerin orda olması, görevin başlangıcından itibaren konuya hakim olması, akşam sandıklar sayılırken, herkes için seçmenin iradesini yansıtan sonucun doğru olması gerekiyor. Çoğu yerde en büyük hatalarımızdan biri akşam ıslak imzalı tutanaklarımızı aldığımızda ‘işi yaptık’ zannediyor olmamızdır. Torbaların, tutanakların değiştirildiği bilgileri her seçimde oldu. Devlet seçim güvenliğini sağlamıyorsa kendimiz sağlayacağız.” 

 

Seçim güvenliği için çağrı yapan Hasanoğlu, herkesin 2 Nisan’a kadar seçmen kaydının olup olmadığını kontrol etmesini isteyerek, ekledi: “Çünkü kayıp seçmenler var. Birincisi seçmen olduklarından emin olmalılar, ikincisi mutlaka seçim günü oy kullanmalılar, üçüncüsü hala bazı bölgelerde eksiğimiz var.  Öncelikli olarak bu sandıklarda halkımızın sandıklarda görev alması gerekiyor. Özellikle kadın seçmenlerimizin daha çok inisiyatif almaları gerekiyor.”

 

MA / Ergin Çağlar

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version