– Avusturya’nın Viyana Eyalet Parlamentosu, Halepçe Katliamı’nı ‘soykırım’ olarak tanıdı. Dün gerçekleşen parlamento oturumunda bütün milletvekillerinin oy birliği ile Halepçe’deki kimyasal gaz saldırısı soykırım olarak tanındı.
Rudaw’ın aktardığına göre Yeşiller, Avusturya Sosyal Demokrat Partisi (SPÖ), Yeni Avusturya ve Liberal Forum (NEOS) partilerinin verdiği ortak önerge parlamentoda kabul edildi. Viyana Parlamentosu tarafından karara dair yapılan açıklamada, kararın alınmasına öncülük eden Yeşiller Partisi’nin Kürt Milletvekili Berivan Aslan’ın sözlerine de yer verildi. Açıklamada, 35 yıl önce, devrik Irak diktatörü Saddam Hüseyin’in talimatıyla düzenlenen kimyasal gaz saldırısında 5 bin Kürdün öldürüldüğü belirtildi.
[TR] #Avusturya siyasi tarihinde ilk kez Kürtlere karşı işlenen kitlesel bir suç benim girişimimle “soykırım” olarak tanındı.
Dün #Halepçe ‘deki zehirli gaz saldırısı Viyana Parlamentosun’da tüm partiler tarafından “soykırım” olarak oybirliğiyle tanındı! pic.twitter.com/NMQbOSBpVu— Berîvan Aslan (@Berivan_Aslan_) March 24, 2023
‘AVUSTURYA TARİHİNDE İLK’
Yeşiller Partisi Milletvekili Berivan Aslan da kararı Twitter hesabından duyurdu. Aslan, paylaşımında, “Avusturya siyasi tarihinde ilk kez Kürtlere karşı işlenen kitlesel bir suç benim girişimimle “soykırım” olarak tanındı. Dün, Halepçe’deki zehirli gaz saldırısı Viyana Parlamentosu’nda tüm partiler tarafından “soykırım” olarak oybirliğiyle tanındı!” dedi.
Aslan Twitter’dan yaptığı paylaşımlardan birinde 2017’de Avusturya Parlamentosu’nda IŞİD’in Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nde 2014’te Ezidiler’e yönelik katliamlarının da “Ezidi soykırımı ” olarak kabul edildiğini hatırlattı. Ezidiler’e yapılan IŞİD zulmü Birleşmiş Milletler ve IKBY dahil çok sayıda ülkede soykırım olarak tanımlanmıştı.
HALEPÇE’DEKİ KİMYASAL SALDIRI
Halepçe’ye kimyasal saldırı, İran-Irak Savaşı döneminde Saddam Hüseyin’in Kürtlere karşı başlattığı Enfal Hareketi’nin son aşaması olarak gerçekleşmişti. Baas rejimi lideri Saddam Hüseyin’ın kuzeni ve “Kimyasal Ali” olarak tanınan Ali Hasan el-Mecid’in komutasında 16 Mart 1988’da İran sınırına çok yakın bir mesafede yer alan ve o dönem küçük bir ilçe olan Halepçe’ye hardal ve sarin gazlarının bulunduğu bombalarla saldırı düzenlenmişti. Halepçe’nin merkezi ve yakınındaki yerleşimlerine yönelik saldırı sonucu kentte elma kokusu yayılmaya başladı. Kokunun neden kaynaklandığından habersiz 5 bin Halepçeli evlerinin önünde veya kaçmaya çalışırken araçlarının içinde birbiri üzerine yığılarak ölürken, 7 bini de yaralandı. Geride kalanlar ikinci bir saldırı korkusuyla araçlarla veya yaya olarak İran sınırına doğru kaçmaya başlamıştı. (KAYNAK)
Irak işgalinin 20’nci yılı: Dönemin siyasi figürleri şimdi ne yapıyor?
Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***