Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

‘Ukrayna’ya şan olsun’ dedi ve öldürüldü: Zelenskiy failleri bulma sözü verdi

'Ukrayna'ya şan olsun' dedi ve öldürüldü: Zelenskiy failleri bulma sözü verdi


Ukrayna, sosyal medyada silahsız bir Ukraynalı askerin Rus askerlerince öldürüldüğü görüntülerin yayınlanmasının ardından askeri yargısız infazla öldürenleri bulacaklarını açıkladı. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy pazartesi akşamı yaptığı açıklamada “Katilleri bulacağız” dedi.

Zelensky video mesajında “İşgalciler yüzlerine karşı cesurca ‘Ukrayna’ya şan olsun’ diyen bir savaşçıyı öldürdü. Hepimizin onun şu sözlerine hep birlikte, birlik içinde yanıt vermemizi istiyorum: ‘Kahramana şan olsun! Kahramanlara şan olsun! Ukrayna’ya şan olsun!”

Nerede ve ne zaman çekildiği bilinmeyen 12 saniyelik videoda ağzında sigara olan ve üniformasında Ukrayna arması olan bir kişi “Ukrayna’ya şan olsun” (Slava Ukraine) dedikten sonra otomatik silahlarla vurularak öldürüldüğü görülüyordu. Rus askeri olduğu sanılan ateş açan kişiler ise videoda Rusça “Öl, ka..pe” diyerek küfür ediyordu.

‘Ukrayna’ya şan olsun’ sloganı tarih boyunca Ukraynalı milliyetçilerin ve Nazi işbirlikçileri de dahil aşırı sağcıların ve milliyetçilerin kullandığı bir söz olmuştu. Rusya ile savaşın başlamasının ardından slogan Ukraynalı asker ve sivillerce de sıklıkla kullanılmaya başlandı. Görüntülerin yayılmasının ardından çok sayıda Ukraynalı sosyal medyada askeri “kahraman” ilan ederken, “Ukrayna’ya şan olsun” etiketini paylaşımlarında kullandı.

UKRAYNA ORDUSU ASKERİN KİMLİĞİNİ AÇIKLADI

Ukrayna ordusu ise salı günü yaptığı açıklamada öldürülen Ukrayna askerinin kimliğini 30 yaşındaki Timofiy Şadura olarak açıkladı. Kara Kuvvetleri’ne bağlı 30’uncu Mekanize Tugay’dan yapılan açıklamada Şadura’nın 3 Şubat’tan beri kayıp olduğu ve en son aylardır şiddetli çatışmalara sahne olan doğudaki Donetsk bölgesinde bulunan Bahmut kenti yakınlarında görüldüğü duyuruldu. Açıklamada, “Şu anda askerimizin cenazesi geçici olarak işgal edilmiş topraklardadır” dendi. Askerin adı verilmeden önce Şadura’nın kız kardeşi BBC’ye konuşmuş “Ağabeyim kesinlikle Ruslara bu şekilde karşı koyabilirdi. Hayatında asla gerçeği saklamadı ve kesinlikle bunu düşmanın önünde de yapmazdı” demişti.

UKRAYNA’DA CEZA SORUŞTURMASI AÇILDI

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba ise görüntülerin ” soykırım olduğunun bir başka kanıtı” olduğunu söyledi ve Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından “acil bir soruşturma” yapılması çağrısında bulundu. Ukrayna’nın insan hakları ombudsmanı Dmytro Lubinets ise Rus birliklerini savaş esirlerine muameleye ilişkin Cenevre Sözleşmelerini ihlal ederek savaş suçları işlemekle suçladı. Ukrayna Başsavcısı Andriy Kostin, şimdiden bir ceza soruşturması açıldığını söyledi. Ukrayna başsavcısı Andriy Kostin, Ukrayna güvenlik servisinin silahlı saldırıyı ceza kanununun savaş kanunları ve geleneklerinin ihlallerini kapsayan bölümü kapsamında bir ceza davası olarak kaydettiğini söyledi.

Ukrayna daha önce Rus birliklerini Ukraynalı savaş esirlerine işkence etmek, tecavüz etmek ve öldürmekle suçlamıştı. Kasım ayında ise Moskova, Ukrayna güçlerini bir grup Rus mahkumu infaz etmekle suçlamıştı. (DIŞ HABERLER)


Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version