Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

UCM’nin Putin kararına misilleme: Rusya, Uluslararası Ceza Mahkemesi üyelerine soruşturma açtı

UCM'nin Putin kararına misilleme: Rusya, Uluslararası Ceza Mahkemesi üyelerine soruşturma açtı


– Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin (UCM), Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Rusya’nın Çocuk Hakları Komiseri Maria Alekseyevna Lvova-Belova hakkında ‘savaş suçu’ işledikleri gerekçesiyle yakalama kararı çıkarmasının ardından Rusya’dan misilleme geldi. UCM’nin Ukrayna’da işlenen suçlara ilişkin yürüttüğü soruşturma kapsamında çıkarılan yakalama kararının ardından Rusya Soruşturma Komitesi, UCM’nin savcı ve hakimleri hakkında soruşturma açıldığını duyurdu.

‘PUTIN’İN CEZAİ YÜKÜMLÜLÜĞÜ BULUNMUYOR’

Ciddi suçları soruşturmaktan sorumlu Komite, “Putin’in cezai yükümlülüğü için hiçbir gerekçe olmadığını ve devlet başkanlarının yabancı devletlerin yargı erkleri nezdinde mutlak dokunulmazlığa sahip olduğunu” söyledi. UCM savcısının eylemlerinin Rus yasalarına göre suç teşkil edebileceğini öne süren Komite, UCM savcısı hakkında “Masum bir kişiyi itham ederek ‘uluslararası ilişkileri karmaşık hale getirmek için uluslararası korumadan yararlanan yabancı bir devletin temsilcisine saldırı hazırlamak’ gerekçesiyle” soruşturma açıldığını duyurdu.

KREMLiN ‘YASAL TEMELDEN YOKSUN’ DEMİŞTİ

Rusya’nın kararı, Putin ve “Ukrayna topraklarından çocukların Rusya’ya kaçırıldığı” gerekçesiyle Belova hakkında çıkarılan yakalama kararına karşı misilleme olarak değerlendiriliyor. Kremlin, yakalama kararı çıkarılmasının ardından yaptığı açıklamada Rusya, UCM’yi oluşturan anlaşmanın imzacısı olmadığı için kararı çirkin ama yasal temelden yoksun olarak değerlendirmişti. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version