Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Türkiye, İsveç ve Finlandiya’nın NATO toplantısı sona erdi

Türkiye, İsveç ve Finlandiya'nın NATO toplantısı sona erdi


Türkiye, İsveç ve Finlandiya’nın, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğinin yol haritasını içeren üçlü mutabakat muhtırası çerçevesinde bugün üçüncü kez gerçekleştirdiği toplantı sona erdi.

Görüşmede Türkiye’yi Dışişleri Bakanı Yardımcısı Burak Akçapar ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın temsil etti. Masada İsveç ve Finlandiyalı müzakerecilerin yanı sıra NATO yetkilileri de yer aldı. Toplantının ardından Kalın, açıklamalarda bulundu.

Toplantının olumlu bir havada gerçekleştiğini ifade eden Kalın, şunları söyledi:

‘SÜRECİN İLERLEMESİ ATILACAK ADIMLARA BAĞLI’

“Kaygıları dile getirdik. Atılan bazı adımlar memnuniyet verici, süreç henüz bitmedi. Madrid’de imzalanan üçlü mutabakatın tam manasıyla uygulanmasını bekliyoruz, bu gerçekleşirse 2 ülke de NATO’ya girebilir. Prensipte NATO’nun genişlemesi politikasını hep destekledik. Mevkidaşlarımız olumlu adımlar atıyor, süreci izleyeceğiz. Sürecin bundan sonra nasıl ilerleyeceği atılacak adımlara bağlı. Atılacak adımlarda gecikme olursa üyelik süreçleri uzar. Biz de önümüzdeki günlerde Cumhurbaşkanımızdan alacağımız talimatlarla bu opsiyonları değerlendireceğiz.”

İsveç ve Finlandiya, Rusya’nın Ukrayna’ya savaş açması sonrasında yıllardır sürdürdükleri tarafsızlık politikasını değiştirerek NATO üyeliği için başvuruda bulunmuştu. Türkiye ise bazı isimlerin iadesi ve silah ambargolarının kaldırılması gibi şartlar öne sürerek veto tehdidi savurmuştu. Üçlü mutabakat muhtırasının imzalanması sonrasında karşılıklı müzakereler başlatılsa da, Danimarkalı aşırı sağcı siyasetçi Rasmus Paludan’ın Stockholm’deki Türkiye Büyükelçiliği’nin önünde Kuran yakması sonrasında görüşmeler Ankara tarafından askıya alınmıştı.

Depremlerden sonra ise ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken’in Türkiye ziyareti sonrasında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Ankara’nın masaya dönme kararını açıklamıştı.

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version