Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

“Türkiye İçin Yardım Çağrımızın Sadece %14’ü Karşılandı”


Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) Doğu Avrupa ve Orta Asya Bölge Direktörü Florence Bauer, Türkiye’den katıldığı basın toplantısında, deprem bölgesindeki tespitlerini New York’taki BM muhabirlerine değerlendirdi.

Türkiye’de depremin merkez üssü Kahramanmaraş ile Şanlıurfa, Gaziantep ve Adıyaman’ı ziyaret ettiğini Bouer, deprem bölgesinde gördüklerinin adeta “kıyamet günü” görüntülerini çağrıştırdığını kaydetti. Bauer, deprem bölgesinde ikinci bir felaketin aşırı yağış sonucu sellerle yaşandığını belirterek, bölgede özellikle kadın ve çocukların çok zor bir durumda olduğunu vurguladı.

Bauer, Türkiye’deki depremin etkili olduğu bölgelerin çok ciddi yardımlara ihtiyaç duyduğunu, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Türkiye için üye ülkelere yaptığı bir milyar dolarlık yardım çağrısının şimdiye kadar sadece yüzde 14’ünün karşılandığını söyledi.

“Türkiye’ye uluslararası yardım artmalı”

Bauer, Türkiye’de 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerin yarattığı yıkımın çok büyük olduğuna dikkati çekerek, uluslararası yardım arttırılması çağrısında bulundu. Bauer, “Uluslararası toplum bu son derece büyük krizde Türkiye’nin yanında yer almalıdır. Böyle bir ölçekte öngörülemeyen bir felaket yaşandı. Bu nedenle, hükümetle işbirliği içinde boşlukları doldurabilmek ve en korunmasız kişilere destek olmalıyız” diye konuştu.

Bauer, BM Nüfus Fonu’nun ayrıca Türkiye’de yoğunlukla kadın ve kız çocukları için kullanılması öngörülen 20 milyon dolarlık nakdi yardım kampanyası başlattığını belirtti. Bauer, “Şu anda yardım talebimizin yüzde 38’lik bir oranı karşılandı. Yani hala çığımız var. Bu nedenle, destek çalışmalarımıza devam edebilmek için Türk hükümeti, BM ve ortaklarıyla birlikte kadın ve kız çocuklarının ihtiyaçlarına cevap vermede herkesin desteğine çok güveniyoruz. Türkiye’de kesinlikle korkunç bir durum yaşanıyor” dedi.

“Bazı bölgelerde sanki kıyamet günü yaşanmış gibi”

Bauer, Türkiye’de valiler, belediye başkanları, il sağlık müdürleri, sivil toplum örgütleri ve yardım kuruluşu yetkilileriyle ve depremzedelerle de görüştüğünü belirterek, “Depremden etkilenen insanlarla bizzat görüştüm. Durumu tarif etmek çok zor. Bazı bölgelerde durum kesinlikle kıyamet günü yaşanmış gibi. 50 bin kişi öldü, 9 milyon kişi depremden etkilendi” dedi.

Deprem sonrasında temel sorunların başında “barınmanın” geldiğini ifade eden Bauer, ayrıca Türkiye’deki deprem bölgesinde yaklaşık 160 bin hamilenin olduğunu, sağlık ve genel altyapıdaki hasar nedeniyle hamilelik süreçlerinde kadınların çok ciddi sorun ve zorluklarla karşı karşıya kaldığını belirtti.

Bauer, Türkiye’deki deprem bölgesindeki sağlık merkezlerinin yüzde 70’inin çalışmaz durumda olduğunu, bu nedenle kadınlara doğum konusunda yeterli sağlık hizmetinin verilemediğini belirterek, bazı gezici klinikler yoluyla destek sağlamaya çalıştıklarını sözlerine ekledi.

Exit mobile version