Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Türkdoğan’a ‘Ermeni Soykırımı’ davası: Geçmişle yüzleşilmeli


ANKARA – Ermeni Soykırımı açıklaması nedeniyle hakkında açılan davada konuşan İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, soykırım suçunun zamanla değişmediğini ifade ederek, geçmişle yüzleşilmesi gerektiğini söyledi. 

 

 İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan hakkında, 24 Nisan 2017’de derneğin internet sitesinde yayınlanan “Adalet ve Hakikat İçin Ermeni Soykırımı’nın İnkârına Son!” başlıklı açıklama nedeniyle “Türkiye Cumhuriyeti Devletini alenen aşağılamak (TCK 301/1)” iddiasıyla açılan davanın ikinci duruşması Ankara 24’ncü Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmayı Avrupa Birliği (AB) Siyasi İşler Danışmanı Sema Kılıçer ve çok sayıda insan hakları savunucusu izledi. 

 

Duruşmada söz alan Türkdoğan, İHD’nin soykırımlara karşı olduğunu belirterek, “1915’te yapılanlara soykırım olarak bakıyoruz ve karşı çıkıyoruz. Genel merkezimiz bu konuda defalarca açıklama yaptı. Bir şey suçsa suçtur, soykırım suçu da zamanla değişmez. ‘Ermeni Soykırımı’ demek hiçbir zaman suç olamaz. Bunun düşünce özgürlüğü kapsamında ele alınması gerekiyor. Biz geçmişle yüzleşmeyi istiyoruz. Türkiye’de konjonktürel olarak değişen bir meseleden bahsediyoruz. Örneğin, bazı dönemler ‘soykırım var’ dediğimizde soruşturma başlatılmadığına ya da kovuşturmaya başvurulmadığına tanıklık ediyoruz. Bazı dönemler ise cezalandırılıyor” dedi.

 

‘SOYKIRIM İFADESİNİN YARGILANDIĞI ÜLKE OLAMAZ’

 

Avukat Kerem Altıparmak, benzer davalarla ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ve Anayasa Mahkemesi (AYM) kararlarını hatırlatarak, şunları söyledi: “İnsanlar yıllarca bu tür suçlamalarla uğraşmak zorunda kalıyor. Suçlama Türkiye Cumhuriyeti’nin menfaatlerine karşı faaliyette bulunmak ama böyle bir suç yok. İddia makamı Osmanlı döneminde yaşanmış bir soykırımın Türkiye Cumhuriyeti’nin menfaatleri diye suçlamada bulunuyor. Türkiye 2023 yılında, Ermeni Soykırımı ifadesinin yargılandığı bir ülke olamaz” diyerek, beraat kararı verilmesini istedi. 

 

DURUŞMA ERTELENDİ

 

Savunmaların ardından söz verilen iddia makamı, esas hakkındaki mütalaanın hazırlanması için iddianamenin gönderilmesini talep etti. Mahkeme, esas hakkındaki mütalaanın sunulması için duruşmayı 16 Mart’a erteledi.

 

 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version