Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

TÜİK’e Göre %55 ENAG’a Göre %126 Enflasyon


Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023’ün Şubat ayında 12 aylık tüketici fiyat endeksini (TÜFE) yüzde 55,18 olarak açıkladı.

Bağımsız araştırma kuruluşu Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise aynı dönem için 12 aylık TÜFE’nin yüzde 126,91 arttığını duyurdu.

TÜİK, TÜFE’nin aylık bazda ise yüzde 3,15 arttığını kaydetti. Şubat ayındaki yüzde 55,18’lik enflasyonun son 12 ayın en düşük seviyesi olarak kayıtlara geçtiğine dikkat çekildi.

Kurumun açıkladığı verilere göre, bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup yüzde 21,69 ile giyim ve ayakkabı oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 74,34 ile lokanta ve oteller oldu.

“Deprem bölgesinde saha fiyatları derlenemedi”

Bu arada TÜİK, deprem felaketi nedeniyle 2023 yılı Şubat ayında Gaziantep, Malatya ve Hatay Bölge Müdürlüklerine bağlı olan illerde “alan (saha) fiyatlarının” derlenemediğini belirterek, “Öte yandan, bu üç Bölge Müdürlüğümüze bağlı illerde ‘işyeri barkod tarama verileri’ ve veri kazıma yöntemi ile ‘internetten derlenen fiyat verilerinin’ kullanımına ise devam edilmiştir” açıklamasında bulundu.

ENAG ise 2023 Şubat ayında 12 aylık TÜFE’nin yüzde 126,91 arttığını açıkladı. ENAG’a göre TÜFE aylık bazda ise yüzde 7,21 arttı.

ENAG raporunda, “TÜİK alt grupları gösterge olarak alındığında en fazla aylık azalış yüzde- 1,28 ile eğlence ve kültür, en fazla yükseliş ise yüzde 49,35 ile sağlık kaleminde gerçekleşmiştir” denildi.

ENAG ayrıca, enflasyon sepetinde bulunan bazı ürün fiyat değişimlerini paylaştı. Buna göre, kasko ve zorunlu trafik sigortasındaki yüzde 63,38’lik artış dikkati çekti.

Bir grup akademisyen ve araştırma grubundan oluşan ENAG, aylık olarak kendi yaptığı enflasyon araştırmalarına dair sonuçları açıklıyor.

Exit mobile version