Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

TOKİ Başkanı Bulut: Bizim maliyetimizin piyasadan düşük olma şansı yok

TOKİ Başkanı Bulut: Bizim maliyetimizin piyasadan düşük olma şansı yok


Deprem bölgesinde Toplu Konut İdaresi (TOKİ) eliyle 500 bin civarında konut yapılacak. Konutların hangi koşullarda yapılacağı ve hak sahiplerine nasıl bir fatura çıkarılacağına ilişkin henüz bir açıklama yapılmış değil. Ancak hükümete yakın medyada çıkan haberlere göre, depremzedelerin 20 yıl borçlandırılması planlanıyor.

21 BİN KONUT İÇİN 39 İHALE YAPILDI

Deprem bölgesinde yürütülen çalışmalar hakkında bilgi veren TOKİ Başkanı Ömer Bulut, şu ana kadar 21 bin konut için 39 ihale yaptıklarını açıkladı. Bu hafta 10 ihale daha yapacaklarını belirten Bulut, mart sonuna kadar 56-57 bin konutun temelini atacaklarını, mayısa kadar ise 200 bin konutu ihale edeceklerini söyledi.

FİYATI AFAD BELİRLEYECEK

Konutların maliyetine ilişkin de açıklama yapan Bulutu, “Bizim maliyetlerimizin piyasadan düşük olma şansı yok. Tünel kalıp sisteminde beton-demir miktarı daha fazla. Son yıllarda konutların kalitesini özel sektördekilerin seviyesine çıkardık. Daha önceki afetlerde olduğu gibi ödeme koşullarını AFAD belirleyecektir” dedi.

DAĞLARA YAKIN ARAZİLERE ÖNCELİK VERİLECEK

İlk etapta konutların yapımına rezerv alanlarından başladıklarını anlatan Bulut, fay hatlarına en az 500 metre mesafede belirlenen alanlarda temel attıklarını ifade etti. Bulut “Bizim her il için, her ilçe için daha önceden hazır olan yerlerimiz söz konusuydu. Buraların zaten etüt projeleri hazırdı. Hatay’da rezerv alanı yoktu, yeni belirledik. Dağlara yakın araziler öncelikli… Amanos dağlarına yakın yerlerde sağlam zemin var” bilgisini paylaştı.

İHALEYE KİMLER ÇAĞRILACAK?

500 bine yakın konut üretileceği için Türkiye’de bu işi yapabilecek hem teknik hem mali hem de ekipman olarak yeterli bütün firmaları davet edeceklerini söyleyen TOKİ Başkanı, “Türkiye’de iş yapan bütün firmalara burada ihtiyaç var” mesajı verdi.

CERRAHPAŞA YENİDEN YAPILACAK

Bulut, İstanbul’daki en önemli hastanelerden olan Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nin binalarının depreme dayanıksız çıktığı için yeniden yapılacağını, onun da ihalesinin bu hafta yapılacağını anlattı.

ARTÇILARIN İNŞAATA ETKİSİ

Bulut, artçı depremler tüm yoğunluğuyla devam ederken yeni konutların inşasına başlanmaması gerektiği çağrılarına ilişkinse şunları söyledi: “Biz nelere dikkat ediyoruz? Zayıf zeminlerden, fay hatlarından uzak duruyoruz. Tünel kalıp ve benzeri tasarımları uyguluyoruz. Artçı sarsıntılar insanları tedirgin ediyor ama küçük depremler her zaman oluyordu ve oralarda inşaatlar devam ediyordu. Üniversitelerden hocalar ile de bunları konuştuk. Radye temelleri yaparken, yer sarsıntılarının binaya etkisi olmaz. Tünel kalıpla dökülecek betonlarda küçük artçı sarsıntıların etki etmeyeceğini hocalar da söylüyor. Kontrollü şekilde bu binaları inşa edeceğiz. Tüm artçı sarsıntıların bitmesini beklemek teknik olarak doğru değil.”

SOSYAL KONUT KURALARI YENİDEN BAŞLIYOR

Öte yandan TOKİ ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın başlattığı ‘İlk Evim, İlk İş Yerim’ kuraları çekimleri de bu hafta yeniden başlatılacak. Ömer Bulut, “Deprem nedeniyle kuralara ara vermiştik. Bu hafta kura çekimlerini yeniden başlatacağız” dedi. (HABER MERKEZİ)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version