Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

TikTok yasağı genişliyor: İngiltere kamuya ait cihazlarda uygulamanın kullanımını yasakladı

TikTok yasağı genişliyor: İngiltere kamuya ait cihazlarda uygulamanın kullanımını yasakladı


– İngiltere’de güvenlik endişeleri nedeniyle bakanlar ve devlet memurlarının kullandığı telefon ve diğer elektronik cihazlarda, Çinli sosyal medya platformu TikTok’a yasak getirildi. Kabine Ofisi Bakanı Oliver Dowden, parlamentoda milletvekillerine yaptığı açıklamada, “Güvenlik endişeleri nedeniyle TikTok’un İngiltere’de kamuya ait telefon ve diğer elektronik cihazlarda kullanımının derhal yasaklanacağını” duyurdu.

Dowden konuşmasında, hükümete ait veri ve bilgilerin uygulama tarafından kullanılmasının ‘risk oluşturabileceği’ değerlendirmesinde bulundu. Kabine Ofisi, yasağın TikTok kullanıcılarının telefonlarında kayıtlı bulunan kişiler ve coğrafi konum verileri dahil olmak üzere pek çok verinin teslim etmesi istendiği için uygulandığını söyledi.

TikTok’tan yapılan açıklamalarda Çin Komünist Partisi (ÇKP) ile veri paylaşımı yapılmadığı ısrarla vurgulansa da Çin’deki istihbarat ve bilgi paylaşımı yasaları Çinli şirketleri talep edilmesi hâlinde hükümetle işbirliği yapmaya zorunlu tutuyor.

ÇİN: İNGİLTERE’NİN YASAK KARARI POLİTİK

İngiltere’nin yasak kararına Çin tarafından tepki gecikmedi. Çin’in İngiltere Başkonsolosluğu’ndan yapılan açıklamada yasak kararının gerçeklerden ziyade politik gerekçelere dayandığı vurgulandı. Açıklamada, “Söz konusu karar, İngiltere’de faaliyet gösteren şirketlerin normal operasyonlarına müdahale anlamına geliyor” dendi ve sonuçta İngiltere’nin çıkarlarına zarar vereceğinin altı çizildi.

ÇİN MERKEZLİ TİKTOK GÜVENLİK ENDİŞELERİ NEDENİYLE GÜNDEMDE

Çin merkezli sosyal medya uygulaması TikTok, Çin yanlısı görüşlerin yayılmasında kullanılabileceği ve kullanıcı bilgilerine erişilebileceği endişesiyle ciddi kısıtlamalarla karşı karşıya kalıyor. Avrupa Birliği’nin (AB) yürütme organı AB Komisyonu da 23 Şubat’ta güvenlik endişeleri nedeniyle çalışanlarına TikTok yasağı getirmişti. Avrupa Parlamentosu da AB Komisyonu ve Konseyi’nin ardından çalışanlarına güvenlik endişeleri gerekçesiyle Çinli sosyal medya platformu TikTok’u kullanmalarını yasakladığını duyurmuştu. Norveç’te ise Adalet Bakanı Emilie Enger Mehl, devletin tahsis ettiği telefona TikTok uygulaması yüklediğini bildirmemesi nedeniyle özür dilemek zorunda kalmıştı. Danimarka Savunma Bakanlığı ise, siber güvenlik tedbirleri kapsamında çalışanlarına resmi hizmette kullanılan cihazlarda Çinli sosyal medya platformu TikTok’u kullanmasına yasak getirmişti.

ABD’DE BİRÇOK DEVLET KURUMU RESMİ KARARI BEKLEMEDEN YASAK GETİRMİŞTİ

ABD’de de Beyaz Saray, Savunma Bakanlığı, İç Güvenlik Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı dahil birçok devlet kurumu, Kongre’de 2022’nin aralık ayında yapılan oylamayı beklemeden TikTok’u yasaklamıştı. ABD Temsilciler Meclisi de 28 Aralık 2022’de üyeleri ve çalışanlarının kullandığı resmi cihazlara TikTok uygulamasının indirilmesine ve kullanımına yasak getirmişti. Maryland, Nebraska, South Carolina, South Dakota, Indiana ve Texas da dahil birçok eyalette de TikTok kullanımını yasaklayan benzer yasalar çıkarılmıştı. (AA)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version