Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

The Economist: Erdoğan Akşener’in çıkışını kullanacak ama Kılıçdaroğlu’nu yenmek için daha fazlası lazım

The Economist: Erdoğan Akşener'in çıkışını kullanacak ama Kılıçdaroğlu'nu yenmek için daha fazlası lazım


İngiliz dergisi The Economist, altı partiden oluşan Millet İttifakı’nın ortak cumhurbaşkanı adayı olarak CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nu açıklamasını değerlendirdi. Dergi, İYİ Parti’den geçen hafta gelen itiraz nedeniyle yaşanan gerilime dikkat çekse de, “Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın seçimi kazanmak için geçmişteki koalisyon kavgalarını hatırlatmaktan daha fazlasını yapması gerekeceği” yorumunda bulundu.

“Türkiye muhalefeti adamını seçti” başlıklı makalede, Altılı Masa’nın adayını nihayet açıklaması için “Yeterince uzun sürdü” yorumu yapıldı. The Economist, Kılıçdaroğlu’nun adaylığının açıklanmasının “bir formalite olması beklenirken dramaya dönüştüğünü” yazdı. Dergi, İYİ Parti lideri Meral Akşener’in Kılıçdaroğlu’na karşı çıkıp İstanbul ve Ankara’nın büyükşehir belediye başkanları Ekrem İmamoğlu ile Mansur Yavaş’a işaret ederek aniden “gittiğini” belirtti. Dergi, İYİ Parti liderinin sonrasında ikna edildiğini belirtse de, Saadet Partisi Genel Merkezi’nin dışındaki adaylık ilanı sırasında Akşener’in “sanki olayla hiçbir ilgisi yokmuş gibi” göründüğünü yazdı.

‘BİR YANDAN EN İYİ, BİR YANDAN EN KÖTÜ ADAY’ YORUMU

Makalede, “Akşener’in Kılıçdaroğlu hakkındaki kaygıları tamamen yersiz değil. Erdoğan’ın icracı cumhurbaşkanlığını (ki bu, tek adam yönetiminin bir başka adı) kaldırmayı ve ülke içi ile dışındaki gerilimleri yatıştırmayı vaat eden bir muhalefet adına, bir kışkırtıcıdan çok bürokrat gibi görünen mütevazı CHP lideri en iyi olası aday olabilir. Ama aynı zamanda en kötü olası aday da olabilirdi” denildi. Dergi, geçen yıl adayın netleşmesinden önce yapılan anketlerde Kılıçdaroğlu’nun İmamoğlu ile Yavaş’ın gerisinde göründüğünü belirtti.

‘KOALİSYON KAVGALARINI GÜNDEME GETİRECEĞİ KESİN’

“Fakat Akşener’in acemice güç savaşı, sadece seçmen nezdinde kendi itibarına değil, aynı zamanda muhalefetin kolektif imajına da zarar verdi” diyen The Economist, “Çekilmesi birçok Türke, aralarında tartışan siyasetçilerin koalisyon hükümetlerini birbiri ardına devirdiği 1990’ları hatırlattı. Erdoğan’ın, önümüzdeki iki ayı bu hatırları gündeme getirerek geçireceği kesin” ifadelerini kullandı.

Ancak dergi, Kılıçdaroğlu’nun şu an anketlerde Erdoğan’ın önünde göründüğünü ve depremlerden sonra yaşanan tartışmaları hatırlattı, “[Erdoğan’ın] Kılıçdaroğlu’nu yenilgiye uğratabilmek için bundan daha fazlasını yapması gerekecek” dedi.

‘KILIÇDAROĞLU İVMEYİ YAKALADI’

The Economist’in makalesinde, Türkiye’de büyümenin yavaşlamasının ve artan enflasyonun iktidardaki ‘AKP-MHP koalisyonunun’ oylarını düşürdüğü belirtildi. Dergi aynı zamanda, geçen ayki depremlerin ardından hükümetin kurtarma ve yardım çalışmalarında yavaş davranmakla eleştirildiğini, birçok kişinin enkazın altında ilk başta hayatta olmasına rağmen bu nedenle öldüğünü yazdı. Makalede, Kızılay’ın deposundaki çadırları bedava dağıtmak yerine sattığının ortaya çıktığı da belirtildi.

“Kılıçdaroğlu bu ivmeyi yakalamış görünüyor” diyen The Economist, Türkiye Raporu isimli anket şirketinin CHP liderini Erdoğan’ın sekiz puana kadar önünde gösterdiğini de hatırlattı. (DIŞ HABERLER)


Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version