Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Stoltenberg: Finlandiya önümüzdeki günlerde resmi olarak NATO’ya katılacak

NATO: 'Rusya'yı hafife almamalıyız'


NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Finlandiya’nın NATO’ya Katılımına İlişkin Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi’nin TBMM Genel Kurulunda kabul edilmesinin ardından açıklama yaptı.

Sosyal medyadaki mesajında Finlandiya’nın NATO üyeliği onay sürecinin tamamlanması dolayısıyla Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto’yu tebrik eden Stoltenberg, “Finlandiya’nın bayrağını önümüzdeki günlerde NATO karargahına çekmeyi sabırsızla bekliyorum” ifadesini kullandı.

Stoltenberg, yayınladığı video mesajda da “Finlandiya’nın NATO’ya resmi katılımının ilerleyen günlerde gerçekleşeceğini” söyledi. Finlandiya’nın ileri kabiliyet ve kuvvetlere, güçlü demokratik kurumlara sahip olduğunu söyleyen Stoltenberg, şöyle devam etti:

“Finlandiya ittifakımıza çok şey katacaktır. Tüm müttefikler geçen yıl Finlandiya ve İsveç’i ittifaka davet ederek tarihi bir karar vermişti. O zamandan beri NATO’nun modern tarihindeki en hızlı onay sürecini gördük. Tüm müttefikler İsveç’in onay sürecinin de hızla tamamlanmasının herkesin çıkarına olacağı üzerinde mutabık. İsveç’i de en kısa sürede NATO ailesinin tam üyesi olarak karşılamayı sabırsızlıkla bekliyorum.”

Finlandiya’nın en geç Temmuz ayında Litvanya’daki NATO Zirvesi’nde resmi olarak ittifaka üye olması bekleniyor. Rusya’nın geçen yıl 24 Şubat’ta Ukrayna’ya saldırmasının ardından Rusya’nın komşuları İsveç ve Finlandiya Mayıs 2022’de NATO’ya üyelik başvurusu yapmıştı. TBMM’nin dün onay vermesiyle 30 NATO ülkesindeki onay süreçleri tamamlanmıştı. Finlandiya’nın, prosedürlerin tamamlanmasıyla ilerleyen günlerde resmen NATO’nun 31’inci üyesi olması bekleniyor. İsveç’in ittifaka katılım talebine Türkiye ve Macaristan’ın vetosu ile hala devam ediyor.

BUNDAN SONRA NE OLACAK?

Finlandiya’ya 30 NATO ülkesinin onayı çıkmış olsa da 31’inci üyenin resmi kabulü için hâlâ bazı özel prosedürlerin yerine getirilmesi gerekiyor. Kendi onay süreçlerini tamamlayan ülkelerin, Washington Anlaşması’nı saklayan ABD’ye yeni üyenin katılımını öngören protokolleri kabul ettiklerine dair bildirim yapma zorunluluğu bulunuyor. Bu durumda Macaristan’ın onayından sonra Türkiye’nin de kabul bildirim mektuplarını ABD’ye iletmesi gerekecek.

Mektuplar, ABD Dışişleri Bakanlığı arşivine girecek ve ABD Dışişleri Bakanlığı NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’e Finlandiya’nın üyelik koşullarının karşılandığına ilişkin bildirim yapacak. Ardından NATO Genel Sekreteri’nin imzasıyla Finlandiya’ya tam üyelik için davet mektubu gönderilecek.

Finlandiya ise Cumhurbaşkanı tarafından yetkilendirilen Dışişleri Bakanı’nın imzaladığı kendi kabul belgesini ABD’ye iletecek.

Finlandiya’nın üyeliği kabul ettiğine ilişkin belge, ABD Dışişleri Bakanlığı’na ulaştıktan sonra bu ülke resmen NATO’nun 31. üyesi olacak ve Finlandiya bayrağı NATO karargahında diğer müttefik ülkelerin bayraklarının yanına çekilecek. (DIŞ HABERLER)


Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version