Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Şirketlere geriye dönük yolsuzluk soruşturmasının önü kapatıldı

Fay Yasası Teklifi yeniden Meclis'te: 24 il, 100'den fazla ilçe, 500'den fazla köy fay üzerinde


TBMM Genel Kurulu’nun 9 Mart Perşembe günkü oturumunda görüşülen ‘Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’, 12 Mart’ta Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Vergi, trafik, sigorta primi, emlak vergisi gibi cezaları kapsayan düzenlemeye son anda eklenen maddeyle, bir yükümlüye, beyannamesini henüz vermediği 2022 yılı için matrah arttırımı olanağı getirildi.

Ekonomi yazarı Çiğdem Toker’e düzenlemeyi anlatan vergi uzmanı, “Diyelim ki bir büyük ihalede ödemelerle ilgili sorun saptandı. Vergi denetçileri bu konuda, o şirket sahibinin hesaplarının incelemesini yaparak yol alır. Ama şimdi bu maddeyle, çok büyük bir yolsuzluk ve karapara soruşturması bile olsa inceleme yapılamayacak” uyarısında bulundu.

ERDOĞAN’A YAKIN ŞİRKETLER KORUMAYA ALINIYOR

Vergi müfettişi kökenli, Gelirler Genel Müdürlüğü ve defterdarlık yapmış olan CHP Milletvekili Akif Hamzaçebi’nin söz konusu düzenlemeye ilişkin, “Erdoğan seçimi kaybedeceğini görmüştür” tespitini de dikkate almakta yarar olduğunu vurgulayan Toker, “Satır aralarından çıkan anlam, iktidarın yanında duran meşhur ya da meşhur olmayan şirketlerin bu maddeyle koruma güvence altına alınmak istendiği” tespitini yaptı.

Çiğdem Toker, T24’teki “Son dakika maddesiyle yolsuzluklar mı örtüldü?” başlıklı köşesinde, kanun teklifinin TBMM’deki görüşmelerinin sonuna gelindiğinde 10 dakikalık bir ara verildiğini hatırlatarak, şu noktaya dikkat çekti:

“AKP’li milletvekillerin imzalarıyla eklenen önerge ile yepyeni bir madde ihdas edilmişti. Yeni konulan ‘geçici 1 Madde’ ile gelir ve kurumlar vergisi yükümlülerine 2022 yılı için de matrah artırımı olanağı verilmişti. Sonradan eklenen madde ile bu imkan, beyannamesi henüz verilmemiş olan dönem için tanındı. 2022 yılına ilişkin beyanname verme süresi henüz bitmedi.

Vergi uzmanı olan kaynağımın iddiası önemliydi. Ona göre kurallara uygun işlem ve ödeme yapmamış yükümlüler için vergi incelemesi yolu şimdiden, bugünden kapanıyordu.

ERDOĞAN SEÇİMİ KAYBEDECEĞİNİ GÖRDÜ

Tam bu aşamada vergi müfettişi kökenli Gelirler Genel Müdürlüğü, defterdarlık yapmış olan CHP Milletvekili Akif Hamzaçebi’nin sosyal medya paylaşımını okudum. Hamzaçebi’nin değerlendirmesi şöyleydi:

“2022 yılına ilişkin gelir vergisi beyannamesi 2023 Mart, kurumlar vergisi beyannamesi nisan ayı içinde verilir. Bugün kabul edilen önerge ile ise henüz beyannamesi verilmemiş olan 2022 için de matrah artırımında bulunulabilecektir. İktidar böylece vergi sistemini yok etmiştir. Bunun bir anlamı daha var. Erdoğan seçimi kaybedeceğini görmüştür. Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanlığında yandaş şirketlerin geriye doğru vergi denetimi yapılabilecek bir yılını bile bırakmamıştır. Ancak şunu hatırlatayım. Kara para soruşturmalarından hiçkimse kurtulamayacaktır.”

Gerçekten de bir yükümlüye, beyannamesini henüz vermediği 2022 yılı için matrah artırımı olanağı sağlanması, vergi incelemesinden kurtulması anlamına gelecek. Vergi uzmanı kaynağım bu durumu şöyle açıkladı: “Diyelim ki bir büyük ihalede ödemelerle ilgili sorun saptandı. Vergi denetçileri bu konuda, o şirket sahibinin hesaplarının incelemesini yaparak yol alır. Ama şimdi bu maddeyle, çok büyük bir yolsuzluk ve karapara soruşturması bile olsa inceleme yapılamayacak.”

Konu gerçekten önemli. Dahası, Hamzaçebi’nin “Erdoğan seçimi kaybedeceğini görmüştür” tespitini de dikkate almakta yarar var. Satır aralarından çıkan anlam, iktidarın yanında duran meşhur ya da meşhur olmayan şirketlerin bu maddeyle koruma güvence altına alınmak istendiği…

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version