Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

SGK çalışanları: İş yükümüz 10 kat arttı

SGK çalışanları: İş yükümüz 10 kat arttı


KESK’e bağlı Büro Emekçileri Sendikası (BES), çalışanların özlük haklarının iyileştirilmesi ve artık altından kalkılamaz hale gelen fazla mesai dayatmasına karşı Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) müdürlükleri önünde yaptığı eylemleri sürdürüyor. 3600 ek gösterge hakkı ve ek zam talebinin unutulduğunu belirten büro emekçileri, maaşlarının asgari üceretin ‘biraz’ üzerinde olduğuna vurgu yapıyor.

Fazla mesai ücretinin EYT mesaisi nedeniyle üç ayla sınırlı olmak üzere 27 TL’den 51 liraya çıkartılmasını eleştiren BES İzmir Şube Başkanı Mustafa Güven, bu miktarın yol ve yemeği gittiğini belirtti. EYT ile iş yükünün de 10 kat arttığına işaret eden Güven, mevcut eksik personelle 2,5 milyon emekli işleminin nisana yetişmesinin mümkün olmadığına dikkat çekti.

Güven açıklamasında şu değerlendirmede bulundu:

“EYT çıktı, deprem oldu acımızı yaşayamadan 10 kat artan iş yoğunluğunun altında SGK çalışanları olarak unutulduk. Yeterli personel yok, yeterli altyapı yok. 80 milyona hizmet veren, 1 ayda 2,5 Milyon EYT’liye aylık bağlaması beklenen SGK çalışanlarına reva görülen şey ise fazla mesai sadakası oldu.

NE ÜÇ BİN LİRA NE DE 6 BİN LİRA MESAİ ÜCRETİ YOK

SGK çalışanın ikramiye hakkı, 3600 Ek gösterge talebi, ek zam talebi unutuldu… 27 TL olan fazla mesai ücreti 51 TL ye çıkınca sanki SGK çalışanları zengin olmuş gibi haberler yapıldı. 51*50 = ?- yol +yemek! Havuz medyası hesaplasın bir de bundan vergi düşsün sonra alsın bu sadakayı başlarına çalsınlar. Mübarek Ramazan ayında SGK çalışanına reva görülen akşam demeden hafta sonu demeden çalışmak ve ailesinden çoluğundan çocuğuna ayıracağı 50 saattir söz konusu olan. SGK çalışanı bu 50 saati karşılıksız veriyor aslında. Fazla mesaiye geldiğinden yol ve yemek parasını da kendisi karşılıyor. Yıpranması, performans baskısı, mevzuat yoğunluğu, stresi, yorgunluğu alarak evine dönebiliyor. Sanki SGK çalışanı 3 bin lira ikramiye alıyormuş da 6 bin liraya çıkmış gibi haber yapan medyayı kınıyoruz.

5 YIL SÜRECEK BİR İŞ YOĞUNLUĞUNDAN BAHSEDİYORUZ

Öncelikle fazla mesai personel eksikliği nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Başta EYT nedeniyle başvuran tüm vatandaşlara daha iyi ve zamanında hizmet verebilmek için personel eksikliğinin acilen giderilmesi, SGK çalışanlarının taleplerinin yerine getirilmesi gerekiyor. SGK da en az 5 yıl süreyle devam edecek bir iş yoğunluğundan bahsediyoruz.

KİMSE EYT’LİLERİ İŞLEMLERİN AYLARCA SÜRECEĞİ KONUSUNDA UYARMIYOR

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in EYT’liye yasal olarak imkansız olan sözleri en naif ifadeyle kamu zararı yaratmaktadır. SGK çalışanının sırtından verilen sözlerin muhatabı kendisidir. Buyursun 1 Nisan’da kendisi aylık bağlasın. Kimse vatandaşı alt yapısı oluşturulmadan, yeterli personel alınmadan yapılan EYT yasası nedeniyle teknik ve bilimsel olarak 1 Nisan’da hatta aylarca aylık bağlamanın yetişmeyeceği konusunda uyarmamaktadır.

SGK ile ilgili her yapılan açıklama kuyruklara, gereksiz sorulara yol açmaktadır. EYT pimi çekilmiş bir bomba gibi SGK emekçisinin omzuna yüklenmiştir. SGK çalışanı ile vatandaşı karşı karşıya getiren açıklamalar ve yarattığı kamu zararı nedeniyle bakan bir an önce istifa etmelidir.

AŞIRI İŞ YOĞUNLUĞU SAĞLIĞIMIZI BOZUYOR

Aşırı iş yükü sağlığımızı bozuyor, performans baskısı bir çok yerde mobbinge dönüşüyor. Sağlıklı ve vatandaşı ya da kurumu zarara uğratmadan aylık bağlamak zaman ve yeterli personel gerektiriyor. Ancak SGK emekçisinden yine fedakarlık isteniyor. Ancak haklarımız için ne SGK Başkanlığı ne de bakanlık tarafından hiçbir somut girişimde bulunulmadığı gibi, verilen sözler de tutulmuyor.

AYM KARARINA RAĞMEN İKRAMİYELER ÖDENMİYOR

2012 yılında yayınlanan 666 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile daha önceden SGK emekçilerinin almakta olduğu yılda iki asgari ücret tutarındaki ikramiye ile kimi ek ödemelerin sözde ‘eşit işe eşit ücret’ adı altında kaldırılması ve ilgili kanun hükmünde kararnamenin mali hükümleri Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesine rağmen; ikramiye ve ek ödemelerin çalışanlara ödenmemesidir.

Sosyal güvenlik emekçilerinin geçmişe dönük bu mağduriyetlerinin yanına bir de, 3600 ek gösterge düzenlemesi dışında tutulması eklenmişti.

İki gün öce SGK fatura birimlerinde çalışan doktor, diş tabibi unvanlarının ek ödemeleri yüzde 700 den yüzde 855 ve yüzde 1010’a çıkarılırken, EYT, hizmet borçlanması, yapılandırma gibi üç olağanüstü iş yükünün altında ezilen SGK çalışanları için hiçbir çalışma yapılmıyor. Üstelik bu düzenlemede eczacı kadrosu yardımcı sağlık sınıfında değerlendirilerek kurum içinde iş barışı bir kez daha bozulmuştur.

SGK MEMURU 11 BİN LİRA ALIYOR

Şu an SGK’ya yeni başlayan bir memur 11 bin 100 TL alıyor. Yoksulluk ve sefalet koşullarında çalışmaktan yok sayılmaktan artık bıktık. SGK yaklaşık 30 bin personel ile doğumdan ölüme 80 Milyona hizmet vermektedir. Mevzuat yoğunluğu ve iş yükü açısından en yoğun kurumlardan biridir. SGK çalışanları olarak vatandaşa daha iyi hizmet vermek ve insanca ücret insanca çalışma koşulları için TBMM’yi göreve çağırıyoruz.

Sosyal Güvenlik Kurumu emekçileri olarak 2012 yılında bu yana gasbedilen ikramiyelerimizi ve diğer ek ödemelerimizi geriye dönük istiyoruz!

Sosyal Güvenlik Kurumu Ek Ödeme Yönetmeliğinde yer alan ek ödeme puanlarına 100 er puan eklenmesini istiyoruz!

Ek gösterge düzenlemesinde 3600 kapsamı dışında bırakılan SGK çalışanlarına da 3600 ek gösterge istiyoruz!

Aynı Hazine ve Maliye Bakanlığı’nda olduğu gibi, kurum içi uzmanlık kadrolarının ihdas edilmesini ve sosyal güvenlik tazminatı ödenmesini talep ediyoruz.” (HABER MERKEZİ)

AKP’den EYT açıklaması: İlk maaş eylülde

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version