Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

SARS salgınını dünyaya duyurmuştu: ‘Çin’in sessizlik alışkanlığını kıran doktor’ öldü

SARS salgınını dünyaya duyurmuştu: 'Çin'in sessizlik alışkanlığını kıran doktor' öldü


– Çin’in 2003’teki şiddetli akut solunum sendromu (SARS) salgınını gizlediğini ilk açıklayan eski askeri doktor Jiang Yanyong Çin’in başkenti Pekin’de 91 yaşında öldü. Hong Kong’daki aile dostları ve Çince yayın yapan medya kuruluşları Yanyong’un zatürreden öldüğünü açıkladı. Dr. Jiang, 2003’teki salgının ilk aşamalarında Çinli yetkililerin SARS tehdidini hafife aldıklarını vurgulayan bir mektup yazarak hayat kurtardığı için övülürken, açık sözlülüğü bir noktadan sonra ona ev hapsi olarak geri döndü.

SARS 774 KİŞİNİN ÖLÜMÜNE NEDEN OLMUŞTU

2003’te dünya çapında 8 binden fazla kişiye bulaşan SARS virüsü, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre 774 kişinin ölümüne sebep oldu. Nisan 2003’te Pekin’de bir hastanede çalışırken Çin Sağlık Bakanlığı’nın kamuoyuna SARS ile ilgili yanlış bilgi verdiğini fark eden Jiang, yalnızca çalıştığı askeri hastanenin koğuşlarında yüzden fazla SARS teşhisi almış hasta bulunduğunu anlatan bir mektubu Çin’deki devlet yayın kuruluşlarına gönderdi. Çinli medya organları resmi anlatıdaki yalanları ifşa eden mektubu görmezden gelse de mektup yabancı basına sızdırıldı.

Ülke dışında yapılan yayınların etkisiyle kamuoyunu yanlış bilgilendirdiğini kabul etmek zorunda kalan Çin hükümeti, DSÖ’nün de harekete geçmesiyle bir gecede sıkı kısıtlama tedbirlerini uygulamaya koydu ve virüsün yayılımını yavaşlattı.

SAĞLIK BAKANI’NI VE PEKİN BELEDİYE BAŞKANI’NI KOLTUĞUNDAN ETMİŞTİ

Jiang’ın mektubu, dönemin Sağlık Bakanı ve Pekin Belediye Başkanı’nın görevden alınmasına yol açtı. Dr. Jiang daha sonra o dönemde yaptıklarıyla ilgili yaptığı bir açıklamada, “Sadece Çin’i kurtarmak için değil, dünyayı kurtarmak için neler olduğunu açıklamam gerektiğini hissettim” demişti.

ÇKP’Yİ TIANANMEN AYAKALANMASI’NDAKİ SORUMLULUĞU NEDENİYLE ELEŞTİRMİŞTİ

Daha sonra Çin Komünist Partisi (ÇKP) yetkililerini 1989’daki Tiananmen Meydanı ayaklanması sırasında muhtemelen binlerce sivilin öldürüldüğünü kabul etmeye çağırdığı bir başka mektup daha kaleme aldı. Ayaklanma gecesinde Pekin’de bir cerrah olarak çalışmakta olan Dr. Jiang, yaşadıklarını anlattığı mektupta yetkililerin “tamamen silahsız öğrencileri ve sivilleri bastırmak için tanklar, makineli tüfekler ve diğer silahlar kullanarak nasıl çılgınca davrandığını” anlattı. Jiang, sıradan Çinliler, ÇKP’nin protestoları karşı-devrimci bir ayaklanma olarak görmesinden “giderek daha fazla hayal kırıklığına uğrayacak ve kızacak” dedi ve “Partimiz yaptığı hatayı ele almalı” diye yazmıştı.

‘ÇİN’İN SESSİZLİK ALIŞKANLIĞINI KIRDI’

Mektubu kaleme alınmasının ardından o ve eşi Hua Zhongwei gözaltına alınsa da Dr. Jiang uzun yıllar bu konuda geri adım atmayı reddetti. 2019’da Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’e Tiananmen Meydanı’nda hükümetin ve kolluk güçlerinin gösterdiği tepkiyi “suç” olarak kınayan bir mektup yazdı.

Dr. Jiang Yanyong yaşamı boyunca, 2004’te Ramon Magsaysay Hizmet Ödülü de dahil olmak üzere, toplum yararına sergilediği tutum ve davranışlar sebebiyle pek çok ödüle layık görüldü. Dr Jiang’ın 2004’te layık görüldüğü ödülün üzerinde “Çin’in sessizlik alışkanlığını kırdı ve SARS gerçeğini açığa çıkardı” yazıyordu. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version