Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Rusya’dan ABD İHA’sını düşüren iki pilota devlet nişanı

Rusya'dan ABD İHA'sını düşüren iki pilota devlet nişanı


– ABD’ye ait insansız hava aracının Kırım açıklarında seyir hâlindeyken Rus ordusuna bağlı ki Su-27 savaş uçağı tarafından düşürülmesi gündemdeki yerini koruyor. Ukrayna’daki savaşın başından bu yana ABD ile Rusya arasında doğrudan gerçekleşen ilk askeri karşılaşma olarak kayıtlara geçen olayın ardından Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, İHA’yı Karadeniz’e düşüren iki Rus pilotu devlet nişanıyla ödüllendirdi.

RUSYA ‘FİZİKSEL TEMAS OLMADIĞI’ İDDİASINI YİNELEDİ

Açıklamada, “Moskova saati ile 09:30 sıralarında yapılan keskin manevra sonucu MQ-9 insansız hava aracının kontrolsüz uçuşa geçerek irtifa kaybettiği ve su yüzeyine çarptığı” belirtilerek Rus jetlerinin fiziksel teması tekrar yalanlandı. ABD ordusu ise, Rus savaş uçaklarının uluslararası hava sahasında keşif görevinde olduğunu açıkladıkları MQ-9 Reaper tipi insansız hava aracının, Rus savaş uçakları tarafından taciz edildiğini duyurmuştu. 30-40 dakika süren taciz sırasında üzerine yakıt püskürtülen İHA’nın bir Su-27’nin çarpmasıyla pervanesinin kırıldığı ve bu yüzden Karadeniz’e düştüğü belirtilmişti.

İki ülke arasındaki karşılıklı iddiaların ardından Pentagon olaya ilişkin görüntüleri kamuoyuyla paylaşmış ve ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley, yayınlanan görüntülerde Rus jetlerinin tacizinin kasıtlı olduğunun açık bir şekilde görülebildiğini vurguladı. Miley, bununla beraber, Rus pilotların uçaklarını İHA’ya çarpmak isteyip istemediklerinin net olmadığını söylemişti. (DIŞ HABERLER)


Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version