Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Rusya’da yasa değişikliği hazırlığı: Wagner’i itibarsızlaştıranlar da ceza alacak

Rusya'da yasa değişikliği hazırlığı: Wagner'i itibarsızlaştıranlar da ceza alacak


Rusya’da sansür yasasını güçlendiren bir yasa değişikliği Duma’ya sunuldu. Yasa değişikliği teklifi askeri kuvvetlerin yanı sıra Wagner Grubu gibi “gönüllü” paralı asker şirketlerini itibarsızlaştıranlara 15 yıla kadar hapis cezasını içeriyor.

Yasa değişikliğinde bu suçun yöneltildiği kişilerin beş milyon rubleye (yaklaşık 1,3 milyon Türk lirası) kadar para cezası, beş yıla kadar ıslah veya zorunlu çalıştırma ve 15 yıla kadar hapis ile cezalandırılması öngörülüyor.

DUMA BAŞKANI: İHLAL EDENLERİN CEZASI AĞIR OLACAK

Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma’nın başkanı Vyacheslav Volodin, ceza kanununda yapılması planlanan değişikliğe göre “Silahlı kuvvetler hakkında bilerek yanlış bilgilerin kamuya yayılmasının” cezalandırılacağını söyledi.

Volodin, Telegram’da “Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetlerini itibarsızlaştırmayı amaçlayan kamu eylemlerinin yanı sıra Silahlı Kuvvetler’e verilen görevlerin uygulanmasını kolaylaştırılan gönüllü oluşumlar, kuruluşlar ve kişilere yönelik itibarsızlaştırmalar cezalandırılacak. Bu girişim, ülkenin ve vatandaşlarımızın güvenliğini sağlamak için hayatlarını riske atan herkesi koruyacak … İhlal edenlerin cezası ağır olacak” dedi.

Rusya-Ukrayna savaşının ardından Ukrayna’da cezaevinden topladığı mahkumların da yer aldığı kuvvetleri savaşan Wagner Grubu’nun Başkanı Yevgeniy Prigojin ocak ayında savaşçılarını internet ortamında ve sosyal medyada eleştirenlerin mevcut yasalar kapsamında ceza almadığından yakınmıştı.

BEŞ BİNDEN FAZLA DAVA AÇILDI

Rusya’da ülkenin silahlı kuvvetlerini “itibarsızlaştıran ya da orduyla ilgili yanlış bilgilere kasıtlı katkı yapanlara” sert hapis ve para cezaları getiren yasa onaylanmıştı. Yasa, Rusya ordusunun itibarsızlaştırmasına azami beş yıllık hapis cezası, ‘Ordu hakkında kasıtlı olarak yanlış bilgilerin yayılmasına’ da 1.5 milyon rubleye (13 bin 700 dolar) kadar para cezası, bir yıla kadar ıslah işçiliği, üç yıla kadar zorunlu çalıştırılma ya da aynı süre için hapis cezası getirmişti.

Rusya’da insan hakları ve ifade özgürlüğü konularında çalışan sivil toplum örgütü OVD-Info’nun verilerine göre orduyu itibarsızlaştırma suçlamasıyla şu ana kadar 5 bin 80’den fazla dava açıldı. ( DIŞ HABERLER)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version