Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Riha Barosu ve ÖHD’den Pirsûs’taki işkenceye ilişkin rapor


RIHA – Riha Barosu ve ÖHD, Pirsûs ilçesinde 2 Mart’ta işkenceyle gözaltına alınan 7 yurttaşa ilişkin hazırladıkları raporu kamuoyu ile paylaşarak, sorumluların yargılanmasını istedi. 

Riha Barosu İnsan Hakları Merkezi (İHM) ve Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Riha Şubesi, Riha’nın Pirsûs (Suruç) ilçesinde 2 Mart’ta işkenceyle gözaltına alınan 7 yurttaşa ilişkin hazırladıkları oldukları raporu, Riha Barosu’nda açıkladı. Açıklamaya Riha Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri de katıldı. 

Açıklamayı Riha Baro Başkanı Abdullah Öncel okudu. 24 Şubat’ta Pirsûs ilçesinde yaşanan çatışmanın ardından 7 kişinin gözaltına alındığı ve gözaltındaki 3 kişiye işkence ve kötü muamele yapıldığını belirten Öncel, “Urfa TEM Şube Müdürlüğü’nde 60 yaşlarını geçmiş bir çifte gözaltı sırasında kaba dayak, darp, kötü muamele, bir çukura atılıp kafaya silah dayama, falaka ve boğma şeklinde işkenceye maruz kalmışlardır. Ayrıca yine 50 yaşlarında gözaltına alınan yurttaş hem köyde hem de tem şube müdürlüğünde, kaba dayak, darp, gibi muameleler maruz kalmıştır” dedi. 

‘İŞKENCEDEN KAMU KURUMLARI SORUMLU’

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Anayasa’da işkencenin suç sayıldığının altını çizen Öncel, işkencede bulunan görevliler hakkında gereğinin yerine getirilmesini istedi. Kamu kurumlarının işkence yapma gücünü cezasızlık politikalarından aldığını söyleyen Öncel, “Ama şunu hatırlatmak isteriz ki işkence yaptıkları her yerde karşılarında olmaya devam edeceğiz. Tüm bu işkence kötü muamele ile ilgili başvurular; cezasızlık politikası ile sonuçsuz bırakılmakta ve etkin bir soruşturma yürütülmemekte, sorumlular cezalandırılmamaktadır. Kamu Kurumları işkencede sıfır tolerans için adım atmalıdır. Gerçekleşen tüm işkencelerden kamu kurumları sorumludur” ifadelerini kullandı. 

ÇAĞRI

İşkencenin önlenmesi için özel adımların atılması gerektiğini de sözlerine ekleyen Öncel, “İşkencenin önlenmesinde etkili ve önemli bir araç olan ‘Ulusal Önleme Mekanizmasının işlevlerini yerine getirmek üzere yetkilendirilmiş olan Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’na bu işkence iddialarına karşı görevini yerine getirmelidir. Tüm kurumları işkenceyi önlemek adına göreve çağırıyoruz” şeklinde konuştu.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version