Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Reuters’tan seçim güvenliği analizi: ‘Sandık güvenliğini sağlama konusunda sorun var’

Reuters'tan seçim güvenliği analizi: 'Sandık güvenliğini sağlama konusunda sorun var'


– İngiliz haber ajansı Reuters, mayıs ayında yapılacak seçimlerde sandık güvenliğini ele alan bir analiz yayınladı. Muhalefetin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 20 yıllık iktidarını sonlandırmak için şimdiye kadarki en güçlü durumunda olduğuna değinen analizde, seçmenlerin oyların sayımında yapılması muhtemel usulsüzlüklere karşı seferber olduğunun altı çizildi. Reuters’a konuşan KONDA Araştırma Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Ağırdır “depremlerin ardından seçmen kütüklerini doğru şekilde güncelleme ve sandık güvenliğini sağlama konusunda sorun yaşıyoruz” dedi.

‘DEPREMLERİN ARDINDAN YAŞANAN KARGAŞA ENDİŞELERİ KÖRÜKLEDİ’

6 Şubat’ta meydana gelen Maraş depremlerinin ardından yaklaşık 50 bin kişinin öldüğü ve milyonlarca kişinin de evsiz kaldığı hatırlatılan değerlendirmede, depremlerin ardından yaşanan kargaşanın olası usulsüzlüklerle endişeleri körüklediğine yer verildi.

Reuters muhabirleri, deprem bölgesinde yaşayan ve depremlerde anne ve babasını kaybeden Yiğit adlı bir öğrenciyle konuştu. 26 yaşındaki genç, “Onların yerine başkası oy kullanmasın diye sandıkta bekleyeceğim” dedi. Soyadını vermek istemeyen Yiğit, “14 Mayıs’ta memleketi Antakya’da yapılacak oylamayı izleyeceğini, kimsenin anne ve babası adına oy kullanmadığından emin olacağını” söyledi ve anne babasının hâlâ oy kullanmak için uygun olarak göründüğünü ekledi.

‘TÜRKİYE SEÇİM GÜVENLİĞİ AÇISINDAN 167 ÜLKE İÇİNDE 123’ÜNCÜ’

Analizde, Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun anketlerde Erdoğan’ın önünde olduğuna işaret edilse de kampanyanın yeni başladığına vurgu yapıldı. Dünya çapındaki seçimleri karşılaştıran akademik bir çalışma olan ‘Seçim Bütünlüğü Projesi’ne’ göre Türkiye seçim güvenliği açısından, 2019’da 167 ülke arasında 123’üncü sırada yer aldığı hatırlatıldı.

AĞIRDIR: SANDIK GÜVENLİĞİ KONUSUNDA SORUN YAŞIYORUZ

Reuters’a göre, muhalefet partileri ve sivil toplum kuruluşları 3 milyondan fazla insanın afet bölgesinden göç etmesinin seçim güvenliği konusundaki endişeleri artırdığını söylüyor. Depremlerin yerle bir ettiği 11 şehirde toplam 14 milyon kişinin yaşadığı hatırlatılan haberde, KONDA Araştırma Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Ağırdır’ın da görüşlerine yer verildi. Ağırdır, “Böyle bir felaketin ardından seçmen kütüklerini doğru şekilde güncelleme ve sandık güvenliğini sağlama konusunda sorun yaşıyoruz” dedi.

TİRYAKİ: DEPREMLER NEDENİYLE 300 İLA 500 BİN SEÇMEN YER DEĞİŞTİRDİ

Reuters’a konuşan HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Batman milletvekili Rüştü Tiryaki ise, “Deprem bölgesinde yaklaşık 9 milyon kayıtlı seçmenin bulunduğunu ve 300 ila 500 bin seçmenin adres değiştirmiş olduğunu” söyledi. Tiryaki, buna rağmen seçmen listelerinin büyük çoğunluğunda düzeltme yapılmadığını hatırlattı.

OY VE ÖTESİ 100 BİN GÖNÜLLÜYLE SANDIKLARI İZLEYECEK

Reuters, ‘Oy ve Ötesi’ adlı sivil toplum kuruluşunun, 200 bin oy sandığının her birindeki kayıtları çapraz kontrol etmek için gözlemci olarak yaklaşık 100 bin gönüllü görevlendireceğini de ekleyerek ailesini kaybeden Yiğit’in “Ailem korunmadı ve yardım gelmedi. Bu sefer ben de bu sorumluluğu omuzlarımda taşıyarak oy kullanacağım” dediğini belirtti. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version