Artı Gerçek – Akciğer Sağlığı ve Yoğun Bakım Derneği (ASYOD) tarafından 15-18 Mart tarihleri arasında Antalya’da gerçekleştirilen ‘Ulusal Akciğer Sağlığı Kongresi’ basın toplantısında konuşan Prof. Dr. Tevfik Özlü, deprem bölgesinde yaşanabilecek akciğer hastalıklarına dikkat çekerek vatandaşlar açısından solunum yolu enfeksiyonları, enkaz bölgesinde çalışanlar için toz ve asbeste maruz kalma durumunu hakkında konuştu.
Prof. Dr. Özlü, organik ya da inorganik tozlara bağlı olarak akciğerde gelişebilecek hastalıklarda sivil vatandaşlar veya enkazda çalışanlar arasındaki riskleri değerlendirdi.
‘KORUYUCU ÖNLEM ALINMASI ÇOK ÖNEMLİ’
Enkaz kaldırmasını, yüklenmesini ve ayrışmasını sağlayan ekiplerin risk altında olduğuna dikkat çeken Özlü, “Çalışanların yakınları için de bir risk söz konusu. Çünkü yaşadıkları yere gittiklerinde kıyafetleriyle beraber o tozları evdekilere taşıyabiliyorlar. O yüzden de koruyucu iş tulumları, maske ve bone gibi koruyucu önlemlerin bu çalışanlarda alınması çok önemli. Ayrıca kronik hastalığı olanların bu işlerde görev almaması gerekiyor” dedi.
‘TEK BİR MARUZİYETTE DAHİ AKCİĞERE YERLEŞEBİLİYOR’
Mantar gibi enfeksiyonlara sebep olan organik tozların, tek bir maruziyette dahi akciğere yerleşebileceğini söyleyen Özlü, “Özellikle kişi bağışıklığı baskılanmış ise, ileri yaşta ise, altta yatan başka kronik hastalıkları varsa, bu açıdan çok büyük risk altında. Bu etki kalıcı hale de gelebiliyor, diğer hastalıklarının üzerine akciğerde de. Elbette bunların tedavileri var ama kronikleşebiliyor. Onun için sivil vatandaşlarımız ne olur bu enkaz temizleme çalışmalarının yanında mümkün olduğunca bulunmasın” diye konuştu. (DHA)
Prof. Dr. Ergör: Deprem bölgesinde ‘asbest’ tehlikesi geri planda kalıyor
***Kaynak: Artı Gerçek***
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***