Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Prof. Dr. Kemal Şahin uyardı: Bağımsız yargı yok; CHP’nin ‘OHAL KHK’ları teklifi rejimin amacına hizmet eder

Prof. Dr. Kemal Şahin uyardı: Bağımsız yargı yok; CHP’nin ‘OHAL KHK’ları teklifi rejimin amacına hizmet eder


Fotoğraf: Kronos

İnsan hakları savunucusu Prof. Dr. Kemal Şahin, CHP’nin OHAL KHK’larıyla ortaya çıkan mağduriyetlerin giderilmesine ilişkin tekliğine itiraz etti. Şahin, teklifte yer alan ‘haklarında soruşturma olmayanlar’ ifadesinin, yüzbinlerce insan hakkındaki keyfi soruşturmaları yürüten rejimin amacına hizmet edeceğini söyledi.

Türkiye’de yargının temel sorunu ‘bağımsızlığını’ tamamen yitirerek, Vatan Partisi lideri Doğu Perinçek’in tabiriyle ‘siyasetin köpeği’ haline gelmesi. Özellikle Hizmet Hareketi’ne ilişkin soruşturma ve davalarda verilen kararların hukukla uzaktan yakından ilgisi yok.

CHP’nin hukukçu isimlerinden Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, özellikle hukuksuz KHK’larla ilgili mağduriyetlerin giderilmesine ilişkin hazırladığı teklifle ilgili Meclis’te yaptığı konuşmayı sosyal medya hesabından paylaştı.

Anayasa profesörü Kaboğlu, KHK’larla en temel hakların çiğnendiğini söyledi. Kaboğlu, “Masumiyet karinesini hiçe sayan temel hak ve özgürlükleri ihlal etmeye devam eden OHAL KHK’leri ile ortaya çıkan mağduriyetlerin giderilmesine ilişkin teklifimiz ile haklarında soruşturma veya kovuşturma olmayanlar ve bu işlemler lehlerine sonuçlananların iadeleri önerilmekteydi. Haklarında uygulanan tedbirler kaldırılacaktı. Bu düzenlemeler Anayasa’nın suçluluğu hükmen sabit oluncaya kadar kimse suçlu sayılamaz, suç ve cezalar geriye yürütülemez, temel hak ve özgürlükler savaş halinde bile ancak durumun gerektirdiği ölçüde durdurulabilir temel kurallarına tamamen aykırıdır. En temel, en genel, en dokunulmaz kurallarına aykırılık bugün de devam etmektedir.” ifadelerini kullandı.

Sayin hocam, bağimsiz yarginin olmadiği bir yerde, “haklarında soruşturma olmayanlar” ifadesi, yüzbinler hakkinda keyfi soruşturmalar/kovuşturmalar yürüten rejimin amacına hizmet eden bir yaklaşım olur. @ibrahimkaboglu https://t.co/sdIG5B27zA

— Dr. Kemal Şahin (@KemalsahinDr) March 2, 2023

İbrahim Kaboğlu’nun teklif ettiği düzenlemeye Yargıtay’ın Canan Kaftancıoğlu kararında atıfta bulunduğu Prof. Dr. Kemal Şahin’den itiraz geldi. Yargının tamamen siyasetin emriyle hareket ettiği bir ortamda ‘hakkında soruşturma olmayanlar’ ifadesinin hiç bir anlamı olmadığını anlatan Kemal Şahin, “Sayın hocam, bağımsız yargının olmadığı bir yerde, “haklarında soruşturma olmayanlar” ifadesi, yüzbinler hakkında keyfi soruşturmalar/kovuşturmalar yürüten rejimin amacına hizmet eden bir yaklaşım olur.” dedi.

Kemal Şahin’e göre ‘hakkında soruşturma olmayan’ bir kişiyle ‘yasal bir bankada hesabı olan bir kişinin’ hukuki açıdan hiç bir farkı yok. Zira siyasetin emriyle çalışan yargının açtığı soruşturmaların hukuki bir temeli yok.

Mevcut yasalara göre kanunlara uygun olarak kurulmuş ve faaliyetlerini yürüten bir sendikaya üye olmak, yasal bir kurumda çalışmak, yasal bir yardım kuruluşuna bağış yapmak ya da bir gazeteye abone olmak veya şifreli bir haberleşme programını kullanmak ‘suç’ değil.

Dolayısıyla rejim yargısının söz konusu gerekçelerle açtığı soruşturma ve verdiği mahkumiyet kararlarının tamamı siyasi/keyfi. Bütün bu nedenlerden dolayı Kemal Şahin’e göre CHP’nin önergesi ‘mağduriyetleri giderme adına’ verilmiş bile olsa rejimin amacına hizmet ediyor.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇


Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version