Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Prim borcu olan EYT’li emekli olamaz uyarısı

Prim borcu olan EYT'li emekli olamaz uyarısı


Emeklilikte yaşa takılanlara (EYT) ilişkin yasa, kademeli prim şartı ve kısmi emeklilik sorununu çözmeden yürürlüğe girdi. Koşullu EYT yasasıyla birlikte dün SGK müdürlükleri önünde uzun kuyruklar oluştu.

Ekonomi yazarı Ahmet Kıvanç, prim borcu olanların, emeklilik başvurusu yapamayacağı uyarısında bulundu. Kıvanç, Habertürk’teki yazısında, “Sigortalı çalışmaya 1997 yılında başladım. 4A’lı olarak 6500 günü tamamladım. Fakat 2022 yılından dokuz aylık Bağ-Kur prim borcum var. Memur arkadaşlar, ‘Yapılandırmayı bekle, borcu silerler. Silmezlerse ödersin’ diyor. Günümü tamamladım, yapılandırmayı beklemeli miyim? Yoksa ödeyip hemen emeklilik başvurusu mu yapmalıyım?” sorusuna şu yanıtı verdi:

“Sosyal Güvenlik Kurumu’nun emekli aylığı bağlayabilmesi için talepte bulunan kişinin kendi sigortalılığından dolayı prim borcunun bulunmaması gerekir. Bu kural sadece prim borcu olan Bağ-Kur’lular için değil, sizin gibi SSK’daki çalışma süresi tek başına emekli olmaya yeterli olup Bağ-Kur prim borcu olanlar için de geçerlidir. Bu nedenle, SSK’daki prim günleriniz emekli olmak için yeterli olsa bile Bağ-Kur prim borcunuzu ödemeden emekli olamazsınız. Önceki yapılandırma kanunlarında dört ay içinde ödenmeyen Bağ-Kur prim borçları silindi. Ancak, TBMM Genel Kurulu gündeminde bulunan ve gelecek hafta görüşülmesi beklenen yapılandırma kanun teklifinde Bağ-Kur’luların prim borçlarının silinmesine ilişkin bir hüküm bulunmuyor. Bununla birlikte, prim borcunu peşin ödeyenler için enflasyon farkının yüzde 90’ı silinmek suretiyle ödeme kolaylığı sağlanacak. Kanunun gelecek hafta yürürlüğe girmesi bekleniyor. Yapılandırma kanunu kapsamında borcunuzu ödedikten sonra emeklilik başvurusu yapabilirsiniz. Yapılandırma kapsamında borcunuzu mart ayı içinde ödeyip akabinde emeklilik başvurusu yaptığınızda nisan ayından başlayarak emekli aylığı bağlanır.”

EMEKLİLİK DİLEKÇESİNİ NE ZAMAN VERMEK AVANTAJLI?

EYT’lilerin yanıtını aradıkları bir diğer soru da, ’emeklilik dilekçesini temmuzdan önce mi sonra mı vermek daha avantajlı?’ sorusu… Kıvanç’ın bu konudaki değerlendirmesi ise şöyle:

“Emeklilik dilekçesini verme tarihi daha çok yılın son ayları ile sonraki yılın ilk aylarında başvuranlar açısından önem taşımaktadır. Burada kriter, ocak ve temmuz aylarında emekli aylıklarına yapılan maaş artışlarının yıllık enflasyon ile milli gelirdeki artışın yüzde 30’undan daha yüksek olduğu yıllarda emeklilik dilekçesi vermek daha avantajlı. Örneğin, 2022 yılında ocak ve temmuz aylarında emekli aylıklarına toplam yüzde 78.86 oranında zam yapıldı. Buna karşılık 2022 yılında enflasyon yüzde 64.27, gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYH) artışı ise yüzde 5.6 olduğu için ocak ve temmuz aylarında yapılan zammın altında kaldı. Bu nedenle emeklilik dilekçesini 1 Ocak 2023 tarihinden sonra veren özel sektör çalışanı SSK’lılar ile Bağ-Kur’luların ilk emekli aylığı, 31 Aralık 2022 tarihinden önce verenlere göre daha düşük olacak. Şu anda 1 Temmuz’dan önce veya sonra vermek emekli aylığında değişiklik yaratmaz. 2024 yılında emekli olmanın avantajlı olup olmayacağı ise ancak yılın son aylarında ortaya çıkar. Kaldı ki emeklilik dilekçesini geciktirmek daha geç emekli aylığı bağlanması anlamına geleceği için kayıp oluşur.”

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version