Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Pakistan’da İmran Han taraftarları ile polis arasındaki çatışmalar sürüyor

Pakistan'da İmran Han taraftarları ile polis arasındaki çatışmalar sürüyor


Pakistan’da yargılandığı bir davanın duruşmasına katılmadığı gerekçesiyle hakkında tutuklama kararı verilen eski Başbakan ve ana muhalefet lideri İmran Han mahkemeye cumartesi günü mahkemeye katılacağını duyurdu. Twitter’dan yaptığı görüntülü açıklamada Han 18 Mart’a kadar mahkemeye çıkmasını garanti edecek bir “kefaletname” imzalamaya niyetli olduğunu söyledi.

HAN’IN SAVUNMA EKİBİ İSLAMABAD YÜKSEK MAHKEMESİ’NE DİLEKÇE VERDİ

Han’ın kıdemli yardımcısı, eski bakan Fawad Chaudhry de eski başbakanın partisi Pakistan Tehreek-e-Insaf’ın (Pakistan Adalet Hareketi- PTI) mahkemeden Han’ın tutuklanmasını durdurmasını istediğini duyurdu. Chaudhry “Polisten konuyla ilgili mahkeme kararına kadar beklemesini istedik” dedi.

Han’ın avukatı Khawaja Haris ve ekibi eski başbakan için tutuklama emrinin askıya alınması için İslamabad Yüksek Mahkemesi’ne dilekçe verdi. Mahkemenin, askıya alma hakkında bugün bir karar vermesi bekleniyor. PTI yetkilileri, benzer bir dilekçeyi bir Lahor mahkemesine de sunduklarını söyledi.

Başkent İslamabad’daki bir alt mahkeme geçen hafta Han hakkında, 2018’den 2022’ye kadar başbakan olduğu sırada yabancı ileri gelenler tarafından kendisine verilen devlet hediyelerini yasa dışı bir şekilde sattığı yönündeki suçlamaları savunmak için mahkemeye çıkma talimatına karşı geldiği için tutuklama emri çıkarmıştı.

GERÇEK MERMİ KULLANILDI İDDİASI

Pakistan Adalet Hareketi Partisi (PTI) lideri Han, Twitter’dan yaptığı açıklamada, polisin tazyikli su fışkırtma aracı kullandığını ve evine göz yaşartıcı gaz fırlattığını belirtti. Han, kendisinin hapse gönderilmek istendiğini ve eski Başbakan Navaz Şerif’in hakkındaki yargı kararlarının temizlenip onun ülkeye getirilmeye çalışıldığını iddia etti.

Güvenlik güçlerinin gerçek mermi kullandığını savunan Han, Twitter’dan boş kovan fotoğrafları paylaştı. Han, hükümetin gerçek niyetinin kendisinin yakalanması ve öldürülmesi olduğunu öne sürdü.

HAN’IN EVİNİN ÖNÜNDE ÇATIŞMALAR DEVAM EDİYOR

Han’ın polis tarafından gözaltına alınmak istenmesine karşı salı günü eski başbakanın Lahor kentindeki evinin önünde polis ile destekçileri arasında çatışma çıkmıştı. Polisin göz yaşartıcı gaz ve tazyikli suyla müdahale etmiş Han’ın partisi Pakistan Adalet Hareketi destekçileri de polise taş ve sopalarla karşılık vermişti.

Ülke genelinde protestolar gece boyunca sürerken sabah saatlerinde Lahor’da Han’ın evinin önünde çatışmaların sürdüğü açıklandı. Pencap polisi çatışmalarda şu ana dek 54 polisin yaralandığını duyurdu. , çok sayıda gösterici de gözaltına alındı. Zaman Park bölgesinde ikamet eden Han’ın evinin çevresine polise ek olarak paramiliter birlikler de gönderildi.

Pencap Emniyet Müdürü Osman Anvar ise PTI taraftarlarına uyarıda bulunarak, şiddetin devam etmesi halinde sert önlemlere başvuracaklarını söyledi. Cumhurbaşkanı Arif Alvi de Twitter’daki açıklamasında, yaşananlardan üzüntü duyduğunu belirterek, hükümetin ekonomik durumla ilgilenmesi gerekirken “zayıf öncelikleri” tercih etmesine serzenişte bulundu. Alvi, İmran Han’ın güvenliğinden endişe duyduğunu belirtti.

HAN HAKKINDAKİ DAVALAR

İslamabad Bölge Mahkemesinde 13 Mart’ta, Han’ın başbakanlığı döneminde yabancı devlet adamlarından alınan hediyelerin satıldığı ve Ağustos 2022’de bir kadın yargıcı tehdit ettiği iddiasıyla ilgili yargılandığı iki davanın duruşmaları yapılmıştı. İki duruşmaya da katılmayan Han hakkında ayrı ayrı tutuklama kararı verilmişti.

Lahor Emniyet Müdürü Bilal Kumyana, gazetecilere yaptığı açıklamada, polisin mahkeme kararı doğrultusunda Han’ı gözaltına almakla görevlendirildiğini belirtmişti. Han’ın başbakanlığı döneminde yabancı devlet adamlarından alınan hediyelerin satıldığı davayla ilgili mahkeme, polise, Han’ı 29 Mart’taki duruşmaya getirmesini emretmişti.

Han, kadın bir yargıcı tehdit ettiği gerekçesiyle hakkında verilen tutuklama kararına karşı mahkemeye başvurmuştu. Mahkeme, Han’ın tutuklama kararını 16 Mart’a kadar askıya almıştı. Belucistan eyaletinin Kuetta şehrindeki bir mahkeme de devlet kurumlarına ve memurlarına karşı ifadeleri ve kamu düzenini bozmaya çalıştığı gerekçesiyle Han hakkında 9 Mart’ta tutuklama kararı vermişti. Han’ın itiraz etmesi sonucu söz konusu karar, üst mahkemece 2 haftalığına askıya alınmıştı.

HAN HÜKÜMETİ NİSAN 2022’DE DÜŞMÜŞTÜ

Pakistan’da, parlamentoda 10 Nisan 2022’de yapılan güven oylamasında, 174 “hayır” oyuyla İmran Han hükümeti düşmüştü. Ülkede, üç dönem başbakanlık yapan Navaz Şerif’in kardeşi Şahbaz Şerif, 11 Nisan’da Mecliste düzenlenen seçimde 174 oyla salt çoğunluğun desteğini alarak başbakan seçilmişti. Görevden almasının ABD işbirliğiyle ve müdahalesiyle gerçekleştiğini savunan Han ülke genelinde erken seçim talebiyle mitingler başlatmıştı. Han’ın halefi Şahbaz Şerif ise erken seçim talebini reddediyor. Kendisine yönelik davaların siyasi amaçlı olduğunu söyleyen eski başbakan Han mitinglerinden birinde bacağından vurularak yaralanmıştı. (DIŞ HABERLER)


Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version