Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Pakistan’da eski başbakan Han’ı tutuklama girişimi: Polisle destekçileri çatıştı

Pakistan'da eski başbakan Han'ı tutuklama girişimi: Polisle destekçileri çatıştı


Pakistan’ın eski başbakanı İmran Han’ın destekçileriyle polis arasında Han’ın Lahor kentindeki evinin dışında çatışma çıktı. Çatışma sonucu iki taraftan da yaralananlar olduğu açıklandı. Hükümet Sözcüsü Amir Mir yaptığı açıklamada başkent İslamabad’dan ellerinde Han’ı tutuklamak için mahkeme emirleriyle gelen polis ekibi ile Han’ın evinin önünde bekleyen yüzlerce destekçi arasında çatışma çıktığını söyledi.

‘HAN’I TUTUKLAMAK İÇİN BURADAYIZ’

Hükümet sözcüsü çatışmaları İmran Han’ın Pakistan Adalet Hareketi’ne (Pakistan Tehreek-e-Insaf -PTI) mensup kişilerin çıkardığını iddia etti ve hükümetin paramiliter güçleri durumu kontrol altına almak için çağırdığını söyledi. Televizyondan yayınlanan görüntülerde polisin İmran Han’ın destekçilerine göz yaşartıcı gaz, cop ve tazyikli suyla müdahale ettiği, Han’ın destekçilerinin de polise taş ve sopalarla karşılık verdiği görüldü.

İslamabad polisinde kıdemli memur olan Syed Shehzad Nadeem Buhari, gazetecilere Han'ı tutuklamayı planladıklarını söyledi. "Emri yerine getirmek ve İmran Han'ı tutuklamak için buradayız" ifadelerini kullandı.

HAN HAKKINDA İKİ TUTUKLAMA KARARI VAR

Polis pazartesi günü başkent İslamabad’daki mahkeme tarafından verilen “yolsuzluk ve terörizm” davalarında verilen iki tutuklama emrini kendisine teslim etmek için Han’ın evine gideceklerini söylemişti.

70 yaşındaki Han hakkındaki tutuklama emirlerinden biri, geçen yıl yaptığı konuşmalardan birinde bir kadın yargıcı tehdit ettiği iddiasıyla ilgili. Diğeri ise Han’ın başbakan olarak görev yaptığı sırada devlet hediyeleri sattığı ve varlıkları gizlediği yönündeki suçlamalarla ilgili.

İMRAN HAN: BANA BİR ŞEY OLURSA BENSİZ DE SAVAŞABİLECEĞİNİZİ GÖSTERMELİSİNİZ

Lahor’da çatışmalar sürerken İmran Han da Twitter hesabı üzerinden destekçilerine “gerçek özgürlük istiyorlarsa hakları için mücadele etmeleri gerektiğini söylediği” bir video mesaj yayınladı. Han videoda “Polis beni hapse göndermek için burada. İmran Han hapse girerse bu millet uyur sanıyorlar. Yanlış olduklarını kanıtlamalısınız. Bana bir şey olursa, beni hapse atarlarsa ya da ölürsem, bensiz de savaşabileceğinizi göstermelisiniz” ifadelerini kullandı.

İmran Han’ın yardımcısı Şah Mehmud Kureyşi ise gazetecilere verdiği demeçte, “Anladığımız kadarıyla polis, Yüksek Mahkeme’den koruyucu kefalet sağladığı için İmran Han’ı tutuklayamaz” ifadelerini kullandı.

Eski başbakan, geçen yılın nisan ayında parlamentodaki güven oylamasında görevden alınmasından bu yana çok sayıda davaya karıştı. Görevden almasının ABD işbirliğiyle ve müdahalesiyle gerçekleştiğini savunan Han ülke genelinde erken seçim talebiyle mitinglere başlatmıştı. Han’ın halef, Şahbaz Şerif ise erken seçim talebini reddediyor. Kendisine yönelik davaların siyasi amaçlı olduğunu söyleyen eski başbakan Han mitinglerinden birinde vurularak yaralanmıştı. (DIŞ HABERLER)


Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version