Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

ÖZEL | Yeni Türkiye ekonomi modelinin sonucu; kırmızı et tüketimi 5 yılda yarı yarıya azaldı

Fiyatlar kanatlanınca kırmızı et ihracatına kısıtlama getirildi


TR724 | ÖZEL

AKP rejiminin ‘yeni Türkiye ekonomi modeli’ Türkiye’de yaşayan insanlar için bir çok temel gıda maddesini bile ‘lüks’ haline getirdi. Üç yıl önce 50 TL’den satılan dana kıymanın kilosu bugün 250 lira civarında fiyatlanıyor. Bazı kasaplarda rakam 300 liraya kadar çıkıyor. Kuşbaşının kilosu ise ortalama 300 lira. Yıl başından bu yana kırmızı ete gelen zam oranı yüzde 40’a ulaştı.

Söz konusu durum yıllık et tüketim miktarlarına da yansıdı. Et tüketiminde son 5 yılda yarı yarıya düşüş yaşandı. Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği (ETBİR) rakamlarına göre 2017 yılında kişi başına yıllık kırmızı et tüketimi 14 kilogramdı. Bu rakam geçtiğimiz yıl 7 kg’a geriledi.

İnfografik: dogrulukpayi.com’dan alınmıştır.

Son gelen zamlardan sonra 2023 yılında kişi başına et tüketiminin daha da düşmesi bekleniyor. AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılında kişi başına ortalama et tüketimi 8 kg civarındaydı.

GELİŞMİŞ ÜLKELERLE FARK DAHA DA AÇILIYOR

AKP’nin yeni ekonomi politikası ‘orta’ gelirli aileler için bile eti ‘ulaşılamaz’ duruma getirdi. Gelişmiş ülkelere göre Türkiye’de kişi başı kırmızı et tüketimi zaten düşüktü. Aradaki fark son 5 yılda daha da açıldı. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı’nın (OECD) verilerine göre dünyada kişi başına tüketilen toplam kırmızı et miktarı 22 kg seviyelerinde. Bu oran gelişmiş ülkelerde 39 kilogram. Bir Türkiye insanı, Avrupalıların yediği kırmızı etin 5’te birini bile tüketemiyor!

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version