Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

ORC Araştırma müdürü: Kılıçdaroğlu ilk turda seçilecek, AKP çoğunluğu kaybedecek

ORC Araştırma müdürü: Kılıçdaroğlu ilk turda seçilecek, AKP çoğunluğu kaybedecek


ORC Araştırma Genel Müdürü Mehmet Pösteki, AKP’nin Meclis’teki çoğunluğu da kaybedeceğini ve Kılıçdaroğlu’nun ilk turda seçimi kazanacağını öngördüğünü söyledi.

ORC ANKETİ: 13 PUAN FARKLA KILIÇDAROĞLU KAZANIYOR

ORC, Millet İttifakı’nda İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in itirazı sonrası kriz sürerken 4 ile 6 Mart arasında 28 ilde 1850 katılımcıyla iki adaylı bir seçimde kimin kazanacağını araştırmıştı.

Buna göre millet ittifakının adayı Kemal Kılıçdaroğlu (yüzde 56,8) cumhur ittifakının adayı Tayyip Erdoğan’ı (yüzde 43,2) 13 puan farkla yeniyor.

Aynı şirketin ocak anketindeyse Kılıçdaroğlu, Erdoğan’a karşı olası adaylar içerisinde tek kaybeden liderdi. Bu dönemde Kılıçdaroğlu yüzde 41,8, Erdoğan’sa 42,5 alıyordu. Kararsızlarsa yüzde 15,7’ydi.

KILIÇDAROĞLU İLK TURDA ALIYOR

Diken’e konuşan ORC Araştırma Genel Müdürü Mehmet Pösteki, ölçümlere göre Kılıçdaroğlu’nun ilk turda seçimi alacağını öngördüğünü söyledi. Pösteki, “Bunlar dört günlük süreçte yansıyan veriler. Burada İnce, Erbakan gibi isimler sorulmadı. Bence bu süreçte oy oranları da değişti. Gördüğümüz tabloda, millet ittifakının adayı Kılıçdaroğlu ilk turda seçimi alıyor. Ama bu işler kampanya meselesi. Ortada bir ittifak var. Bu süreçte bileşenlerin yapacağı bir hata herkesi etkiler.”

AKP ÇOĞUNLUĞU YİTİRİYOR

Seçimlerde ortak listelerin hazırlanmasının önemine değinen Pösteki, AKP’nin Meclis’te de çoğunluğu yitireceği görüşünde. Pösteki şunları söyledi: ”Seçmenlerin genel, yerel veya cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki tercihleri farklılık gösterebiliyor. Örneğin bir insan AKP’ye verip farklı bir isme cumhurbaşkanlığında oy verebilir. Bu yüzden ortak listeler çok önemli. AKP ve MHP de birçok ilde ortak listeyle seçime girecek. Muhalefet de buna hazırlanmalı. Meclis üstünlüğü de en az cumhurbaşkanlığı kadar çok önemli. Meclis üstünlüğünün millet ittifakında olacağını öngörüyoruz. İktidarın Meclis’te çoğunluğu kaybettiği net bir şekilde görülüyor. Bu iktidar açışından çok düzeltilemeyecek bir durum.”

‘HDP KİLİT, SEÇİMİ İLK TURDA BİTİRECEK FAKTÖRLERDEN’

HDP’nin kilit bir noktada olduğunu belirten Pösteki, bu partiden Kılıçdaroğlu’na desteğin seçimin ilk turda bitmesini sağlayacak önemli faktörlerden birisi olacağını söyledi. (Kaynak)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version