Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Onbinlerce emekli temmuzda maaş zammı alamayabilir

Depremzede esnafın kredi borcuna 6 ay erteleme


AKP iktidarı tarafından emekli aylığı bağlama oranı yüzde 71’den yüzde 35’e düşürüldüğü için, özellikle 2008 sonrası emekli olanların maaşı asgari ücretin dahi çok gerisinde kaldı. 2000 yılı öncesi emekli olan SSK’lilerin en düşük kök maaşı halen 6 bin 93 lira. 2000 sonrası emekli olanların en düşük kök maaşı ise 3 bin 777 lira. Bu maaş, ek zamla birlikte 5 bin 500 liraya yükseltilmişti. Ancak zam kök maaşa yansıtılmadığı için aradaki fark Hazine tarafından tamamlanıyor. Şimdi en düşük maaş 7 bin 500 liraya tamamlanacak, ancak eski uygulama devam ettirilerek, yine kök maaş artırılmayacak.

ÖRNEK MAAŞ HESABI

Kök maaş aynı kaldığı için zam, tamamlanan değil, kök maaş üzerinden yapılıyor. En düşük emekli maaşı alanların temmuz ayındaki maaş zammı da, 3 bin 777 lira üzerinden hesaplanacak. Örneğin, temmuzda emekli maaşına yüzde 30 zam yapılacağını varsayarsak, 1133 liralık artışla kök maaş 4 bin 910 lira olacak. Bu durumda kök maaş, en düşük maaşın tamamlandığı 7 bin 500 liranın altında kalacağı için yeni bir yasal düzenlememe yapılmaması halinde onbinlerce emekli temmuz zammından yararlanmayacak.

Bir başka örnek vermek gerekirse; kök maaşı 6 bin lira olan emeklinin, temmuzda yüzde 30 zam yapılması halinde kök maaşı 7 bin 800 lira olacak. Bu durumda da temmuzda alacağı zam miktarı sadece 300 lira olacak. (EKONOMİ SERVİSİ)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version