Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Nijerya’da iktidarın adayı Bola Ahmed Tinubu devlet başkanı seçildi

Nijerya'da iktidarın adayı Bola Ahmed Tinubu devlet başkanı seçildi


– Afrika’nın en kalabalık ülkesi Nijerya’da, 25-26 Şubat’ta yapılan devlet başkanlığı seçimini iktidar partisi Tüm İlericiler Kongresi (APC) adayı eski Lagos Valisi Bola Ahmed Tinubu kazandı. Bağımsız Ulusal Seçim Komisyonu Başkanı Mahmud Yakubu, yaptığı açıklamada, Tinubu’nun 8 milyon 794 bin 726 oy aldığını açıkladı.

Yakubu, Tinubu’nun en büyük rakibi ana muhalefetteki Halkın Demokratik Partisi (PDP) adayı Atiku Abubakar’ın 6 milyon 101 bin 533 oy aldığını belirtti. İşçi Partisi (LP) adayı Peter Obi ise 6 milyon 984 bin 520 oyda kaldı. Federal sistemle yönetilen Nijerya’da, devlet başkanlığı seçimini kazanabilmek için her adayın başkent bölgesi Abuja ve 36 eyaletin 24’ünde oyların yüzde 25’ini alması gerekiyor.

Tinubu seçimde 12 eyalette birinci oldu, 18 eyalette de oyların yüzde 25’ini alabildi. Ana muhalefet PDP de 12 eyalette birinci olurken, LP ise 11 eyalet ve federal başkent bölgesinde birinci çıktı. Yaklaşık 206 milyon nüfusa sahip Nijerya’da devlet başkanlığı için 18 aday yarıştı. 26 Şubat Pazar günü saat 16.00’da başlayan oy sayma işlemi bugün sona erdi.

MUHALEFET SEÇİMİN YENİLENMESİNİ İSTİYOR

Nijerya’da muhalefet partilerinin destekçileri, ülkede 25-26 Şubat’ta yapılan devlet başkanlığı seçimlerinin tekrarlanması için protesto düzenledi. Başkent Abuja’daki seçim koalisyon merkezinin önünde toplanan ana muhalefet Halkın Demokratik Partisi (PDP) ve İşçi Partisi (LP) destekçileri, şu ana kadar açıklanan seçim sonuçlarının doğru olmadığını savunarak seçimlerin tekrarlanmasını istedi. Göstericiler, üzerinde “Nijeryalılar satılık değil”, “önce ülkemiz”, “adalet için mücadele ediyoruz” yazılı dövizler taşıdı.

ASKERİ YÖNETİMİN SONA ERMESİNİN ARDINDAN YAPILAN YEDİNCİ SEÇİM

Ülkede 16 yıl süren askeri yönetimin ardından 1999’da sivil yönetime geçilerek ilk devlet başkanlığı seçimi düzenlendi. Askeri yönetimin sona ermesinin ardından yapılan yedinci seçimde devlet başkanının yanında 109 Senato ve 360 Temsilciler Meclisi üyesi belirleniyor. 11 Mart’ta ise 36 eyaletin 28’inde vali ve eyalet meclis üyeleri seçimi yapılacak.

Seçim süreci boyunca 146 bin yerli ve yabancı gözlemcinin görev yaptığı ülkede, mevcut Devlet Başkanı Muhammed Buhari, iki dönemlik görev süresini tamamlaması nedeniyle anayasa gereği tekrar aday olamamıştı.

KRİZLERLE BOĞUŞAN BİR ÜLKE

Yeni başkan, Afrika’nın en büyük petrol üreticisi ve kıtanın en kalabalık ülkesi olan Nijerya’da bir dizi krizle baş etmek zorunda kalacak. Zira ülke, kuzeydoğudaki İslamcı isyanlarla, fidye için kaçırma vakalarıyla, çobanlar ve çiftçiler arasındaki çatışmalarla, nakit, yakıt ve elektrik kıtlığının yanı sıra köklü yolsuzluk ve yoksullukla mücadele ediyor.

BOLA AHMED TİNUBU KİMDİR?

Siyasi kariyerinin önemli bir bölümünde arka planda kalmayı seçen Bola Tinubu, geniş ilişkiler ağını seçilmek isteyen adayların hizmetine sunan bir ‘vaftiz babası’ olarak kabul ediliyordu. Söz konusu ilişkileri bu kez kendi için seferber eden Tinubu daha önce Muhammed Buhari’nin 2015 ve 2019’daki seçimlerde zafer kazanmasında önemli rol oynamıştı.

Tinubu iktidarını belirleyecek olan sorunların çoğu Buhari döneminde kötüleşse de, çiçeği burnunda başkan kendini APC’den ayrıştırma yoluna gidecek gibi görünüyor. Seçimlerden hemen önce katıldığı bir televizyon programında “Seçmenler neden size oy vermeli?” sorusuna “Çünkü ben taraf değilim” diye karşılık veren Bola Tinubu, “İcraatlarıma bakın; ben yönetime gelmeden önce Lagos’taki yollarda cesetler, kaotik bir trafik sistemi ve 24 saat durmayan soygunlar vardı” diye konuştu. Tinubu, “Hadi beni alkışlayın” demeyi de ihmal etmedi.

Kendine yakın kişilere ihale dağıtmakla ve Lagos sokaklarındaki çeteleri ticari rakiplerini bertaraf etmekle suçlanan 70 yaşındaki Tinubu, 1952’de Lagos’ta Müslüman bir ailenin çocuğu olarak doğdu.

1970’lerde, okuyabilmek için bulaşıkçılık, taksi şoförülüğü ve gece bekçiliği yaptığı ABD’ye göç etti. 1979’da Chicago Eyalet Üniversitesi’nden işletme bölümünden mezun oldu. Kısa bir süre ABD’li danışmanlık firmalarında çalıştıktan sonra 1980’lerde Nijerya’ya dönerek Mobil petrol şirketinin şubesinde denetçi olarak çalıştı. İlk olarak 1990’larda siyasete atıldı ve 1999’da askeri yönetim sona erdiğinde Lagos valisi seçildikten sonra iki dönem görev yaptı. (DIŞ HABERLER)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version