Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Niinistö, Türkiye’de: Finlandiya’nın NATO üyeliğine yeşil ışık yakılması bekleniyor

Niinistö, Türkiye'de: Finlandiya'nın NATO üyeliğine yeşil ışık yakılması bekleniyor


Ankara bugün, NATO üyeliğine İsveç’ten daha sıcak baktığını açıkça söylediği Finlandiya’nın Cumhurbaşkanını ağırlıyor. Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö Ankara’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüşecek ve görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlenecek.

Görüşmeden önce Niinöstö Ankara’da Anıtkabir’i ziyaret etti. Anıtkabir Özel Defteri’ni imzalayan Niinistö, deftere şunları yazdı: “Cumhuriyetin kuruluşunun 100’üncü yılında Türkiye’ye dönmek benim için ayrı bir mutluluk. Ortak ve müttefik olarak iki ülkenin dostluğunu daha da derinleştirmeyi dört gözle bekliyorum.”

Niinistö ardından Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Erdoğan tarafından karşılandı. Erdoğan ve Niinistö’nün tören alanındaki yerlerini almasının ardından 21 pare top atışı eşliğinde iki ülke milli marşları çalındı. Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinistö, Muhafız Alayı Tören Kıtası’nı “Merhaba asker” diyerek Türkçe selamladı.

Yağmur altında gerçekleşen karşılama törenin ardından Erdoğan ve Niinistö, merdivenlerde Türkiye ve Finlandiya bayrakları önünde gazetecilere poz verdi.

FİNLANDİYA’YA ‘YEŞİL IŞIĞI’ ERDOĞAN’IN ŞAHSEN İLETMESİ BEKLENİYOR

Erdoğan’ın bugün Finlandiya’nın NATO üyeliğine yeşil ışık yakması bekleniyor. Ardından ise konunun nisan ayında Meclis’in kapanmasından önce TBMM’ye gelmesi öngörülüyor. Zira Finlandiya’nın NATO üyeliği talebinin Meclis’te onaylanması gerekiyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan bu hafta partisinin haftalık Meclis grup toplantısından sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, “Süreç neyse o süreci işleteceğiz. Üstümüze düşen görevi yapacağız. Verdiğimiz sözü tutacağız. Cuma günü gelsin Sayın Cumhurbaşkanı ile bir görüşüp verdiğimiz sözün gereğini yerine getireceğiz” demişti.

Niinistö de Türkiye ziyaretinden önce yaptığı açıklamada “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kendi adına Finlandiya’nın NATO üyeliği talebinin onaylanmasına ilişkin kararını verdiğinde yüz yüze görüşmek istediğini biliyorduk. Türkler NATO üyeliği hakkındaki kararı teslim almam için orada olmamı umuyorlardı. İsveç’in NATO üyeliğini desteklemek için çalışmalarımı sürdüreceğim” ifadelerini kullanmıştı.

‘ERDOĞAN’IN ÖNEMLİ MESAJLARI OLDUĞUNA EMİNİM’

Dün 6 Şubat’taki depremlerin merkezi Maraş’ta kurulan Karacasu Konteyner Kenti’ni ziyaret eden Niinistö ziyaretinin ardından gazetecilere açıklamalarda Erdoğan’ın Finlandiya’nın NATO üyeliği konusundaki “Üstümüze düşen görevi yapacağız, verdiğimiz sözü tutacağız” sözlerine ilişkin bir soruyu yanıtlamıştı.

Niinistö, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşeceğini anımsatarak, “Yarın bu konuda daha çok bilgimiz olacak. Erdoğan’ı uzun süredir biliyorum. (Erdoğan’ın) Önemli mesajları olduğuna eminim” ifadelerini kullanmıştı. Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğini ayrı ayrı yürütüp yürütmeyeceğine ilişkin bir soruya ise Niinistö, “Tek başımıza ilerlemiyoruz fakat üye olabileceğimiz gözüküyor. Çünkü Finlandiya, beklenen her şeyi yaptı. NATO üyeliğine başvurdu ve Türk hükümetiyle Madrid’de başlayan müzakereler yaptık. Bence gerekli her şeyi yerine getirdik. Şimdi onay için bekliyoruz” yanıtını vermişti.

Türkiye, Stokholm’de Kuran yakılmasının ardından İsveç ve Finlandiya ile birlikte yürüttüğü üçlü görüşmeleri bir süre askıya almıştı. Son üçlü toplantı ise bu ay başında Brüksel’de yapılmıştı.
ABD, NATO ve AB sıklıkla Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliklerine en kısa zamanda onay vermesi taleplerini dile getiriyor. Ancak Ankara, özellikle İsveç’in “terör örgütlerine desteğinin sürdüğünü” savunarak, “İsveç’in yükümlülüklerini yerine getirmeden NATO üyeliğine onay vermenin mümkün olmadığı” görüşünü yineliyor. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version