– İsrail’de aşırı sağcı Benyamin Netanyahu hükümetinin yargının yetkilerini kısıtlayan düzenlemesine karşı protestolar üçüncü ayına girdi. Her hafta olduğu gibi en yoğun katılımlı gösteriye ev sahipliği yapan Tel Aviv’de on binlerce protestocu, Kaplan Caddesi’ndeki Hükümet Kompleksi’nin önünde toplanarak hükümet aleyhine sloganlar attı.
Düzenlemeye ilişkin hem hükümet kanadından hem de güvenlik bürokrasisinin içinden gelen eleştirilerin dozu da yükseliyor. Netanyahu’nun savunma bakanı Yoav Gallant dün, “Yargı düzenlemesi ile ilgili şiddetli anlaşmazlığın ulusal güvenlik için tehlike oluşturduğunu” söyleyerek hükümeti yargıdaki değişikliklerle ilgili yasayı durdurmaya çağırdı. Gallant, televizyondan yaptığı kısa açıklamada, “Derinleşen bölünme, ordu ve güvenlik teşkilatlarına sızıyor bu, İsrail’in güvenliği için açık, acil ve gerçek bir tehlikedir. Buna çanak tutmayacağım” dedi ve düzenlemeyle ilgili çalışmaların durdurulması çağrısı yaptı.
Netanyahu’nun aşırı sağcı hükümet koalisyonundaki bazı isimler daha önce de tartışmalı yargı düzenlemesi ile ilgili eleştirilerini dile getirse de Gallant’ın çıkışı, üst düzey bir kabine üyesinin yaptığı ilk açık itiraz olarak kayıtlara geçti.
LİKUD MİLLETVEKİLLERİNDEN GALLANT’A DESTEK AÇIKLAMASI
Gallant’ın çıkışının ardından Netanyahu’nun partisinin içinden düzenlemeye ilişkin eleştiriler de yükselmeye başladı. Likud vekilleri Yuli Edelstein ve David Bitan, Gallant’ı desteklediklerini belirten bir açıklamayla, yargı düzenlemesi geniş kapsamlı bir uzlaşı gerektiğini vurguladı.
Muhalefet lideri Yair Lapid ise Gallant’ın ‘cesur adımını’ övdü ve hükümetin düzenlemeyi geri çekmesi hâlinde yapılacak reformlarla ilgili görüşmelere hazır olduğunu belirtti.
BEN-GVIR’DEN ŞAHİN ÇIKIŞ: GALLANT’I GÖREVDEN AL
Netanyahu kabinesinin aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir ise yargı düzenlemesinin kabinede yol açtığı gerginliğe dikkat çekerek, başbakanı, “muhalefetin baskısına boyun eğen” Gallant’ı görevden almaya çağırdı.
Geçen hafta istihbarat kurumlarında görevli bir grup gönüllü yedek de, hükümete tepki olarak bazı görev emirlerine uymayacaklarını açıklamıştı. Gallant ise bunun ulusal güvenlik zafiyeti yaratacağını söyleyerek endişelerini dile getirmişti.
İSRAİL’DEKİ TARTIŞMALI YARGI DÜZENLEMESİ
İsrail adalet Bakanı Yariv Levin, 5 Ocak’ta Yüksek Mahkemenin yetkilerini sınırlandıran, yargının, hakimlerin seçimi üzerindeki etkisini azaltan bir “yargı reformu” planladıklarını duyurmuştu.
Netanyahu başbakanlığındaki koalisyon hükümetinin, yargının bazı yetkilerini Meclis’e devretmeye yönelik hamleleri, Yüksek Mahkeme başta olmak üzere hükümet ile İsrail yargı mekanizması arasında gerilime yol açmıştı.
Ülkedeki en yüksek yargı merci olarak görev yapan İsrail Yüksek Mahkemesi, Meclis’in çıkardığı kanunları, anayasa taslağı olarak kabul edilen “temel yasalara” aykırılık gerekçesiyle bozma yetkisine sahip. Netanyahu hükümeti, açıkladığı yargı düzenlemesinde, Yüksek Mahkemenin, Meclis’in çıkardığı kanunları bozma yetkisinin büyük ölçüde elinden alınacağını belirtmişti.
Hükümetin yargının yetkilerini kısıtlayan ve iktidarın yargı atamalarında söz sahibi olmasını öngören yargı düzenlemesi, İsrail içinde ve uluslararası alanda yargının yetkilerini kısıtladığı gerekçesiyle yoğun şekilde eleştirilmişti. İsrail’de Netanyahu hükümetinin yargı düzenlemesine karşı kitlesel protestolar, haftalardır devam ediyor. (DIŞ HABERLER)
İsrail’de protestolar devlet kurumlarına sıçradı: 650 istihbarat gönüllüsü bazı emirlere uymayacaklarını açıkladı
Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***