Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Malezya’da eski başbakan Muhyiddin’in hakkındaki yolsuzluk davası başlıyor

Malezya'da eski başbakan Muhyiddin'in hakkındaki yolsuzluk davası başlıyor


– Malezya Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu (MACC), eski başbakan Muhyiddin Yassin’in kara para aklamak ve görevi kötüye kullanmak suçlamasıyla yarın hakim karşısına çıkacağını duyurdu. Suçlamalar, Muhyiddin’in çekişmeli geçen genel seçimi Enver İbrahim karşısında kaybetmesinden sadece üç ay sonra geldi.

Sadece 17 ay başbakanlık koltuğunda oturmasına rağmen Muhyiddin, iktidarı sırasında hükümetinin uygulamaya koyduğu ‘ekonomik kalkınma projesi’ kapsamında yaptığı iddia edilen usulsüzlükler nedeniyle yargılanacak. Eski başbakana yöneltilen suçlamalar arasında ‘kara para aklama’ ve ‘görevi kötüye kullanma’ da bulunuyor.

TUTUKLANIP KEFALETLE BIRAKILDI

Başkent Kuala Lumpur’daki bir mahkemede görülecek duruşma öncesinde konuşan Muhyiddin, yarın hakkında yedi ayrı suçtan açılan dava nedeniyle hakim karşısına çıkacağını söyledi. Kısa süre tutuklu kaldıktan sonra kefaletle serbest bırakılan eski başbakan gazetecilerin sorularını yanıtladı.

YARIN HAKİM KARŞISINA ÇIKACAK

Muhyiddin, iktidarın şu anda muhalefette bulunan Perikatan Nasional’ın (Ulusal Birlik) gücünden korktuğunu öne sürerek davayı ‘siyasi zulüm’ diye niteledi. Eski başbakan, “Suçlu olmadığımın bir kez daha altını çiziyorum” dedi ve hakkındaki tüm suçlamalarla mahkemede yüzleşeceğini ekledi. Muhyiddin, kısa süre tutuklu kaldıktan sonra bugün kefaletle serbest bırakıldı.

İKTİDARDAKİ RAKİBİ DE BENZER SUÇLARDAN HAPİS YATMIŞTI

Suçlamaları ‘siyasi kan davası’ diye niteleyen Muhyiddin Yassin hakkındaki iddiaların zamanlaması dikkat çekti. Muhyiddin’in bu yıl ortasına kadar altı eyalette yapılması planlanan bölgesel seçimlerde iktidardaki Enver İbrahim’e güçlü bir alternatif olarak öne çıkması bekleniyordu.

Enver’in kendisi de başbakan olmadan önce yolsuzluk ve görevi kötüye kullanmak suçlarından hapis yatmıştı. Enver o dönemde tıpkı bugünkü rakibi Yassin’in yaptığı gibi suçlamaların siyasi saiklerle yapıldığını ve kendisini iktidardan uzak tutmak için tasarlandığını söylemişti.

MALEZYA SİYASETİ 60 YILLIK TEK PARTİ İKTİDARININ ARDINDAN DEĞİŞİM İÇİNDE

Eski başbakan Muhyiddin Yassin ve partisi, kasım ayındaki genel seçimleri kaybetmesinden bu yana soruşturma altındaydı. Partinin banka hesapları da Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu tarafından dondurulmuştu.

Malezya siyaseti, ülkeyi 60 yıldan uzun süre yöneten Birleşik Malay Ulusal Örgütü’nün (UMNON) iktidarının son bulmasının ardından bir değişim içinde. 2018’de UMNON’un başındayken seçimleri kaybeden Necip Rezak da yolsuzluk ve rüşvet gibi suçlardan ceza almıştı. Rezak 12 yıllık cezasını çekmek için hâlen cezaevinde bulunuyor. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version