Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Kremlin: Müzakerelere açığız ancak yeni topraklardan vazgeçmeyeceğiz

Kremlin: Müzakerelere açığız ancak yeni topraklardan vazgeçmeyeceğiz


Kremlin Rusya’nın bir seneyi aşkındır devam eden Ukrayna savaşı konusunda müzakerelere açık olduğunu ancak Rusya’nın yeni topraklarından vazgeçmeyeceğini açıkladı.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov gazetecilere yaptığı açıklamada Rusya’nınUkrayna’da kontrolü altındaki Donbas’ta yapılan referandumların ardından topraklarına kattığı dört bölgeden (Zaporijya, Donetsk, Herson ve Lugansk) vaz geçmeyeceğini söyledi. Batı ülkeleri referandumların yasadışı olduğunu iddia ediyor. Rusya geçen sene sene eylül ayında yapılan törenle bu toprakları Rusya’ya kattığını duyurmuştu.

‘RUSYA BU KONUDA TAVİZ VEREMEZ’

Peskov “Bazı gerçekler var. Yani şimdiden iç mesele haline gelen yeni Rus toprakları var, göz ardı edilememesi gereken ve Rus tarafının asla vazgeçemeyeceği anayasa var. Rusya bu konuda asla taviz veremez, bunlar önemli gerçekler” dedi.

Peskov Kiev yönetiminin Moskova’nın bu bölgelerdeki kontrolünü kabul etmesi halinde müzakerelere açık olduklarını da yineledi.

‘MÜZAKERE KONUSUNDA SİNYAL GÖREMEDİK’

“Elbette, elverişli bir ortamda ve Ukrayna rejiminin uygun tutumuyla bu sorun müzakere masasında da çözülebilir. Ancak bu durumda belirlediğimiz hedeflere ulaşılması önceliğimizdir. Şimdiye kadar, büyük ihtimalle hiç kimse Ukrayna tarafından herhangi bir sinyal göremedi. Şimdilik Ukrayna tarafının müzakere etmesinin hukuken imkansız olduğundan hareket ediyoruz” dedi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy Ekim 2022’de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile savaşı müzakere etmenin imkansız olduğuna dair bir kararname imzalamıştı. Zelenskiy, geçen hafta Kiev’de düzenlediği basın toplantısında da geniş çaplı savaşın başlamasından sonra Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in artık başka birisi olduğunu ifade ederek, Rusya ile müzakere masasına artık oturmayacaklarını, konuşacak bir şeyin olmadığını belirtmişti. Ukrayna tarafı Rusya’nın topraklarına kattığı dört bölge dahil askerlerini ülkenin tamamından çekmesini istiyor. (DIŞ HABERLER)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version