MÊRDÎN – Depremde yıkılan binalar AKP-MHP’li belediyelerin imara aykırı yapılara rant amaçlı verdiği izinleri gün yüzüne çıkarırken, Kürt siyasetini tasfiye amaçlı belediye başkanlarının kaçak yapıları yıkmasına ilişkin de davalar açıldı.
Mereş merkezli depremin ardından yoğun tartışmaların başında yerel yönetimlerin rant odaklı politikaları geliyor. Belediyelerin rant odaklı imar planları, imar affı uygulamaları, kaçak yapılara göz yumulması, denetimsizlik ve benzeri birçok sebebin beraberinde getirdiği yıkımın tek sorumlusu müteahhitlermiş gibi bir soruşturma yürütülüyor.
İktidar mensubu ya da iktidara yakın yerel yöneticilere dokunulmayan yargılamalarda, kısa süreli hapis yatan müteahhitler, bir süre sonra ölüme neden olan usulsüzlüklere kaldığı yerden devam ediyor.
KAÇAK İNŞAAT YIKILINCA…
İktidarın Kürt siyasetçilerine dönük mahkemeler eliyle yürüttüğü yargılamalar arasında Barış ve Demokrasi Partisi Belediye başkanlarının kaçak yapılara göz yummayarak, yıkım işlemi gerçekleştirmesi sonrası açılan davalar bulunuyor.
Bu davalardan biri Mêrdîn’in Qoser (Kızıltepe) Belediyesi’nin Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) yönetiminde olduğu döneme ait. 2013 yılında Atatürk Mahallesinde kaçak olarak inşaat halindeki bir bina hakkında yıkım kararı verilmesi üzerine inşaat sahibi, dönemin Belediye Başkanı Ferhan Türk ve belediye yetkilileri hakkında şikayetçi oldu. Kızıltepe Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan yargılama izni talebine İçişleri Bakanlığı, cevap vermedi.
BAKANLIK SÜREÇ BOZULUNCA İZİN VERDİ
AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “çözüm süreci”ni sona erdirmesinin ardından Kürt siyasetçiler hakkında peş peşe davalar açıldı. İçişleri Bakanlığı da 3 yıl boyunca cevap vermediği talebe, Kasım 2016’da şikayete konu olan dönem öncesi ve sonrası da eklendikten sonra “imar planları yapıldıktan sonra parselasyon planları yapılmadığı” gerekçesiyle 2006 yılından 2014 yılı ve sonrasında Kızıltepe Belediye Başkanlığı yapan isimler ile kimi belediye personelleri hakkında soruşturma izni verdi.
4 YIL SONRA İDDİANAME HAZIRLANDI
Savcılık; bunun üzerine belediye Başkanları Cihan Sincar (2006-2009) ve Ferhan Türk (2009-2014) ile eşbaşkanlar İsmail Asi ve Leyla Salman (2014 ve sonrası) ve kimi belediye personelleri hakkında Mart 2020’de “imar planları yapıldıktan sonra parselasyon planları yapılmadığı” gerekçesiyle söz konusu isimler hakkında “görevi kötüye kullanmak” iddiasıyla iddianame hazırladı. Kızıltepe 4’üncü Asliye Ceza Mahkemesinde 2020 yılında kabul edilen iddianameyle açılan dava devam ederken, kayyım yönetimleri davaya dahil edilmedi.
KAYYIMLAR DA YAPAMADI
2016 yılından bu yana kayyımlar tarafından yönetilen Kızıltepe Belediyesi’ne 2016 yılından itibaren sırasıyla Kaymakamlar; Ahmet Odabaşı, Mehmet Yüzer, Hüseyin Çam ve Fatih Cıdıroğlu kayyım olarak atandı. Ancak 2000’li yıllardan sonra başlayan ve yıllar içinde devam eden parselasyon çalışmaları 4 kayyım tarafından da tamamlanmadı. Bunun yanı sıra kayyımlar döneminde değiştirilen imar planları ile 18 uygulamasında “rüşvet” ile usulsüz işlemler yapıldığı gerekçesiyle dönemin Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediye Kayyımı Mustafa Yaman’ın görevden alınmasının ardından yeni kayyım Mahmut Demirtaş tarafından eski planlar encümen kararıyla iptal edildi. Bu nedenle kentin önceki imar planları da parselasyon çalışmaları da rafa kalkarken, ilçede halen parselasyon çalışmaları tamamlanmadı.
MA / Ahmet Kanbal
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***