Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Japonya varlığından haberdar olmadığı 7 bin adasını ‘keşfetti’

Japonya varlığından haberdar olmadığı 7 bin adasını 'keşfetti'


– Japonya Uzamsal Bilgi Kurumu (GSI) tarafından yapılan son dijital haritalama çalışmasıyla Japonya topraklarında 14 bin 125 ada tespit edildi. Japonya Sahil Güvenlik Birimi tarafından 1987’de yayınlanan raporda açıklanan rakamın iki katından fazla olan bu sayı, doğal olarak oluşan ve çevresi en az 100 metre olan tüm kara alanlarının ada sayılması sonucu elde edildi.

Söz konusu keşifle daha önce 6 bin 852 olan ada sayısı artan Japonya’nın, bölge ülkeleriyle yaşadığı sınır anlaşmazlıklarını nasıl aşacağı ise merak konusu. Uzmanlar, adaların nasıl sayılacağına dair uluslararası bir anlaşma bulunmamakla birlikte, 35 yıl önceki önceki araştırma ile aynı boyut kriterlerinin kullanıldığının altını çizdi.

ADALAR KONUSUNDA ULUSLARARASI ANLAŞMAZLIKLAR SÜRÜYOR

Japonya’yı çevreleyen adalar pek çok anlaşmazlığın merkezinde bulunuyor. Tokyo yönetimi, Rusya’nın kontrolünde bulunan Kuril Adaları konusunda İkinci Dünya Savaşı’nın sonlanmasından beri süren anlaşmazlık sebebiyle söz konusu bölgeyi ‘Kuzey Toprakları’ şeklinde tanımlayarak hak iddia ediyor.

Üzerinde yerleşim bulunmayan Doğu Çin Denizi’ndeki Senkaku Adaları için de Çin yönetimiyle anlaşmazlık yaşayan Japonya, Çin’in adalar üzerindeki hak iddialarını reddediyor. Bölgedeki diğer bir ülke Güney Kore ile de sınır anlaşmazlığı yaşayan Japonya, kendisinin ‘Japon Denizi’ , Güney Kore’nin ise ‘Doğu Denizi’ şeklinde adlandırdığı sularda bulunan Takeşima (Seul yönetimine göre Dokdo) adacıklarında 70 yıldan uzun bir süredir hak iddia ediyor. (DIŞ HABERLER)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version