Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İsviçre’de Newroz kutlamaları


HABER MERKEZİ – Kürtler ve dostları, İsviçre’nin Basel, Zürih ve Bellinzona kentlerinde düzenledikleri meşaleli yürüyüşle Newroz’u kutladı. 

 

İsviçre’nin birçok kentinde Newroz coşkusu devam etti. Hafta sonu Friborg kentinde binlerin katılımıyla başlayan Newroz kutlamaları Basel, Zürih ve Bellinzona’da devam etti. 

 

BASEL 

 

Basel kentinde, Demokratik Kürt Toplum Merkezi ve Ronahî Kadın Meclisi tarafından meşaleli yürüyüş düzenlendi. Kentteki Kürtler ve dostları, akşam saatlerinde Dreirosen Park’ta bir araya geldi. Kutlama öncesi  saygı duruşunda bulunuldu. Yapılan konuşmaların ardından yüzlerce kişi meşaleli yürüyüş düzenledi. Newroz coşkusu yakılan ateşin etrafında çekilen halaylarla sonra erdi.

 

BELLİNZONA 

 

Bellinzona kentinde de Ticino Kantonu Kürt Komitesi ve Jîyan Kadın Meclisi tarafından meşaleli yürüyüş düzenlendi. Yürüyüş öncesi konuşan İsviçre Abdullah Öcalan’a Özgürlük İnisiyatifi Üyesi ve Uluslararası Kimyasal Silahlarla Mücadele İnisiyatifi başkanı Dr. Beppe Savary, kimyasal silah kullanımına dikkat çekerek, “Her ne koşulda olursa olsun Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü sağlanıncaya kadar Kürt halkının dostları olarak mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.

 

Ardından konuşan Kobanê’nin Yeniden İnşa Derneği Başkanı aynı zamanda Onkolog ve Ulusal Parlamento Danışman üyesi Franco Cavalli şunları belirtti: “Kürtler yoğun ve çetin bir mücadele sürdürmekte. Tüm bu insanlık suçu ve tüm engellemelere rağmen  Kürt Özgürlük Hareketi bugün Newroz’un direnişçi ruhuna sahip çıkarak mücadelesini kararlılıkla sürdürmektedir. Kimsenin kuşkusu olmasın Kürt halkının mücadelesi kazanacaktır.” Sosyalist Parti (SP) Temsilcisi Adriano Venuti de, Newroz’un tarihsel önemine değinerek, “Newroz bugün Kürt halkı için bir direniş sembolü haline gelmiştir. Uluslararası dayanışma ağını örmek adına bugün Kürt halkının mücadelesini sahipleniyoruz” ifadelerini kullandı. 

 

Konuşmaların ardından Merkez Tren İstasyonu önünden meşaleli yürüyüş başladı.

 

ZÜRİH 

 

Newroz’un kutlandığı bir diğer kent Zürih oldu. Zürih Demokratik Kürt Toplum Merkezi ve Beritan Kadın Meclisi tarafından düzenlenen meşaleli yürüyüşe yüzlerce kişi katıldı. Newroz coşkusunun hakim olduğu kent merkezinde süren yürüyüş Helvetiaplatz önünde sona erdi. Barış Anneleri tarafından ateşin yakılması ardından kutlama halaylarla devam etti.

 

Kürtler ve dostları, Newroz kutlamalarını 22 ve 23 Mart’ta da sürdürecek. 22 Mart’ta Lozan ve Basel’de, 23 Mart’ta ise Zürih’te kutlamalar kapsamında resepsiyon düzenlenecek. 

 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version